Helle kom forbi

Fagbevægelsen skal hjælpe med at finde 12 minutter om dagen og 15 milliarder kroner. Hvis ikke fagbevægelsen vil være med, bliver efterlønnen afskaffet, sagde Helle Thorning-Schmidt, da hun besøgte BUPL's hovedbestyrelse.

Smilet var stort, da BUPL's formand Henning Pedersen tog imod statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne. Hun var i forrige uge på besøg hos BUPL's hovedbestyrelse for at fortælle om S og SF's 'Fair løsning'.

BUPL's formand udtrykte glæde over, at besøget gav mulighed for dialog.

"Det er lidt svært at komme i dialog med den nuværende regering," konstaterede han.

Han var også spændt på at høre mere om oppositionens økonomiske politik.

"Men vi tænker kun på én ting, når vi skal vurdere den økonomiske politik: Hvad tjener vores medlemmers interesse?," fastslog han.

Helle Thorning-Schmidt tænkte dog på lidt mere end pædagogerne, da hun bevæbnet med en kop kaffe med mælk og en invitation til forhandlinger fortalte om 'Fair løsning'.

Det er hele Danmark, som har brug for en 'Fair løsning', mente hun.



Historiske bånd. Et nøglepunkt i løsningen er, at danskerne skal arbejde 12 minutter mere om dagen. Det vil forbedre statsfinanserne med 15 milliarder kroner, påpegede Helle Thorning-Schmidt.

Skal der arbejdes mere, spiller fagbevægelsen en central rolle, for arbejdstider er overenskomststof. Men længere arbejdstid er ikke danskernes livret, så det er ikke let at komme igennem med det budskab, erkendte hun.

"Men hvem kan løse opgaven? Det kan Socialdemokraterne, der har et historisk bånd til fagbevægelsen," sagde hun.

For at styrke de historiske bånd - og skabe forståelse for nødvendigheden af at arbejde mere - bruger Helle Thorning-Schmidt gerne tid på at besøge de fagforbund, som vil have besøg. Budskabet skal forklares.

Skal arbejdstiden ændres, skal fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationerne og Finansministeriet sammen finde en løsning, som giver 15 milliarder kroner.

Henning Pedersen var også klar til at indgå i trepartsforhandlingerne under de rette forudsætninger. BUPL kan ikke acceptere, at nogle skal fyres, fordi andre skal arbejde mere, fastslog han.

Men det vil heller ikke ske, lovede Helle Thorning-Schmidt. Den siddende VK-regering arbejder med en nul-vækst i den offentlige sektor, mens 'Fair løsning' vil give råd til vækst.

"Blandt andet ved hjælp af skatteindtægter får vi råd til en vækst på 1,4 procent. Det er ikke alverden, men det er bedre end nulvækst. Så vi skal ansætte flere, også selvom folk skal arbejde mere," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Henning Pedersen ville gerne vide, hvad Helle Thorning-Schmidt vil gøre, hvis fagbevægelsen ikke vil være med til at finde de 15 milliarder kroner, som hun har brug for, hvis velfæren skal bevares.

"Så må vi jo afskaffe efterlønnen," svarede hun.

"Jeg er nødt til at sige det, og det er ikke en trussel, men de 15 milliarder skal findes, og de skal ikke findes, ved at jeg regner mig frem til, hvor de er. De skal findes, ved at økonomer når frem til, at det er sådan, det er," fastslog hun.

Derfor rådede hun også BUPL og resten af fagbevægelsen til at holde igen med kravene, hvis det bliver aktuelt at finde en fair løsning.

"Hvis man kommer til forhandlingsbordet og forlanger en masse, som koster endnu mere, til gengæld for de 15 milliarder, så bliver resultatet ikke 15 milliarder. Man må gerne forlange alt muligt, men resultatet skal være 15 milliarder," fastslog Helle Thorning-Schmidt.



Økonomien skal hænge sammen. Helle Thorning-Schmidt er imod at afskaffe efterlønnen, men økonomien er det allervigtigste for Socialdemokraterne, understregede hun på mødet.

"Hvis den økonomiske politik skal hænge sammen, skal de 15 milliarder kroner skaffes. Enten må man spare i den offentlige sektor, eller også må man indstille sig på, at nogle af de ordninger, vi har i vores samfund, ikke længere kan eksistere," sagde hun.



"Men den økonomiske politik skal hænge sammen, og det kommer den til, for ellers er der ingen grund til at sidde i regering," fastslog hun.

BUPL's formand Henning Pedersen lovede, at BUPL nok skal møde op til forhandlingerne.

"Og jeg er helt med på opgaven," sagde han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.