HB - Hastigt fremad mod ny struktur

Hovedbestyrelsen har godkendt principperne for ny fagforenings-geografi og en tidsplan, der afkorter processen med syv måneder

Skal fagforeningerne holde sig inden for regionsgrænserne? 18 ja, 12 nej.

Skal fagforeningerne være homogene med hensyn til medlemstal? 32 ja, 2 nej.

Skal fagforeningerne have mindst 3000 medlemmer? 33 ja, 1 nej.

På direkte forespørgsel tilkendegav hovedbestyrelsen på et møde i sidste uge med disse forholdsvis overbevisende stemmetal, at den tilslutter sig de principper, som ligger til grund for forslaget til ny fagforeningsstruktur i BUPL. En struktur, som vil nedbringe antallet af fagforeninger fra 22 til 12 eller 13.

Hovedbestyrelsen nikkede desuden til en ændring af den tidsplan, som er lagt for processen. I stedet for at vente med etableringen til 1. januar 2007, er 1. juni 2006 valgt som startdato for de nye og større fagforeninger.

Forudsætningen er, at forslaget samler flertal på en ekstraordinær kongres, som skal holdes 30. marts 2006.

Holdningen i hovedbestyrelsen er, at man i så fald lige så godt kan skride til værket som at vente. Og at det i øvrigt kan vise sig som en fordel at have de syv måneder frem til kommunesammenlægningerne 1. januar 2007 til at indstille fagforeningerne på den nye virkelighed.



Alternative streger. Købt på stedet blev det konkrete udspil til fagforenings-geografi derimod ikke.

Jette W. Jørgensen fra BUPL Roskilde Amt bebudede således et ændringsforslag, som vil flytte Ringsted Kommune og Køge Kommune fra den sydlige fagforening i Region Sjælland til fagforeningen for Sjælland Midt.

Ann-Dorthe Graae fra BUPL Vejle Amt orienterede om, at de nuværende fagforeninger i det syd- og sønderjyske område, det vil sige BUPL Vejle Amt, BUPL Ribe Amt og BUPL Sønderjylland, formentlig vil foreslå, at der kun bliver én fagforening i området og ikke de to, som der ellers er lagt op til. Hvis det ender med kun den ene fagforening, bliver den med 7236 aktive og kontingentbetalende medlemmer det nye BUPL's største.

Ann-Dorthe Graae spurgte, med henvisning til beslutningen om at efterstræbe nogenlunde lige store fagforeninger, hvad hovedbestyrelsen sagde til en fagforening af den størrelse.

"Det er i orden med mig, bare vi er sikre på, at I ikke kommer rendende med et krav om, at I skal have ekstra mange pladser i hovedbestyrelsen, fordi I er så store," svarede Randi Tielbo fra BUPL Afdeling 2 og medlem af arbejdsgruppen, som har udarbejdet forslaget til ny BUPL-struktur.



Frustration. Mogens Brinch Dinesen fra BUPL Viborg Amt har også alternative forslag i ovnen, men løftede i hovedbestyrelsen ikke sløret for, hvad de præcist kommer til at gå på. Over for Børn&Unge lagde han dog ikke skjul på sin frustration over den fremtid, som tegner sig.

"Vi skal efter forslaget aflevere små 400 medlemmer til Region Nordjylland, hvilket betyder, at vi kun vil have 900 med os ind i en fusion med BUPL Ringkøbing Amts mere end 3000. Jeg er ellers ikke fremmed for at prøve nyt, men i det her tilfælde kan jeg godt blive nervøs for, hvordan det skal gå med vores kultur og den måde, vi i Viborg Amt synes, en fagforening skal drives på," siger Mogens Brinch Dinesen.

Et forlydende på hovedbestyrelsesmødet ville desuden vide, at fagforeningerne i Københavns Amt arbejder på et forslag, som trækker stregerne i forhold til den nordlige fagforening i Hovedstadsregionen på en anden måde end foreslået.



Hurtigløb. Med hovedbestyrelsens godkendelse af de bærende principper for den nye struktur og fremrykningen af startdatoen til 1. juni næste år, er der lagt op til hektisk aktivitet de kommende måneder.

Sagen bliver et tema på de nært forestående ordinære generalforsamlinger i fagforeningerne.

25. oktober er sidste frist for ændringsforslag til den geografiske struktur.

Anden halvdel af februar holdes ekstraordinære generalforsamlinger i de lokale generalforsamlinger, som leder over i den ekstraordinære kongres 30. marts.

Hvis forslaget vedtages her, indkaldes til lukkende og stiftende generalforsamlinger i de nye fagforeninger med valg af politisk ledelse som det ikke mindst vigtige.

Da der senere i 2006 også venter en ny omgang ordinære generalforsamlinger og en ordinær kongres, er der i løbet af de kommende 12-14 måneder udsigt til to omgange ordinære generalforsamlinger, en omgang ekstraordinære generalforsamlinger, en ekstraordinær kongres, stiftende generalforsamlinger i de nye fagforeninger samt en ordinær kongres.

"Jo, det er da en stram plan, som der kun er en løsning på: Vi må alle sammen løbe lidt hurtigere," konkluderede forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann på sidste uges hovedbestyrelsesmøde.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.