Handicappede er særligt udsat for sex-overgreb

Det er i udlandet dokumenteret, at børn og unge med handicap er særligt udsat for seksuelle overgreb, og ny undersøgelse skal sætte fokus på forholdene i Danmark. Mere seksualundervisning kan forebygge overgreb, og både forældre og pædagoger skal tale seksualitet med de unge, mener psykolog



Udenlandske undersøgelser viser, at handicappede børn og unge er særligt udsat for seksuelle overgreb. Og med blandt andet hjemmesiden stopovergreb.dk og en aktuel undersøgelse om omfanget og karakteren af seksuelle overgreb mod handicappede i Danmark, sætter Socialministeriet nu fokus på temaet herhjemme.

Et af formålene med undersøgelsen er "at udvikle relevante metoder til at forebygge seksuelle overgreb mod børn og unge med handicap og formidle disse til fagpersoner på området", hedder det på hjemmesiden.

Søren Morild er psykolog i landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, hvor han møder mange af ofrene for overgreb, men også deres krænkere.

"Tit er det unge i botilbuddene for handicappede, som begår overgreb på hinanden," siger han, og mener, at en af metoderne til at forebygge overgreb er bedre seksualundervisning til handicappede.

"De unge handicappede mænd kan ofte fortælle, hvordan både skede og æggestokke ser ud, som om de refererede et anatomisk atlas. Men de mangler forståelsen for sociale relationer og kender ikke til den følelsesmæssige side af sex," siger han og efterlyser derfor, at både forældre og pædagoger lærer de unge med handicap om normerne for seksuel adfærd.

"Forældrene kan for eksempel lære barnet, at det er okay at onanere i et privat rum som sit soveværelse, men ikke i toget, og at det kan være sjovt, at de tager sig selv i skridtet hjemme, men de skal ikke gøre det ude, og aldrig på en fremmed," siger Søren Morild.

For pædagogerne især er det vigtigt at være bevidst om sin egen seksualitet og tydelig overfor den unge i forhold til, hvordan og hvornår hvilken slags sex er okay, mener psykologen.

"En pædagog, der måske ikke bryder sig om, at to mænd er sammen, bør alligevel være professionel nok til at forklare den handicappede, at der er former for lyst og sex, hvor det er normalt," siger han, og påpeger, at det vigtigste er at lære de unge sine egne og andres grænser at kende.

"I forvejen kan det være svært for den handicappede bare rent sprogligt at sige nej, og hvis de ikke kender til sex, kan de heller ikke vide, hvornår en situation er et overgreb på dem. Det er noget af det, der gør dem særligt udsatte i forhold til andre børn og unge," siger han og henviser også til tal fra Rigshospitalets Center for Voldtægtsofre, der tyder på en høj forekomst af overgreb blandt udviklingshæmmede selv, ligesom nogle er blevet udsat for overgreb af de voksne, der skulle passe på dem.

"Det er jo kun de ressourcestærke, der har kræfter til at fortælle om overgrebene. Jeg tror, der er mange flere tilfælde derude," siger Søren Morild.

Undersøgelsen fra Socialministeriet laves af Socialt Udviklingscenter (SUS) og Videnscentet (SISO) og skal netop kaste mere lys over omfanget af disse overgreb i Danmark. Den forventes færdig sidst på måneden.?

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.