GUIDE: Sådan undgår du naturens farer

Læs her, hvordan voksne og børn beskytter sig mod de farer, der rent faktisk er i den ellers så harmløse danske natur.

Naturen er en herlig og udviklende tumleplads for både børn, unge og voksne. Men den rummer også farlige insekter, planter og dyr, som med gift, bid og stik kan forvandle en god dag til en rigtig elendig dag.

Mindst 120 giftige planter og et kriblende liv af insekter og flåter, brandmænd, fjæsing samt en enkelt giftslange i den danske natur kan hurtigt ødelægge en god tur. I værste fald med behov for blåt blink.

»Heldigvis er det meste mere ubehageligt end farligt. Men der er trusler i den danske natur. Det farligste er ikke dyrelivet, men planter og svampe. Børn skal lære, at planter og svampe kan være giftige, og at de kun må spise med okay fra en voksen. Men børn under tre år putter ofte alt i munden, og børn med en udviklingshæmning kan mangle de stopklodser, der bremser andre børn i tide,« fortæller overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen, der er en landsdækkende telefonrådgivning med læger og sygeplejersker på døgnvagt.

Særlige risikosituationer er, når børn leger madlavning og serverer for hinanden – eller mader hinanden – for legen kan få deltagerne til at spise ting, de normalt ikke ville røre.

»I værste fald kan giftige planter koste liv,« fastslår overlægen.

»Hvis børn spiser giftige planter i andet end helt minimale mængder, skal de voksne reagere straks. Behandlingen er ambulance, skadestue og aktivt kul inden for en time. Er man i tvivl om responsen, så ring til Giftlinjen,« siger Niels Ebbehøj.

Også insekterne kan være farlige, især flåten, fordi den spreder smitte. Og så er der bi- og hvepsestik.

»De er ubehagelige, men sjældent farlige. Det er dog alvor, hvis stikket sidder i mund, svælg eller næse. Så bør pædagogen ringe efter en ambulance, for stikket kan hæve, sådan at det hæmmer åndedrættet. Det samme gælder ved voldsomme allergiske reaktioner,« siger Ann Hjort Maltesen, som er sundhedsfaglig konsulent og ekspert i førstehjælp hos Røde Kors.



’Pluk og æd’ gav diarré

Det nye nordiske køkken, NOMA, stenalderkost og raw food er hot. Dermed er interessen for at plukke og spise planter fra naturen også vokset. Men pas på. Det kan gå galt. Spis kun noget, som I er sikre på, kan spises.

● I en sjællandsk børnehave samlede pædagoger og børn lækre ’skvalderkål’ til salat. Børnene kunne ikke lide smagen, de voksne spiste med god appetit og fik et heftigt maveonde. Det var ikke skvalderkål, men en giftig urt, som ligner.

● Den ekstremt farlige gifttyde er blevet forvekslet med spiselige rødder, hvilket har medført alvorlig forgiftning.

● I Tyskland er seks mennesker døde efter at have spist giftig høsttidløs i den tro, at det var ramsløg.

● Hvid fluesvamp kan forveksles med champignon, og grøn fluesvamp i Danmark har forgiftet flere familier fra Thailand og Vietnam. Den ligner den lækre posesvamp fra markederne i Sydøstasien.



Et lille udstyr er nok

Det er ikke brug for en stor nødhjælpskasse, når man er på tur med en flok børn. Førstehjælp handler ikke om udstyr, men om viden og hurtig reaktion, og derfor anbefaler førstehjælpsekspert Ann Hjort Maltesen fra Røde Kors, at alle ansatte i institutioner har et fire timers opdateret førstehjælpskursus. Hun mener, at rygsækken bør indeholde: flåttang, pincet, en flaske med vand og plaster.



Pas på hugormen

Hvert år bider hugormen cirka 200 danskere. 20 af dem bliver indlagt til observation på sygehuset. Men hugormen har ikke været skyld i nogen dødsfald i 25 år – og kun syv er døde efter hugormebid de seneste 100 år. Giften kan dog give stærke smerter, kvalme, opkastninger, synsforstyrrelser og sved.

Børn er særligt udsatte. Ringkøbing Sygehus fik 17 børn indlagt med hugormebid fra 1995 til 2000. 10 af dem var bidt i hænder eller fingre, hvilket tyder på, at de har grebet ud efter hugormene eller måske forsøgt at fange dem.

● Børn bør have gummistøvler på, når de leger i områder, hvor der kan være hugorme.

● Lær børn, at de aldrig må røre en hugorm.

● Hugger hugormen, så hold den, som er blevet bidt, i ro (bær børn), og søg læge.



Trusler og gode råd

Allergisk reaktion: Børn kan udvikle allergi mod forskellige planter samt stik og bid fra insekter m.v. Nogle få kan gå i anafylaktisk eller allergisk chok, hvor hele kroppen reagerer. Den kan være livstruende og kræver øjeblikkelig hospitalsindlæggelse.

Bier og hvepse: Er der stik i hals, mund og svælg, ring straks efter en ambulance. Er der intet alarmerende ved almindelige stik, gælder det om at fjerne en eventuel brod. Brug en pincet og måske en giftsuger.

Bjørneklo og gul pastinak: Tilhører den samme plantefamilie med en saft, der gør huden meget lysfølsom og kan ødelægge huden i op til et halvt år. Skyl af med vand og mild sæbe, og skyl efter.

Brandmænd: Er ubehagelige, men sjældent farlige. Fjern de tråde, som nældecellerne sidder på, og skyl med saltvand, ikke ferskvand, som kan frigive mere gift. Skrab trådene væk med et kreditkort eller en barberskraber.

Brændenælder: Ubehageligt, men går hurtigt væk. Man kan lindre ved at skylle kontaktområdet med koldt vand. Spyt eller natron opløst i vand er også basisk og kan lindre.

Fjæsing: Den lille fisk er mindre giftig end myterne siger. Men bliver et barn bidt, bør der søges læge. Fjæsing graver sig ned i sandbunden på lavt vand og har en giftbrod. Derfor er soppende børn udsatte, men i praksis ses det sjældent.

Svampe: Undgå de fem giftigste svampe: Grøn fluesvamp, hvid fluesvamp, randbæltet hjelmhat, puklet giftslørhat og almindelig stenmorkel. Se billeder på giftlinjen.dk. Spiser børn af disse svampe, tilkald straks ambulance. Tag resten af svampen eller en prøve af barnets opkast med.



Sådan forbygger du

Kend området, og identificer truslerne:

Hvad og hvor er de? På legepladsen, i skovbørnehavens faste område og på de foretrukne udflugtsmål. Tal eventuelt med en naturvejleder, og lær børnene om truslerne.



Flåten - Danmarks farligste dyr

Mange ser skovflåten som Danmarks farligste dyr, for mindst hver femte flåt kan smitte med flere sygdomme, når den bider sig fast og suger blod.

Sådan fjerner du flåten

En skovflåt skal fjernes hurtigt. Brug pincet, neglen eller en særlig flåttang eller skovflåtfjerner fra apoteket. Bagefter holdes der øje med symptomer på sygdom i op til en måned.

Tro ikke husrådene om at dække flåten med vaseline, tandpasta, olie eller smør – eller brænde den med en cigaret. Hvis man slår den ihjel, mens den suger blod, tømmer den sin bagkrop med smitstoffer ud i blodet på værten med risiko for smitte,« siger Ann Hjort Maltesen, Røde Kors.

Hold flåten på afstand

Flåten kan holdes lidt på afstand med hovedbeklædning, lange bukser og lange ærmer, eventuelt med elastik ved ankler og håndled samt ved at holde bukserne inde i strømperne eller i gummistøvler. Man undgår de fleste flåter ved at blive på ryddede, brede stier og veje. Færdes børnene meget i naturen – for eksempel i en skovbørnehave – så bed forældrene tjekke dem for flåter hver dag. Det kan være ved bade- eller sengetid.

Flåten kan overføre:

● Borreliose, der kan medføre kraftige smerter, ansigtslammelse, hjernebetændelse og hjerteproblemer. Hvert år får 6.000-7.000 mennesker behandlingskrævende borreliose, af dem 200-300 alvorligt.

● Ehrlichiose, som angriber de hvide blodlegemer og giver kraftig feber eller influenzalignende symptomer. De fleste angrebne bliver raske af sig selv.

● TBE, som påvirker centralnervesystemet hos 1/3 af de smittede. De kan få lammelser, talebesvær og i sjældne tilfælde dø. TBE har været kendt på Bornholm i mange år, men har bredt sig til flåter på Sjælland.

● Babesiose, der er parasitter, som ødelægger de røde blod­legemer og giver kulderystelser, høj feber, lav blodprocent eller mørkfarvet urin.



Planter kan være meget giftige

Der findes over 300 planter i Giftlinjens oversigt over giftige planter, men de fleste giver ubehag. Men nogle er så giftige, at de er meget farlige. Det gælder for eksempel galnebær, dansk ingefær, digitalis, guldregn, engletrompet, pigæble, taks, høsttidløs og ridderspore.

Korrekt respons er: Ambulance.

Medbring en prøve af plante og bær.



Undgå at tilkalde insekterne

Bestemte farver tiltrækker bestemte insekter. Brug lyst tøj om dagen. Mørke farver tiltrækker myg, andre insekter går efter blå eller røde farver, og nogle bier og hvepse kan lide farvestrålende/blomstrende mønstre. Om natten er det omvendt: De nataktive insekter tiltrækkes af lyst tøj, så frem med de mørke farver ved bålet.

● Undgå søde sager/drikke udendørs sent på sommeren.

● Og pas på, når I spiser frugt!

● Drik aldrig af farvede glas eller dåser udenfor.

● Lad være med at gå barfodet i naturen.

● Lad være med at slå efter hvepse og bier.

● Hold jer væk fra bistader.

● Brug eventuelt myggebalsam i områder med mange myg.



Giftlinjen 8212 1212

Ring døgnet rundt ved mistanke om forgiftning, og få gode råd fra læger og sygeplejersker.



Kilder til denne guide:

Overlæge Niels Ebbehøj (Giftlinjen, giftlinjen.dk),

naturstyrelsen.dk, Ann Hjort Maltesen (Røde Kors, rodekors.dk), Børneulykkesfonden (borneulykkesfonden.dk), Skadedyrsguiden

(dpil.dk), Institut for Agroøkologi (agro.au.dk), Danmarks Flora (danmarksflora.dk).

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.