GUIDE: Sådan slapper du af i ferien

Har du svært ved at efterlade arbejdsopgaver og frustrationer på arbejdspladsen og slappe fuldstændig af, når der står ferie i kalenderen? Vi guider dig til maksimal afstresning i din sommerferie.

Sommerferien er på trapperne, og det betyder farvel til bleskift, pædagogiske læreplaner og frustrerede forældre. I et par uger skal du hverken tjekke jobrelevante e-mails eller tænke på, hvordan du bedst kan hjælpe Johan til at blive inkluderet i børnegruppen. Du skal bare slappe af.

Men det kan være svært.

»Der er ikke ret mange af os, der kan slippe arbejdet 100 procent, men du skal prøve så vidt muligt at glemme din ­arbejds­situation, mens du er på ferie,« siger forfatter og foredragsholder Ole Ditlev Nielsen om balancen mellem privatliv og arbejdsliv.



Giver bedre arbejdsliv. Det er vigtigt at holde ferie, fordi det er der, vi samler kræfter og lader op til den næste lange periode med arbejde. Hvis du ikke får koblet ordentlig af i ferien, vil det i sidste ende gå ud over din energi og arbejdsindsats.

»Det bliver rigtig svært at holde gnisten i vores arbejdsliv år efter år, hvis vi ikke kobler mentalt af fra arbejdet en gang imellem,« siger Ole Ditlev Nielsen.

Han mener, det er meget vigtigt, at netop pædagoger er opmærksomme på at få koblet af på den rigtige måde.

»Alle har brug for at lade batterierne op i ferien, men det er især vigtigt for en faggruppe som pædagoger, der har et job, som på mange måder er hårdt og anstrengende. Det er man nødt til at slippe, når man holder fri,« siger Ole Ditlev Nielsen.



Vi er verdensmestre i at holde fri

Den internationale analysevirksomhed Harris Interactive har for rejsebureauet Expedia fortaget en stor analyse af rejsevanerne i 20 lande. Analysen viser, at danskerne er de allerbedste til at holde ferie: Vi har og bruger flest feriedage, vi er hurtigst til at koble af, og mange tjekker ikke mails i ferien.



Undersøgelsen viser, at

● Danskerne i gennemsnit holder 30 dages ferie om året.

● 27 procent af japanerne slet ikke holder ferie.

● 62 procent af danskerne slapper af i det øjeblik, de tager på ferie.

● 14 procent af danskerne regelmæssigt tjekker deres mails eller telefonsvarer i ferien.

● 56 procent af franskmændene ofte tjekker mails og telefon, mens de holder ferie.

»Det er umiddelbart et sundhedstegn, at danskerne er så hurtige til at koble af og udnytter mest muligt af deres ferie. Det viser, at danskerne prioriterer privatlivet højt og sætter pris på at være sammen med familien,« siger Charlotte Gogstad, ansvarlig for Expedia i Norden.



Feriens historie

For hundrede år siden havde mange danskere aldrig ferie. Søndag og få enkelte helligdage var eneste afbræk fra meget lange arbejdsdage. Det ændrede sig 13. april 1938, da den første ferielov blev vedtaget efter pres fra både den nationale og internationale arbejderbevægelse. Ferieloven gav ret til 2 ugers ferie.

Målet med loven var at skabe stærke, oplyste, selvstændige, udhvilede og lykkelige arbejdere. Samtidig blev det også betragtet som en del af løsningen på den store arbejdsløshed i 1930’erne: Når arbejderne holdt to ugers ferie, blev der plads til nye hænder.



6 genveje til at lade op i ferien

Du skylder dig selv, din familie og dit arbejdet at ’geare ned’ på din ferie, så du bliver fyldt med overskud, kreativitet og bagefter kan se tingene i et nyt perspektiv. Her får du 6 tricks til, hvordan du kan koble af og lade batterierne op i din ferie.

1. Hold ferie i mindst to sammenhængende uger

Hvis det er muligt, må du meget gerne holde ferie længere. Der går nemlig noget tid, før du rigtig begynder at koble af.

2. Kom væk fra dit hjem

Hvis du har behov for at dase i en hængekøje, er det naturligvis i orden, bare du gør det i en hængekøje, der hænger et andet sted end i dit eget hjem. Det handler om at komme væk fra hverdagen og hjemmets pligter.

3. Tag ud i naturen

Tag på skovtur, gå en tur på marken, og tag ned til vandet. Forskning viser, at det virker afstressende at komme ud i naturen og se på noget grønt.

4. Lav rolige aktiviteter

Lyt til klassisk musik, lav yoga, skriv dagbog. Lav aktiviteter, som giver dig ro i din hverdag.

5. Nyd en stille stund

Som pædagog er du dagligt omgivet af støj og mennesker, du skal tage stilling til, og selv i fritiden er vi ofte omgivet af støj. Stå tidligt op om morgenen, inden verden er kommet i bevægelse, og find ro og stilhed. Du kan også nyde stilheden om aftenen.

6. Få én på opleveren

Lej din bolig ud, så du kan få råd til at rejse, eller find en anden måde at komme ud og være aktiv på. Men husk, at oplevel­serne skal være sjove og afslappende, så lad være med at proppe programmet med en masse hektiske aktiviteter.



Undgå fælderne

Arbejde ingen adgang

Prøv så vidt muligt at lade være med at tænke på dit arbejde, når du holder ferie. Det kan være svært at lægge arbejdet 100 procent bag dig, men tilstræb at bruge så lidt tid som muligt på at gruble over arbejdsfrustrationer. Det kommer der ikke noget godt ud af.

Sluk computeren

Mange af os har en tendens til at tjekke arbejdsmails, surfe YouTube-videoer på vores smartphones og skrive opdateringer på Facebook, når vi har fri. Men lad være med det. Når du har fri, er det vigtigt at koble helt af, så jo oftere du kan slukke for de digitale distraktioner, jo bedre.

Drop tidsfordriv

Selvom flere forskere mener, det er sundt at kede sig i ferien, er der en fare for, at du bliver frustreret og rastløs, hvis dagene går med rent tidsfordriv. Drop de intetsigende amerikanske serier, og kom i stedet ud af huset og få nogle oplevelser.



ØVELSER

Forbered dig mentalt inden ferien

Skriveøvelse: Hvad vil du?

Sæt dig ned et par uger før ferien i et roligt øjeblik, og skriv ned, hvad du vil med din ferie. På den måde undgår du, at dine tre ugers ferie pludselig er ’forsvundet’. Du kan skrive ned, hvad du gerne vil opleve, hvilken mental tilstand du vil opnå, hvad der får dig til at slappe af – eller noget helt fjerde.

Mental øvelse: Parkér dine problemer.

Lav en mental parkeringsøvelse den sidste dag, inden du går på ferie. Forestil dig, at dine frustrationer, diskussioner med forældre, kontroverser med kolleger samt arbejdsopgaver ligger inde bag den lukkede dør i institutionen. Her parkerer du problemerne, og her skal de blive liggende, indtil du kommer tilbage fra ferie. Du kan alligevel ikke gøre noget ved det, mens du er på ferie. Det er sundt for dig at indse.



Vidste du, at ...

Jo mere stresset du er til hverdag, jo mere fredelig en ferie har du brug for. Du skal måske bruge hele den første uge til at ‘geare ned’. Den mest afstressende sommerferie får du, hvis du hiver stikket helt ud. Du skal være ’offline’, så andre ikke kan kontakte dig. Så er det dig, der bestemmer, om og hvornår du forbinder dig med omverden.



Det kan du skære ned på

● telefonen

● computeren, specielt e-mails

● tv, især de kritiske og alvorlige udsendelser.

Det kan du skrue op for

● socialt samvær

● læse skønlitteratur

● spille brætspil

● komme ud i naturen

● mental afslapning

● motion



Kom godt tilbage på job

Det er vigtigt at komme tilbage til jobbet på en måde, hvor du får de gode ferievaner og følelser med dig.

● Tag de gode ferievaner med hjem

Overvej, hvilke gode vaner du havde, mens du var på ferie. Måske var du glad for at handle simpelt ind og spise rugbrødsmadder til aften. Måske var du glad for at bruge meget tid ude i det grønne. Måske var du glad for at gå mere på restaurant. De vaner, der har givet dig glæde i ferien, kan du tage med dig tilbage og bruge i din fritid.

● Start langsomt op

Hvis din arbejdsgiver er med på den, er det en god idé at starte lidt langsomt op, så du får dig selv med tilbage på arbejdet og ikke møder en ’mur’ af hverdag. Tag en omsorgsdag eller afspadsér i løbet af den første arbejdsuge, hvis det kan lade sig gøre. Lad nogle af de mest krævende opgaver vente lidt.

● Se på arbejdet med nye øjne

Efter en ferie er det lettere at se på arbejdet og arbejdssituationen med nye øjne, da du har været væk fra rutinerne. Er der noget, der bør eller kan gøres anderledes? Tag en snak med chefen om dine gode idéer. Det er nu, der skal laves ændringer, inden I kommer ind i den gamle rytme igen.

● Snak med kollegerne om ferien

Sørg for, at der er tid til at snakke med hinanden og høre om hinandens sommerferier. Det sociale aspekt på en arbejdsplads er vigtigt for at opretholde et godt psykisk arbejdsmiljø. Lige efter en ferie er et godt tidspunkt til at have ekstra fokus på dette.



Læs bogen

’Om at leve – 20 skridt til mere overskud og mindre stress’ af Ole Ditlev Nielsen.

Her giver forfatteren et væld af konkrete råd og redskaber til, hvordan du kan skabe plads til det vigtige i livet – for eksempel ved at vælge til og fra, blive mere produktiv, komme ud i naturen, få søvn, god kost og motion, alenetid og meget mere. Dansk Psykologisk Forlag, 299 kroner.



Læs mere på arbejdsmiljøweb.dk



Du kan også finde viden på forebygstress.dk

Her kan du få gode råd til at undgå stress, både i dit arbejdsliv og på ferien.





Kilder til denne guide: Ole Ditlev Nielsen: 20skridt.dk, forebygstress.dk, aprokom.dk, Arbejdermuseet.dk, expedia.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.