GUIDE: Sådan skriver du et godt CV

Mange jobsøgende undervurderer effekten af et godt CV og lægger al energien i ansøgningen. Men et CV skal kunne mere end blot at opremse din jobhistorik i kronologisk rækkefølge, siger ekspert.

Vejen til ønskejobbet kan være et langt og sejt træk. Når den nye stilling skal i hus, sker der ofte det, at man som ansøger fokuserer på den skriftlige ansøgning og lader CV’et stå tilbage som et slattent supplement.

Men den strategi er dårlig. Det mener Belinda Bramsnæs, der er profes­sionel headhunter og forfatter til bogen ’Headhunterens guide til det gode CV’, som netop er udkommet. Gennem sit job har hun set tusindvis af CV’er, heraf en del rigtig dårlige.

»Modtageren af en ansøgning vil i 99 procent af tilfældene først læse CV’et og derefter ansøgningen. En motiveret ansøgning er jo kort og giver ikke det store overblik over erfaring og tidligere resultater. Den udgør for det meste blot motivet til at søge jobbet,« siger hun.

Hvis man vil gøre sig positivt bemærket og deltage i slutspurten om drømmejobbet, er det vigtigt at have et CV, der skiller sig ud fra bunken af småsjuskede word-dokumenter. Derfor lægger Belinda Bramsnæs vægt på, at CV’et skal springe i øjnene fra første sætning og give læseren et solidt overblik over ens kompetencer og færdigheder.

»Når man som pædagog skriver sit CV, skal man først og fremmest give det store overblik på første side af CV’et. Dernæst skal man beskrive job for job i detaljer, så læseren får indsigt i ens baggrund. Her kan man beskrive ­typen af institution, man har arbejdet i, antal af ansatte og børnenes aldersfordeling,« siger hun.



Et levende dokument. Selvom man ikke er jobsøgende, skal ens CV holdes opdateret, for så er det lettere at reflektere over arbejdsopgaver og resultater.

»CV’et skal bruges løbende til at notere for eksempel resultater og videreuddannelse. CV’et skal opfattes som et levende dokument, der også kan bruges til MUS- og PUS-samtaler,« siger Belinda Bramsnæs.

Hun mener desuden, at det er lettere at styre en jobsamtale, hvis der er styr på CV’et.

»Når man har skrevet et godt CV, så vil jobsamtalen også blive meget bedre, fordi omdrejningspunktet vil være de erfaringer og resultater, ansøgeren har opnået. Hvis man er kommet til samtale, selvom ens CV er mangelfuldt, kan jobsamtalen let komme til at virke som et forhør, fordi intervieweren ønsker at finde ud af, hvad man i virkeligheden kan,« siger hun.



Fra ordbogen

’CV’ står for Curriculum Vitae, der betyder ’livsforløb’. Det indeholder typisk en gennemgang af ens uddannelsesmæssige baggrund og erhvervserfaring. Et godt

CV er velskrevet og fylder 1-2 sider.



Om bogen

’Headhunterens guide til det gode CV’ af Belinda Bramsnæs, udgivet på forlaget People's Press, 143 sider, vejl. pris 120 kr.



Tips fra lederne

Det gode CV er spændende og overskueligt

Børn&Unge har spurgt tre pædagogiske ledere med ansættelseserfaring om opskriften på det perfekte CV og gode råd til, hvad man ikke skal gøre.



Bolette Frost, Leder, Børnehaven Stokrosen, Espergærde.

Læser du først CV’et eller ansøgningen?

»Jeg læser først ansøgningen. Jeg kigger på, hvordan den enkelte ansøger har formuleret sig og på den enkeltes interesser. Og så læser jeg CV’et for at se, om det matcher de krav, der er til stillingen.«

Hvad karakteriserer et godt CV?

»Ansøgninger på flere sider kører jeg træt i. Det skal være én sides ansøgning og én sides cv. Opbygningen af CV’et skal være overskuelig, men det er ikke afgørende for, om man bliver kaldt til samtale.«

Hvor afgørende er et CV i ansættelsesprocessen?

»Det afgørende er, at CV’et matcher de krav, vi efterspørger. Ansøgeren skal være uddannet og have de faglige kompetencer, som jeg har bedt om. Jeg har oplevet at få ansøgninger fra folk, der ikke har de nødvendige kvalifikationer. Som hovedregel skal man ikke søge en stilling, som man ikke er kvalificeret til.«



Anders Lennart Andersen, Leder, Naturinstitutionen Haletudsen, Glumsø.

Læser du først CV’et eller ansøgningen?

»Jeg læser først ansøgningen, for den giver som regel et godt billede af, hvem ansøgeren er, og hvorfor man har søgt stillingen. Dernæst kigger jeg på CV’et for at se, hvilke kvalifikationer og kompetencer vedkommende har.«

Hvad karakteriserer et godt CV?

»Det skal være en overskuelig gennemgang af, hvad ansøgeren har lavet før. Det skal give indblik i kvalifikationer. Det er vigtigt at kunne skelne mellem, hvad der er ansøgning, og hvad der er CV.«

Hvor vigtigt er CV’et i ansættelsesprocessen?

»Det er vigtigt, fordi det skal give en gennemgang af, hvad ansøgeren kan. Men det skal være overskueligt. Jeg har erfaring med, at mange ansøgere blander tingene sammen og ikke skelner mellem, hvad der er ansøgning, og hvad der er CV. Det bliver noget rod.«



Michael Weber ledende skolepædagog, Smidstrup-Skærup Skole, Vejle.

Læser du først CV’et eller ansøgningen?

»Det kommer an på, hvor mange ansøgere jeg har. Hvis vi har mange, så kigger jeg på CV’et først. Det er en god måde at sortere de ansøgere, der ikke passer til stillingen, fra på. Derfor er CV’et meget vigtigt. En ansøgning uden CV er utroværdig.«

Hvad karakteriserer et godt CV?

»Det skal for det første være overskueligt. Jeg skal kunne finde det, jeg leder efter som det første, og hvis der er rod i det, kan ansøgeren godt blive valgt fra. Som læser skal min interesse vækkes hurtigt. Det er ikke en dårlig idé at sætte CV’et op på en smart, grafisk måde, så der bliver lagt mærke til ansøgeren med det samme.«

Hvor vigtigt er CV’et i ansættelsesprocessen?

»Meget vigtigt. Det er her, man skal synliggøre, at man har den særlige viden og erfaring, som stillingen kræver. Og CV’et skal altid målrettes til det job, man søger. Det er som regel meget tydeligt, når en ansøger har søgt med spredehagl og sender standardansøgninger ud.«



Forbudt på CV’et

Stavefejl

Det giver indtryk af, at du er sjusket og uprofessionel. Det er en

god idé at få en, du stoler på, til at læse det igennem.

Forkerte oplysninger

Lad være med at pynte på CV’et med eksempelvis kvalifikationer, der ikke passer, eller datoer, der ikke stemmer. Læseren kan sagtens gennemskue halve sandheder.

Huller i CV’et

De kan være svære at undgå, men er der af den ene eller anden grund et hul i arbejdslivet, så skal det fyldes ud med en beskrivelse af, hvad du har lavet i den periode.

Indforståethed

Du må ikke tro, at modtageren kender alt til din nuværende arbejdsplads, bare fordi du selv gør. Vær omhyggelig med at beskrive dine arbejdsopgaver, og hav læseren for øje.

Floskler

Mange vælger at beskrive sig selv som fleksible, udadvendte eller målrettede. Men det klinger hult, hvis de flotte ord ikke bliver fulgt op af konkrete resultater eller eksempler.



Det skal et cv indeholde

Og sådan skal det bygges op

Øverst:

Personlige oplysninger: Dine kontaktoplysninger og civilstand.

Billede: Vælg et billede, der signalerer, at du er professionel. Brug ikke en selfie fra din seneste ferie.

Profiltekst: Tre-fire linjer om dig selv og dit professionelle liv.

Sprog: Fortæl, hvilke sprog du behersker og hvor godt. Det er relevant, hvis du fx skal arbejde med tosprogede børn og taler engelsk eller arabisk.

Uddannelse: Skriv, hvor og hvornår du har taget dine uddannelser. Husk at opdatere din uddannelsesgrad til de ­nuværende betegnelser, fx bachelor i pædagogik.

I midten:

Dit nuværende og dine tidligere job: Husk jobbeskrivelser og den udvikling, dit arbejde har ført med sig – dvs. dine resultater.

Nederst:

Anden erhvervserfaring: Fx frivilligt arbejde og bestyrelsesarbejde. Relevante kurser og certificeringer: Kan du førstehjælp? Eller har

du særlig viden om for tidligt fødte børn? Så skal det stå her.

Dine IT-kompetencer: Skriv, hvilke programmer du mestrer og på hvilket niveau.

Personlige interesser: Fortæl fx om dine hobbyer. Det siger noget om dig som person.



Kilder til denne guide: ’Headhunterens guide til det gode CV’ af Belinda Bramsnæs, Jobindex.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.