Guide. Sådan går I, hvis I møder en ulv

Hvis en børnehave på tur i naturen ser en ulv, skal børn og pædagoger tage det roligt og se det som en stor oplevelse, de måske aldrig får igen. Sådan lyder budskabet fra en af dem, der ved noget om ulve og vilde dyr, seniorforsker og biolog Peter Sunde, Aarhus Universitet. Der er ifølge ham ikke noget at være bange for.

»Der har i hele Europa kun været ét dødeligt angreb fra ulve mod mennesker de seneste 50 år. Vi taler om en anslået risiko på 1:4 millioner. Den ekstremt lille risiko er relativt størst der, hvor ulven kan være sulten. Det er den ikke i Danmark, hvor der er masser af føde,« siger Peter Sunde.

Han mener, at risikoen for at komme galt afsted i trafikken eller i hverdagen er uendelig meget større end risikoen for at blive angrebet af en ulv. Det er sky dyr, som er mere bange for mennesker, end vi er for dem.

»Men de halvstore hvalpe er uerfarne og nysgerrige. Derfor kan man godt opleve en ung ulv sætte sig ned på behørig afstand for at se, hvad det nu er for nogle skabninger, der går der. Den kan også lunte nærmere, og det skal man tage roligt. Hvis man ikke bryder sig om det, kan man jage den væk ved at slå ud med armene og råbe. Præcis, som når man vil jage en hund væk.«

Peter Sundes opfordring til pædagoger på tur med børnene er at gøre det til noget spændende, hvis man ser ulven. Noget, man kan snakke længe om.

»Chancen er nu ikke så stor, for hvis ulven oplever en larmende børneflok, vil den hurtigt fortrække. Den vil se det som en stor hoben af mennesker, hvor der ovenikøbet er nogle store imellem, og så smutter den,« siger Peter Sunde.

Han har dog en enkelt løftet pegefinger.

»Hvis man begynder at løbe, kan man vække et forfølgelsesinstinkt hos både ulve og hunde. Derfor skal man lade være med at løbe, for så kan et instinkt tage over, og man kan risikere at blive set som et bytte, som det er sjovt at løbe efter,« siger ulveeksperten



Jubii, vi mødte en ulv

Forældre og personale i Resen Naturbørnehave har taget det helt roligt, at en børneflok mødte en ulv, da de skulle fange haletudser.



Da 18 børnehavebørn på tur ved Struer kom tæt på en ulv i foråret, blev det en nyhed, der gik landet rundt. Det var nu ikke meningen, siger leder i Resen Naturbørnehave Gitte Nielsen.

»Det var en medhjælper, der så ulven, ikke børnene, og alle tog det roligt. Børnene skulle have fanget haletudser, men gik i stedet hjem, mens de sang i vilden sky. Bagefter har vi snakket det hele godt igennem, og vi skrev et brev til forældrene, så vi var sikre på, at alle fik samme besked. Og det brev røg så ud i offentligheden,« fortæller lederen.

Straks gik der lidt politik i sagen, for ulven har jo sine modstandere. Men i børnehaven har man ikke tænkt sig at ændre på noget som helst.

»Vi er en naturbørnehave, og hvis vi på tur kan se spændende dyr, er det kun herligt. Det gælder også ulven. Vi ser rådyr og ræve, og nu er der så chance for at opleve endnu et vildt dyr,« siger Gitte Nielsen.

Børnehavens ’ulvepolitik’ er at fortsætte som hidtil. Man stoler på ekspertudtalelser om, at ulven er sky og højst kan være lidt nysgerrig.

»Vi vil måske synge lidt højere, så ulven tænker: Uha, jeg må hellere holde mig på afstand,« smiler Gitte Nielsen.

For hende er det altafgørende, at forældre bakker op.

»Det går jo ikke, at forældre derhjemme siger: ’Er du ikke bange for, at I møder ulven, når I er på tur?’ Hvis der står et par bange børn og græder, når vi skal afsted, kommer vi ikke på tur. Ressourcerne er ikke til opdeling,« siger lederen.

Da der kort efter episoden med ulven skulle holdes et planlagt forældremøde, havde personalet forventet, at det ville blive et emne. Det blev det ikke. Forældrene accepterede fuldt ud børnehavens holdning.



Hvor mange ulve er der i Danmark?

Den første ulv i Danmark efter 200 år blev fundet død i Nordjylland i 2012. Der er siden set ulve og fundet DNA-spor i store dele af Jylland. I dag ved man, at der i Nordjylland findes en enkelt ulv, der strejfer rundt i Thy og Aalbæk Plantage syd for Skagen. I Nordvestjylland lever desuden et ulvepar, der sidste år fik et ulvekuld på otte. Den ene af dem er blevet skudt, selv om ulven er fredet, og tre fra dette kuld er dukket op i Tyskland. Tilbage er fire unge ulve, deres forældre og den strejfende nordjyske ulv. Det giver syv ulve plus sandsynligvis et nyt kuld hvalpe i foråret 2018.



5 gode råd hvis I møder en ulv

● Tag det roligt, og fortæl børnene om, hvor specielt det er at se en ulv i dansk natur.

● Stå stille med front mod ulven. Den vil næsten altid liste væk, hvis den møder en flok mennesker, store som små.

● Skræm eventuelt ulven væk ved at larme, råbe og slå ud med armene. En ung ulv kan godt opføre sig som en uerfaren teenager og være nysgerrig og nærgående.

● Se ulven i øjnene, mens I skræmmer den. Lad være med at vende jer om og løbe. Det kan pirre til ulvens forfølgelsesinstinkt.

● Husk at! Risikoen for et angreb er så godt som ikkeeksisterende. Husk også, hvis det er muligt, at filme ulven og lægge det op på ulveatlas.dk

Kilde: Biolog og seniorforsker Peter Sunde, Aarhus Universitet.



Ulv eller hund?

Nogle hunde ligner ulve, men hunden holder som regel halen højt, mens ulvens hale holdes lavt og nærmest hænger. Halespidsen er sort, og ørerne er kortere og bredere end på de store hunde, der ellers kan forveksles med ulve. Ulvens øjne er skrå og gule.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.