Guide. Sådan bliver du uafhængig af din mobil

De fleste af os kender til situationen, hvor vi kommer hjem fra arbejde og sætter os i sofaen med telefonen i hånden. Vi skal bare lige stresse af med lidt Instagram og Facebook. Men pludselig er de fem minutter blevet til en halv time, og i virkeligheden er vi blevet mere stressede. Både på grund af de mange indtryk, men også fordi der pludselig var

117 andre ting, som du ikke fik lavet.

Lyder det bekendt? Hvis det er tilfældet, er der hjælp at hente i selvhjælpsbøger: Den amerikanske forfatter Catherine Price udgav tidligere på året bogen ’Jeg slukker nu! Få et sundt forhold til din telefon’, og I Danmark har lægen Imran Rashid skrevet bogen ’SLUK – kunsten at overleve i en digital verden’.

Begge bøger gør dig klogere på, hvorfor du bliver afhængig af din telefon, og hvorfor det er problematisk. De indeholder forslag til, hvor du bliver mindre mobilafhængig.

Men hvorfor er bøgerne overhovedet nødvendige?

»Vi har udviklet vaner omkring brug af digitale medier, som fylder for meget og er udenfor bevidst kontrol. Det har konsekvenser for vores biologiske, psykologiske og sociale helbred,« siger Imran Rashid.

»Meget tyder på, at der er en bagside af medaljen, som vi overhovedet ikke er forberedte på, nemlig den mentale usundhed – at der er større tendens til depression, stress og ensomhedsfølelse på trods af, at vi aldrig har været mere forbundne.« siger han.

Den øgede skærmbrug har negative konsekvenser, som kan være svære at gennemskue, men din smartphone har også praktiske og nyttige funktioner.

»Telefonen er en dårlig kobling imellem et praktisk værktøj og en enarmet tyveknægt. Vi har ikke lært at bruge den. Vi skal være mere bevidste om, hvornår vi har brug for hvad. Hvornår vi bare er i gang med at tage en digital smøg eller snack på grund af et øjebliks kedsomhed eller behov for en pause,« forklarer Imran Rashid.

Hensigten med bøgerne og den øgede fokus på mobilafhængighed er ikke, at du skal smide din smartphone ud. Vi skal blot være mere bevidste om, hvordan vi bruger den.



Hvad gør din telefon ved dig?



● Din impulskontrol bliver dårligere. Du keder dig, og instinktivt tager du telefonen op, fordi du plejer at gøre sådan i en given situation. Brugen af digitale medier rykker dig væk fra bevidst kontrol og over til en ubevidst og impulsiv adfærd. Telefonen kommer til at fungere som en mental kedsomhedstrigger i din hverdag, som blot er drevet af vaner.

● Du bliver dårligere til at indgå i relationer. Noget af det vigtigste i en samtale med andre mennesker er, at du er nærværende og til stede. At du lytter og forstår, hvad der bliver sagt med alle sanser og fuld opmærksomhed. Hvis du konstant skæver til din telefon undervejs i en samtale, kan du miste vigtige pointer.

● Det går udover din kontakt til andre mennesker. Det bliver sværere for dig at aflæse ansigtsudtryk og dermed agere i den virkelige verden og forstå sociale spilleregler.

● Du sover dårligere og er dermed mere udsat for stress. Hvis du konstant har telefonen indenfor rækkevidde, får din hjerne aldrig fred til at restituere. Det gør, at den konstant er på overarbejde – og at du konstant er på arbejde. Grænsen imellem arbejde og fritid bliver udvisket, hvis du lige tjekker en arbejdsmail, inden du går i seng. Lys, notifikationer og lyd hører ikke til i soveværelset.



3 gode råd

Læge og forfatter Imran Rashid kommer her med tre råd til, hvordan du kan skabe en mindre mobilafhængig hverdag.



Skab bevidsthed i din hverdag

Hvad bruger du din tid på – og hvad ønsker du reelt at bruge din tid på? Det er svært at ændre en vane, men første skridt er, at du bliver bevidst om vanen og har et reelt ønske om at ændre den. Kig tilbage på din dag, og overvej, hvor meget tid du bruger på sociale medier. Hold det op imod, hvor meget du reelt ønsker.



Smid telefonen ud af soveværelset

Telefonen skal ikke være det sidste, du ser, inden du går i seng, og det første, du ser, når du vågner. Det stresser din hjerne, hvilket giver dig dårligere søvn. Den dårlige søvn kan i sidste ende føre til stress, hvilket øger risikoen for at falde tilbage i de dårlige vaner. Søvnen er der, hvor din hjerne restituerer og bearbejder alle dagens indtryk. Anskaf dig et vækkeur, for så har telefonen slet ikke noget at gøre i dit soveværelse.



Beslut dig for, at nu skal du være sammen med andre mennesker

Det kan lyde banalt, men bestem dig for at være til stede, når du er sammen med andre mennesker. Hvis ikke samværet udspringer af bevidste beslutninger, så ender det med at blive en mental stoleleg, hvor du ender mellem to stole. Du er ikke til stede, hvis du hvert femte minut skal se på din telefon. Sæt mobilen på fly-mode, men inden kan du overveje, om det er nødvendigt at have lyd på din telefon i løbet af den tid, hvor du er sammen med et andet menneske.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.