Guide. Sådan arbejder i med sansehaver

Børnehuset Elverhaven i Odense har brugt to år på at skabe en sansehave med 11 sanselige uderum. De skaber tilsammen en eventyrlig have, hvor børnene kan smage, mærke, dufte og sanse. I en sansehave er der som udgangspunkt ingen legeredskaber. I stedet ligger fokus på elementer, som kan styrke børnenes sanser og give dem ro ved naturen. En sansehave kan indeholde træstammer, højbede, orangeri og meget mere, som indbyder til undersøgelser. Pædagogerne i Elverhaven arbejder med en fælles undersøgende tilgang fremfor en konstaterende, hvilket også er et fokusområde i læreplanstemaet natur, udeliv og science.



Der ligger mange tanker bag uderummene, forklarer Iben Due Lund, pædagogisk leder i Børnehuset Elverhaven.

»Børn har brug for at have et rum, hvor de bruger fantasien. I en tid, hvor der er fokus på det boglige, er det godt at få hægtet krop og følelser på de livsrammer, som børnene træder ind i,« siger hun.



»Vi ville skabe et sted, hvor man kan være hele mennesker med sanser, tanker og følelser, fordi vi tror, at man er bedre i stand til at træffe gode beslutninger, hvis man er i kontakt med sine sanser og følelser,« siger Iben Due Lund.



Derfor kontaktede børnehuset havearkitekt Helle Troelsen, Troensehaven. Hun hjalp med inspiration, design, pædagogik og værdigrundlag.

»Designet er ikke nødvendigvis det vigtigste. Man skal finde ud af, hvad man vil med sansehaven. Så kan den være med til at skabe hele mennesker, som får forståelse for sig selv og naturen,« siger hun.



For Helle Troelsen har det især været vigtigt, at haven indbyder til dialog om stort og småt.

»Det er eksistentielt at arbejde med natur, fordi planters cyklus og årstiderne giver anledning til mange fine snakke om et menneskes livscyklus,« forklarer hun.

Det kan godt tage lidt tid for børnene at komme i gang med at bruge uderummene, forklarer Iben Due Lund.



»Børnene skal igennem det stadie, hvor de søger indenfor til det trygge, men de begynder hurtigt at udforske de mange muligheder og projekter, som haverne inviterer til.«



Styrk sanserne



Ifølge Elverhaven stimulerer deres sansehave børnenes

sanser sådan her:



Lugtesansen

Børnenes lugtesans bliver stimuleret af forskellige urter, blomster, træer

og dufte, som er i naturen.



Høresansen

I sanserummene vil børnene møde fuglefløjt, summen fra insekter,

rislende vand, grene der knækker og et væld af andre lyde.



Synssansen

Alle rum har afvekslende farver, former og lys.



Smagssansen

Der er masser af urter, bær, blomster, frugt og grønt,

som kan spises i de sanselige uderum.



Følesansen

I Børnehuset Elverhaven kommer følesansen i spil, når børnene oplever samvær og nærvær med andre i naturen. Det styrker den taktile sans.



Erindrings- og drømmesansen

Man kan styrke erindrings- og drømmesansen ved at henføre til en stemning, et minde eller et billede af noget velkendt.



Hvad er en sansehave?

En sansehave er et koncentrat af natur, der skal tale til alle sanserne og rumme kontrastfulde oplevelser af fx lys og skygge, hårdt og blødt, sødt og surt, glat og ujævnt. Mange af oplevelserne kan skabes ved brug af forskellige planter, men mulighederne kan udbygges med sten- og træmaterialer – og helst også et lille, plaskende springvand.

Børnehuset Elverhaven har én stor sansehave bestående af 11 sanselige rum. I stedet for gynger og rutsjebaner er her fx træstubbe, højbede med mange planter og orangeri.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.