Gitte er glad. Besparelse blev til flere ressourcer

Pædagog Gitte Schrøder Jørgensen er glad for det nye kommunalbudget i Aabenraa kommune, som er gået fra at skulle spare tre millioner kroner på børneområdet til at tilføre tre millioner kroner ekstra.

Sparerunder er ikke ukendte for pædagog Gitte Schrøder-Jørgensen. Hun har de seneste ni år arbejdet i Børnehuset Fladhøj i Aabenraa Kommune. En kommune, der kæmper med dårlige normeringer sammenlignet med andre kommuner.

»Vi har skullet spare penge på vores område de seneste år. De har skåret os ind til benet,« siger hun.

Derfor kom det ikke som en overraskelse for Gitte Schrøder-Jørgensen, da det i første omgang så ud, som om kommunen skulle spare tre millioner kroner på børneområdet næste år. Heldigvis kan hun nu ånde lettet op. Kommunen har nemlig lyttet til pædagogernes og BUPL Sydjyllands kritik og ønsker.

Efter at byrådsmedlemmerne har diskuteret budgetforslaget, er de blevet enige om, at det alligevel ikke bliver nødvendigt at spare penge på børnene. Ikke nok med det, så har kommunen valgt at afsætte tre millioner kroner ekstra for at bekæmpe dårlige normeringer. Det betyder at børneområdet i Aabenraa får seks millioner kroner mere, end det oprindeligt var planen.

»De ekstra penge gør, at vi får en bedre normering i institutionen, og at vi kan gøre vores pædagogiske arbejde bedre,« siger Gitte Schrøder-Jørgensen.

Gitte Schrøder-Jørgensen mener, at de ekstra penge til børneområdet er meget tiltrængt, for de mange sparerunder har ramt pædagogikken.

»De har trådt på vores faglighed. I vores pædagogik og i vores hverdag skal vi ’nøjes’. Vi har skullet gøre det så godt som muligt under vilkårene, og det er frustrerende, når vi ved, at vi kunne gøre det meget bedre. Det er et stresset miljø, vi pædagoger arbejder i nu, og man har altid en fornemmelse af, at man ikke slår til,« siger hun.

Hun føler ikke, at hun og hendes kolleger har haft mulighed for at udnytte deres kompetencer i hverdagen.

»Vi prøver at finde ressourcer til det pædagogiske arbejde i en stram hverdag. Der er ingen tvivl om, at nogle børn måske bliver lidt glemt i en stresset hverdag. Vi er heldigvis en stor institution, hvor der er mulighed for at flytte ressourcerne rundt efter behov, men i nogle af kommunens institutioner er der en endnu strammere hverdag,« siger Gitte Schrøder-Jørgensen.



Professionsstolthed. Aabenraa Kommune skulle oprindeligt spare penge på børneområdet, fordi kommunen havde planlagt nye børnehaver, der skulle være billigere i drift. Men da børnehaverne endnu ikke står klar, har kommunen valgt at rulle besparelserne tilbage og i stedet tilføre flere penge, indtil institutionerne er klar.

Gitte Schrøder-Jørgensen mener, det er en god idé at afsætte ekstra penge til bedre normeringer. I Børnehuset Fladhøj har de allerede fundet ud af, hvad den ekstra pædagog, de har fået, skal bruges til.

»Vi kan mærke, at de ekstra hænder giver os mulighed for at lave små grupper med børnene, så vi kan arbejde med relationsdannelse og sprog. Vi vil gerne have tid til at udføre mere udviklende pædagogik, så vi kan gøre børnene klar til det liv, de skal ud i efter børnehavetiden,« siger hun.

En ekstra medarbejder vil også give mere tid til at fokusere på én ting ad gangen, mener Gitte Schrøder-Jørgensen.

»Man får tid til at lege med børnene, i stedet for at man kun lige når at sætte gang i en leg, og så har nogle andre børn brug for hjælp. Der er man en blæksprutte, som bare løber rundt. Nu kan man fokusere på legen og give børnene legestrategier, så de kan få et fællesskab og føler, at de er en del af gruppen,« siger hun.

Når pædagogerne får mere tid til at være sammen med børnene, tror hun også, det vil gavne hende på det personlige plan.

»Det kan hjælpe mig til at gå hjem med stolthed over min profession og med en følelse af, at jeg har haft tid til at gøre en forskel. Så bliver man også mere tilfreds med sit arbejde,« siger Gitte Schrøder-Jørgensen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.