FORSKNING: Alfons Åbergs ­skaber: Giv plads til fantasien

I to af børnebøgerne om Alfons Åberg medvirker Alfons’ usynlige ven, Svipper. Forfatter Gunilla Bergström opfordrer forældre og pædagoger til at lege med, når de står over for mindre børn, der har imaginære venner.

Siden 1972 er der kommet 26 bøger i den populære serie for børn om Alfons Åberg, som er en helt almindelig dreng, der bor med sin far i en moderne forstad et eller andet sted i verden.

I to af bøgerne har Alfons en usynlig ven, Svipper. Det er i ’Alfons og hemmelige Svipper’ og ’Hvem hjælper Alfons Åberg?’, som begge er fra 1976.

»Det var ikke resultatet af en pædagogisk kalkule, eller fordi jeg selv havde erindring om at have haft en usynlig ven som barn, at jeg fandt på Svipper. Men jeg kendte til mange, der havde oplevet fænomenet.«

Det siger Gunilla Bergström, forfatter til Alfons Åberg-bøgerne, som er udkommet på cirka 30 sprog og i et samlet oplag på ni millioner eksemplarer verden over.

Bøgerne, henvendt til aldersgruppen to til otte år, er også elsket af nye ­generationer af børn. »Jeg har stor tillid til børns indre liv – og også til voksnes såmænd. Jeg har respekt for deres fantasi,« siger Gunilla Bergström, som står for både tekst og illustrationer i bøgerne. »Som forfatter skriver man meget ud fra intuition. Man skriver om situationer uden at være meget bevidst om det,« siger den 74-årige forfatter.



Fordele og ulemper. Alfons Åberg er en dreng, som hverken er stor eller stærk, og det med at slås er ikke noget for ham. I bøgerne følger man ham, når han er glad, og når han er sur og ked af det. Man følger ham i den grå hverdag, og når han tumler med livets store spørgsmål.

De to bøger med Svipper viser, at der er fordele og ulemper for Alfons ved at have en ­

imaginær ven. I ’Alfons og hemmelige Svipper’ leger Alfons og Svipper med tog, og de låner farens yndlingspibe til skorsten, selvom det er strengt forbudt. Men pludselig er piben væk. Faren bliver sur, da han får besked om det. Han beder om, at Svipper flytter væk. Alfons overtager en gave, en lommelygte, som i virkeligheden var tiltænkt Svipper. Skæbnen vil, at Alfons med lommelygten finder piben. Men Alfons siger, at det var Svipper, der fandt piben.

»Alfons er ikke dum. Han vil ikke direkte indrømme, at det var hans fejl, at piben forsvandt. Han kan antyde, at Svipper – hans alter ego – var skyld i, at piben blev væk. På den anden side kan han også give Svipper æren for, at piben dukker op igen,« siger Gunilla Bergström.

I ’Hvem hjælper Alfons Åberg’ er Alfons lige flyttet til et nyt sted. Han er ensom og trist, fordi han ikke har nogen at lege med. Men så har han jo Svipper, der altid gør, hvad Alfons siger. Svipper har kun én fejl. Han kan ikke komme Alfons til undsætning, når de store drenge er efter ham eller oversprøjter ham med deres vandpistoler. Men så møder Alfons en rigtig, jævnaldrende ven i opgangen, Viktor. Han er i samme situation som Alfons. Det kan være besværligt med en rigtig kammerat, og de er tit uvenner. Men Viktor hjælper Alfons, når Alfons er truet af en af de store drenge.

»Der er en meget vigtig pointe, synes jeg, at Svipper kan være alt, hvad Alfons forlanger, undtagen når Alfons kommer i knibe. Så skal der en rigtig ven til. Alfons gør sig erfaringer med andre børn. Han lærer, at den rigtige ven ikke altid indretter sig efter Alfons' ønsker. Vennen har sin egen vilje,« siger Gunilla Bergström.



Vær frimodig. Gunilla Bergström opfordrer forældre og pædagoger til at lege med, når de er stillet over for mindre børn med imaginære venner. »Fantasien er vigtig, selv om den ikke kan klare alt. Jeg kan kun opfordre til at give plads til den. Man skal ikke være begrænsende. Man skal gerne være frimodig,« siger hun.

Gunilla Bergström har fulgt udviklingen i børneopdragelsen i Sverige gennem årtier - både i hjemmene og i daginstitutionerne. Hun har et hjertesuk. »I den moderne opdragelse er der kommet lidt for meget fokus på, at børnene skal være dygtige og kompetente, og at de kun skal forholde sig til den konkrete virkelighed, for kun sådan kommer de fremad senere i livet. Det opponerer jeg imod,« siger hun.

Alfons Åberg-bøgerne udgives i Danmark af forlaget Gyldendal. Her bekræfter pressemedarbejder Julie Marstrand, at serien stadig er særdeles populær, uden at hun vil oplyse om oplagstal, for det er en forretningshemmelighed.

Senest udgav Gyldendal i september en Alfons Åberg-bog, der i virkeligheden bestod af fire af bøgerne, heriblandt de to med Svipper. Titlen er Alfons Åberg og hans venner.



OM GUNILLA BERGSTRÖM

Gunilla Bergström er født i 1942 i Göteborg. Hun er oprindelig uddannet journalist og havde ansættelse på blandt andet aviserne Dagens Nyheter og Aftonbladet, inden hun i 1975 blev forfatter og illustrator på fuld tid. Hun har skrevet over 40 børnebøger, men det er bogserien på 26 bøger om drengen Alfons Åberg, som har gjort hende internationalt kendt. Hun har desuden arbejdet med dramatik og børnesange. Gunilla

Bergström har fået en række priser, heriblandt den svenske regerings guldmedalje af ottende grad i 2012.



OM ALFONS ÅBERG-BØGERNE

Alfons Åberg-bøgerne består af 26 bøger om en hel almindelig dreng i et anonymt forstadskvarter, som Gunilla Bergström udgav mellem 1976 og 2011. Hun har både skrevet teksterne og lavet illustrationerne. Mange børn i alderen to til otte år kan tilsyneladende identificere sig med Alfons og genkende hans op­levelser. Han er hverken stor eller stærk. Han skiller sig dog ud ved at bo med sin forstående far.

Moren hører man stort set intet om. Alfons Åberg-bøgerne er kommet på cirka 30 sprog – og i et samlet oplag på verdensplan på ni millioner eksemplarer.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.