Forældrekup er umulige

Det kan ikke lade sig gøre for forældrebestyrelser at kuppe sig til magten i daginstitutioner, sådan som fundamentalistiske muslimske forældre forsøgte i børnehaven Salem i København.

Hverken fanatiske muslimer, kristne eller politiske fløje kan kuppe sig til magten i danske børnehaver. Selv om forældrebestyrelserne har meget indflydelse på, hvad der foregår i daginstitutionerne, kan en forældregruppe ikke suverænt bestemme, hvad børnene skal lære, om de skal være ude i naturen hele tiden, om piger og drenge må lege sammen, og om musik og dans skal være en aktivitet. Serviceloven, læreplaner og kommunernes mål og rammer for arbejdet i daginstitutioner overtrumfer forældrenes mulighed for indflydelse.

"Forældre i private dagtilbud kan ikke melde sig ud af Servicelovens mål og rammer for daginstitutionerne og de pædagogiske læreplaner. Og heller ikke kommunens mål og rammer, hvis kommunen har præciseret, at de også gælder for private institutioner, siger Søren Winther," rejsesekretær i BUPL.

"De private daginstitutioner har ret til at lave deres egen identitet, som kan bygge på forældrenes særlige holdninger. Men man kan ikke fravælge punkter i loven om pædagogiske læreplaner eller Servicelovens formål om, at dagtilbud skal understøtte børns demokratiforståelse og integration i det danske samfund," siger han.



Bekymring. Da Folketinget for to år siden vedtog muligheden for at oprette private institutioner, var BUPL bekymret for, at fanatiske forældre ville kunne kuppe sig til magten og bestemme, hvad deres børn må lære og ikke lære.

"Serviceloven er ikke en facitliste, men den udstikker nogle rammer for, hvad man kan og ikke kan. Det er så op til den enkelte kommune at sikre sig, at loven bliver overholdt. Man kan oprette selvejende eller private dagtilbud, hvor forældrebestyrelsen vedtager et kristent og muslimsk idégrundlag. Det må bare ikke være indoktrinerende. Alle former for dagtilbud, der får offentlig støtte, er naturligvis forpligtet overfor demokratiske beslutninger og spilleregler," siger Søren Winther.

I BUPL kender man ikke til tidligere forsøg på kup fra forældre og heller ingen fortilfælde, hvor en daginstitution er blevet drevet så fundamentalistisk, som tilfældet var i Salem.

En gruppe forældre, der tilsyneladende var medlemmer af den fanatiske, muslimske bevægelse Hizb ut-Tahrir, havde sat sig på forældrebestyrelsen og ville bestemme, hvad børnene måtte og ikke måtte. Hizb ut-Tahrir er kendt for sin modstand mod demokrati og ligestilling, men i Salem gik forældrene så vidt, at de forbød pædagogerne at arrangere ture til stranden, fordi børnene ikke måtte se afklædte mennesker. De måtte ikke fejre Fastelavn, og nogle forældre gik amok, da børnene efter en Zoo-tur ved juletid kom hjem med nissehuer på.



Ledelsen sagde op. De to kvindelige pædagoger, som udgjorde ledelsen i den private institution, har ifølge Berlingske Tidende haft meget svært ved at føre en meningsfuld dialog med de muslimske mænd. De har nu sagt op, og Københavns Kommune har overtaget driften af institutionen. Man vil gøre et nyt forsøg på at finde en leder, hvis det mislykkes, vil institutionen blive lukket. Borgmester for Børne- og ungdomsforvaltningen, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), siger, at i København vil man have integrationen til at lykkes.

"Derfor overtager vi institutioner, hvis de er i modstrid med grundlæggende demokratiske værdier," siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.