Folketingsvalg - brudte valgløfter: Dyrere og dårligere

Flere børn pr. ansat, mindre plads til det enkelte barn og en stærkt stigende forældrebetaling. Vestjysk SFO kigger langt efter den kvalitetsforbedring, som statsministeren lovede i 2005.

Inspireret af statsminister Anders Fogh Rasmussens løfte til vælgerne om bedre kvalitet i daginstitutionerne, foretog Børn&Unge i marts 2005 en registrering af forholdene i to tilfældigt udvalgte børneinstitutioner. Det drejede sig om Ungernes Hus, en integreret institution i Svendborg, og fritidsordningen ved Janderup Skole, i det, der nu er Ny Varde Kommune.

For validiteten af de oplysninger, som blev registreret dengang, indestod institutionslederne Marianne Hansen fra Ungernes Hus og Bente Høvring Christensen fra Janderup Skoles SFO.

Siden registreringen blev foretaget - i Svendborg 9. marts 2005 og i Varde den 14. marts 2005 - har den ventet på en passende lejlighed til at blive hentet frem igen. Den lejlighed opstod, da statsministeren udskrev folketingsvalg til afholdelse på tirsdag den 13. november.

Er løftet om bedre kvalitet i daginstitutionerne blevet overholdt?

En sammenligning af forholdene dengang og nu, to år og otte måneder senere, viser, at det er de i det ene tilfælde overhovedet ikke, mens det i det andet tilfælde kun er overholdt i marginalt omfang.



Tilbagegang. For skolefritidsordningen ved Janderup Skole er det gået tilbage på alle de områder, hvor statsministeren lovede, at der skulle ske forbedringer: Normeringen er blevet dårligere, og belastningsgraden højere, fordi der er kommet flere børn i skolefritidsordningen, uden at der er kommet flere ansatte. Flere børn på det samme areal betyder mindre plads til det enkelte barn, så også de fysiske rammer er blevet ringere.

Samtidig er forældrebetalingen steget markant: Fra 1.155 til 1.600 kroner om måneden.

Det betyder, at forældrene er nået op på at betale 60 procent af driftsudgifterne. Det lader sig kun gøre, fordi der ikke, som tilfældet er i de "rigtige" daginstitutioner, findes er loft over den udgiftsandel, som kommunen kan vælte over på forældrene.



Status quo. I Ungernes Hus på Slotsvænget 12 i Svendborg råder status quo. Børnetallet, personalenormeringen og belastningsgraden er den samme som i 2005, ligesom også de fysiske rammer - målt på pladsen indendørs til det enkelte barn - er uforandrede.

To ting er der dog sket. Forældrebetalingen er på grund af indførelsen af et nyt betalingsmaksimum på 25 procent af brutto-driftsudgifterne faldet. Samtidig har Ungernes Hus sammen med 11 andre svendborgensiske institutioner søgt om og af Familiestyrelsen fået bevilget 4,9 millioner kroner til en fælles, såkaldt "flyverordning". Den indebærer, at de 12 institutioner over de kommende tre år har fire ekstra pædagoger ansat til at sætte ind, hvor der viser sig særlige behov.

I Ungernes Hus' tilfælde lever statsministeren således op til ét af de løfter, som

han fremsatte i februar 2006, nemlig at styrke indsatsen over for vanskeligt stillede børn.





Forældre:

Ingen forbedring af de fysiske rammer

Forældre med daglig gang i deres børns andet hjem - vuggestuen, børnehaven eller skolefritidsordningen - har ikke bemærket, at de fysiske rammer skulle være blevet bedre. Det lovede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ellers, at de ville blive forud for folketingsvalget i 2005.

Synovate Vilstrup har spurgt 1.041 forældre med børn i alderen 0-9 år, om de dels har bemærket en forbedring af de fysiske rammer, og dels i hvilken grad støj, indeklima og udendørsfaciliteter opfattes som betydningsfulde for deres børns udvikling.

På det første spørgsmål - det om, hvorvidt der er sket en forbedring af de fysiske rammer - svarer 62 procent, at rammerne er uændrede.

17 procent vurderer, at rammerne er blevet bedre.

17 procent vuderer, at rammerne er blevet dårligere.

Ikke en eneste mener, at de fysiske rammer er uden betydning for deres børns udvikling. Tværtimod tilkendegiver 76 procent af de adspurgte forældre, at de i høj grad har betydning, mens 21 procent siger i nogen grad og tre procent i mindre grad.





SFO Janderup Skole, ny Varde Kommune

2005 2007
Børnenormering 62 79
Pædagogtimer inklusiv leder 156 156
Pædagogmedhjælpertimer 30 30
Personalenormering i alt pr. uge 186 186
Belastningsgrad 12,9 13,8
Antal kvadratmeter ialt 156 m2 156 m2
Antal kvadratmeter pr. barn 2,5 m2 1,97 m2
Forældrebetaling i kroner 1.155 1.600
Ugentlig åbningstid i timer 32,5 32,5





Ungernes Hus, Svendborg

2005 2007
Børnenormering 64

(40 børnehave- og 12 vuggestuebørn)
uændret
Pædagogtimer inklusiv leder 246 uændret
Pædagogmedhjælpertimer 72 uændret
Personalenormering i alt pr. uge:
Pædagogstuderende 32,5 uændret
Pædagoger 350 uændret
Belastningsgrad 7,4 uændret
Antal kvadratmeter ialt 206 m2 uændret
Antal kvadratmeter pr. barn 3,9 uændret
Forældrebetaling i kroner:
Vuggestue 3.492 2.765
Børnehave 1.820 1.525
Ugentlig åbningstid i timer 50 uændret








Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.