Facebook. Andres lykke på Facebook giver os dårligt humør

Hyppig brug af Facebook kan give unge et hak i humøret, viser undersøgelse. Omvendt bliver man gladere af at være sammen i virkeligheden.

Via Facebook er vi mere forbundet og mere opdateret om hinandens gøren og laden end nogensinde før. Mange lever i langt højere grad et liv på nettet. Og på overfladen giver Facebook os gode muligheder for at få opfyldt behovet for at socialisere med andre.

Men gør det unge Facebook-brugere lykkeligere at læse statusopdateringer, se andres feriebilleder og hive mobilen frem for at checke ind, der hvor de befinder sig?

Det har psykologer nu kigget nærmere på, og deres konklusion er, at selvom Facebook er uovertruffen til at holde kontakt med venner, familie og skolekammerater, er der også en bagside ved det sociale netværk.



Skaber utilfredshed. Psykologernes undersøgelse, der er foretaget blandt 82 teenagere og unge i begyndelsen af 20’erne, viser, at jo mere tid de unge tilbragte på Facebook, jo mere utilfredse var de med deres liv.

Forskerne Ethan Kross fra University of Michigan og Philippe Verduyn fra det belgiske Leuven Universitet bad de 82 unge om at indberette deres aktivitet på Facebook, deres sociale kontakt med andre mennesker væk fra skærmen – det vil sige ved personligt møde eller i telefonen – og deres humør.

I to uger fik de 82 forsøgspersoner fem gange dagligt tilsendt en sms, hvor de skulle svare på spørgsmål om deres sindstilstand, om deres brug af Facebook og om direkte social kontakt, siden de fik den seneste sms.



Ansigt til ansigt. Metoden gav psykologerne mulighed for, i modsætning til tidligere undersøgelser, at måle udsving i Facebook-brugernes humør over en tidsperiode.

Forskerne fandt det påfaldende, at jo mere en forsøgsperson havde brugt Facebook i den tid, der var gået, siden de fik den seneste sms, jo mere nedtrykte følte de sig. De personer, der brugte Facebook intenst, meldte i højere grad om dalende humør og utilfredshed med deres liv end de forsøgspersoner, der ikke brugte så meget tid på Facebook. Derimod var der positive tilbagemeldinger fra forsøgspersonerne, når de havde tilbragt tid sammen med andre, enten i telefonen eller ansigt til ansigt.



Avler misundelse. Konklusionerne stemmer overens med tidligere undersøgelser, der har vist, at brugen af Facebook kan være forbundet med følelser af mindreværd, social stress, isolation og jalousi.

En undersøgelse fra det tyske Humboldt Universitet tidligere på året viste, at den mest almindelige følelse blandt unge, inkarnerede Facebook-brugere er misundelse, når de sammenligner deres eget liv med de billeder, oplevelser og sjove bemærkninger, deres Facebook-venner lægger på nettet.

På verdensplan har mere end en milliard mennesker en Facebook-profil, og omkring halvdelen logger dagligt ind.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.