Et udtryk for kontinuitet

Fire gengangere, tre nye. Det er det hold, der skal redde BUPL ud af ledelseskrisen. "Det signalerer kontinuitet og stabilitet," siger hovedkasserer Henning Pedersen, der har siddet i den arbejdsgruppe, der har foreslået de syv. Henning Pedersen er selv kørt i stilling til at blive ny formand for BUPL

Den 3. maj er der ekstraordinær kongres i BUPL, hvor det eneste punkt på dagsordenen er valg af et nyt forretningudvalg til at stå for den daglige politiske ledelse af fagforbundet BUPL.

Sidste mandag fremlagde en arbejdsgruppe (omtalt i Børn&Unge nr. 14) på et møde i formandsgruppen, som består af BUPL's lokale fagforeningsformænd, navnene på de syv personer, som man mener kan redde BUPL ud af det ledelsesmæssige morads, der er kommet for dagen de sidste måneder.

En enig arbejdsgruppe foreslår følgende sammensætning af et nyt forretningudvalg i BUPL:

Formand: Henning Pedersen, nuværende hovedkasserer.

Næstformand: Birgitte Conradsen, nuværende faglig sekretær i forretningsudvalget.

Hovedkasserer: Flemming Brøgger Andersen, nuværende formand for BUPL Afdeling 6.

Fire faglige sekretærer: Hanne Mikkelsen, nuværende rejsesekretær. Lasse Bjerg Jørgensen, medlem af bestyrelsen i BUPL København og daginstitutionsleder. Lis Pedersen, nuværende næstformand, og Allan Baumann, nuværende faglig sekretær i forretningsudvalget.

Bliver de syv personer valgt på kongressen, er det dermed farvel til faglig sekretær Kitte Adler-Nissen og formand Birgit Elgaard, der allerede har meddelt, at hun stopper i BUPL's politiske ledelse.

Hovedkasserer Henning Pedersen, der selv har siddet i den arbejdsgruppe, som har foreslået den nye sammensætning af forretningsudvalget, siger til Børn&Unge:

"Jeg synes, forslaget er blevet meget positivt modtaget af formændene. Det er blevet modtaget i den ånd, som også kom til udtryk på det formandsmøde, der nedsatte arbejdsgruppen. Det vil sige en vilje til, at nu skal det lykkes, nu skal man simpelthen have det her til at fungere ledelsesmæssigt, så det hold, der bliver sammensat, det bliver den ledelse, som vi gerne vil have, og de skaber ledelse hele vejen ned igennem organisationen."

Der er fire gengangere fra det nuværende forretningsudvalg på listen. Er det fornyelse?

"Det hold, der nu er sammensat, er et udtryk for kontinuitet, men også noget fornyelse. Der er udskiftning på formandsposten, på næstformandsposten, og der er tre nye forretningsudvalgsmedlemmer. Det er det, der er fornyelsen. Men i og med at det er mig, der går ind på posten som formand, er det jo åbenlyst for enhver, at det også signalerer kontinuitet og stabilitet. Det er det, vi ønsker nu. Nu ønsker vi samling af organisationen, så derfor har man ønsket at sætte en person i spidsen, som man tror på kan signalere det, stå for det og være garant for, at det gennemføres."

Opgaven for arbejdsgruppen har været at samle et hold, der repræsenterer fløjene i BUPL's politiske lag.

Hvordan er det her forslag afbalanceret i forhold til de to fløje?

"Det er afbalanceret på den måde, at vi tror på, at det er et forretningsudvalg, som kan få opbakning meget bredt hele vejen rundt. Men der er meget fokus på, hvorvidt det er et hold, som kan arbejde sammen og skabe en anden ledelsesstil, som netop kan få opbakning i organisationen. Vi har tænkt meget fremadrettet på, hvem der ville kunne løse opgaven," siger Henning Pedersen og fremhæver, at forslaget har mødt stor opbakning i formandsgruppen:

"Der er vilje til, at det er det, der skal gennemføres."

Ved siden af arbejdet med at finde syv personer til forretningsudvalget har arbejdsgruppen også udarbejdet et arbejdsgrundlag for et nyt forretningsudvalg.

"Det nye forretningsudvalg skal derfor som det første få skabt og få beskrevet en fælles ledelseskultur, som skal bygge på, at ord og handling følges ad, og som fremmer samspil, åbenhed og troværdighed," står der i grundlagspapiret, som også fastslår, at formandsgruppen fremover skal være det rum, hvor forretningsudvalget drøfter ledelsesmæssige udfordringer. Og de nye medlemmer af forretningsudvalget skal, ligesom de lokale fagforeningsformænd, også blive bedre uddannet til at være ledere i en demokratisk organisation.





Kommentarer til det nye forretningsudvalg, FU, fra medlemmer af BUPL's hovedbestyrelse, HB





Mette Gerdøe, HB-medlem BUPL Storstrøms Amt:

"Det er da dejligt, at den arbejdsgruppe, der blev nedsat for at finde en ny sammensætning af forretningsudvalget, har kunnet blive enige om noget. Jeg har det sådan, at vi trænger til fred og ro, og hvis arbejdsgruppen mener, at det her hold kan være et bud på fremtiden, så er det fint med mig. Jeg har tillid til det. Jeg synes ikke, at der er for mange af de gamle hoveder med, for jeg synes jo ikke, at de har gjort noget forkert. Dybest set synes jeg jo, at alt det her sjov har været overflødigt, det gamle hold kunne bare have arbejdet videre, hvis ikke Birgit Elgaard havde lavet det lille stunt med at ville have afprøvet sit mandat. Jeg er glad for, at man ikke har skiftet hele holdet ud med den erfaring og ekspertise, de har hver især. Jeg vil da håbe, at det her hold sidder på posterne også efter den ordinære kongres i efteråret, ellers får vi da skabt mere turbulens om os selv, end godt er. Lad os få ro på og lad os arbejde i stedet for alt det her turbulens."



Randi Thielbo, HB-medlem fra BUPL afdeling 2:

"Jeg synes, at det, man har fundet frem til, halter i forhold til det udgangspunkt, man havde for den her øvelse. I papiret om kaos eller orden lagde man op til forhandlet magtdeling, men det er det her ikke. Jeg synes, at det er interessant, at man i dag blandt formændene har givet udtryk for, at nu var det ikke længere nødvendigt med den forhandlede magtdeling, for nu havde man et arbejdsgrundlag, der skulle gøre, at man rent faktisk skulle kunne komme til at arbejde. Men det grundlag indeholder bare de samme ord og vendinger om, at man vil opføre sig ordentligt over for hinanden, som før har været præsenteret for HB. Men det kunne man ikke finde ud af i det gamle FU, hvad skal så få mig til at tro, at man kan det nu - oven i købet med stort set den samme personkreds. Det her hold repræsenterer kun den ene side i BUPL. Først kom de af med Annette Trads og nu med Birgit Elgaard, så der må være nogle, der har svært ved at få armene ned. Det er gammel vin på gamle flasker, for det er jo stort set det gamle hold, der sidder der, og så har man tilføjet nogle af proselytterne."



Dorthe Djurslev Jensen, HB-medlem, BUPL Frederiksborg Amt

"Jeg har godt set navnene. De personer, der indgår, har vel givet hinanden håndslag på, at de vil samarbejde og følge BUPL's politiske linje. Det har jeg i hvert fald tiltro til, at de vil. Og jeg tror på Henning Pedersen som formand. Han er jo en gammel, garvet rotte."



Erik Steppat, HB-medlem, BUPL København

"Det ser fornuftigt ud. Opgaven var at sætte et hold, som skulle samle BUPL, eller i hvert fald de politisk valgte og kongresdelegationen, og den opgave har de løst. Man kan så sige, at det var en usædvanlig måde at gøre det på, men jeg mener, det er lykkes at samle fløjene. Og at etablere en lille arbejdsgruppe uden om hovedbestyrelsen eller kongressen var nok nødvendigt, for at man kunne blive enig. Jeg tror, forslaget er et holdbart FU, som vil kunne løse den opgave, som det blev klart på kongressen 30. marts, at afgående formand Birgit Elgaard ikke formåede at løse."



Margit Dam, HB-medlem, BUPL Afdeling 5

"Jeg er mildt sagt overrasket og vil ikke klappe hælene sammen og sige, at det ok. Det er ikke ok, og jeg er dybt bekymret for BUPL's fremtid. Jeg tvivler på, at de vil kunne samarbejde, og selve sammensætningen er jo ikke så bred, som man har sagt den skulle være."

"Jeg har ikke noget som sådan imod Henning Pedersen som formand, men han er jo ikke kvinde. Det kan han ikke gøre for, men BUPL skal have en kvindelig formand med sine mange kvindelige medlemmer. I det hele taget er der for mange mænd i det nye FU. Og så er der mange gengangere."

"Og så er jeg rigtig vred over, at HB-medlemmerne, BUPL's landsledelse, ikke er blevet indkaldt til at deltage i dagens formandsmøde. Så kommer formændene hjem til HB-medlemmerne, og forslaget bliver så vedtaget af bagvejen, uden vi har noget at skulle have sagt. Jeg synes, vi har et demokratisk problem."

"Endelig er Birgitte Conradsen den eneste jyde, og det er et snæver politisk sammensat hold. Lasse Bjerg og Allan Baumann er fra samme fagforening, det er Lis Pedersen og Flemming Brøgger også, og det samme er Henning Pedersen og Hanne Mikkelsen. Politisk hælder gruppen meget til en fløj. Og så er det jo nemt at blive enige."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.