Et godt børneliv i Europa

Folkene bag bladet "Børn i Europa" tager i et nyt oplæg afstand fra skolificering og pasning uden kvalitet

I de europæiske lande er dagtilbud til børn indrettet og organiseret på mange forskellige måder. Et stærkt ønske om at få en fælles europæisk grundholdning til børns opvækst og til deres daginstitutioner har fået folkene bag magasinet "Børn i Europa" til at lave et manifest. Hovedbudskabet er, at man ikke fremover vil se isoleret på pasning og indlæring i en skolemæssig forstand. Men at man i højere grad baserer børns opvækst og dagtilbud på værdier som respekt for børns integritet og et helhedssyn på barnet. Samt at alle børn skal have ret til et dagtilbud af høj kvalitet.

Manifestet skal præsenteres for Europaparlamentet og EU-kommissionen, som næste år vil komme med en ny anbefaling om børnepasning. Stig Lund, BUPL's og Danmarks repræsentant i "Børn i Europa" håber, at manifestet vil påvirke EU til at tage afstand fra den skoleficering af børneområdet, som er udbredt i mange EU-lande.

"Indtil nu har EU mest diskuteret børnepasning og uddannelse, men vores oplæg er en kritik af den måde at se på børn og deres barndom på. Samt af den snævre test-tænkning, som man også i et vist omfang er blevet ramt af herhjemme. Vi mener, at dagtilbud til børn i Europa skal handle om kvalitet og være drevet af pædagogisk uddannet personale. Ved at præsentere manifestet for politikere i EU og i de nationale stater håber vi, at vi kan være med til at påvirke den fælles europæiske børnepolitik," siger han.



Et sted for børn. Det barnesyn, som er lagt til grund for oplægget, er blandt andet, at ethvert barn er ressourcerigt og født med umådelige potentialer. Børn er aktivt lærende og medskaber af viden, identitet, kultur og værdier. Det hele barn med krop, bevidsthed, følelser, kreativitet, historie og social identitet har brug for og ønsker tæt relation med andre børn og voksne. Barnet er medborger og har rettigheder, som samfundet må respektere og støtte. Barnet skal føle sig elsket og værdsat og føle, at der passes på det.

Dette barn har ret til et institutionstilbud, som er holistisk. Et sted, hvor man mødes og indgår i relationer, hvor børn og voksne sammen engagerer sig i noget, hvor de kan indgå i dialog, lytte, diskutere og udveksle synspunkter. Og et sted for udforskning og kreativitet, sameksistens og fornøjelse, kritisk tænkning og frigørelse.

Folkene bag magasinet "Børn i Europa" kommer fra Italien, Danmark, Tyskland, Portugal, Storbritannien, Irland, Belgien, Spanien, Holland, Frankrig, Sverige og Østrig.

"Det syn på børn og på dagtilbud, som vi gerne vil formidle, står i kontrast til det, som er ved at vinde frem i Europa i dag. Jeg er ret stolt af, vi har lavet noget, der afspejler en anden vinkel, og som vi har kunnet blive enige om på tværs af grænser og traditioner," siger Stig Lund.





De ti bud



Manifestet har ti principper, som man mener bør gennemføres inden 2020:

•Dagtilbud skal være en ret for alle børn.

•Dagtilbud skal være gratis.

•Den pædagogiske grundholdning skal være holistisk.

•Medbestemmelse skal være en grundlæggende værdi.

•En sammenhængende politik.

•Mangfoldighed og valgfrihed.

•Evaluering bør være en løbende, demokratisk og medbestemmende proces.

•Øget status for pædagogprofessionen.

•Dagtilbud og skolen skal indgå i et stærkt og ligeværdigt partnerskab.

•Åbenhed for tværnationale partnerskaber.



Manifestet kan læses i sin helhed på www.bupl.dk. Alle er meget velkomne til at komme med meninger og holdninger, som eventuelt kan skrives ind i det endelige dokument, som færdiggøres i oktober i år.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.