Et forstenet fingeraftryk

En børnehave i Vangede har fået en bonus: Det grove faldsand under klatrestativet er fuld af fossiler.

Ved første øjekast er det et ganske almindeligt klatrestativ med ganske almindeligt sand under at falde ned i. Men zoomer man ind på sandet, finder man et millioner af år gammelt univers. Sandet er nemlig fuldt af bittesmå fossiler. En si, et par gode øjne og lidt tålmodighed er alt, hvad der skal til for at finde de små fossiler. Dem, man finder i børnehavens sand, er typisk to-tre millimeter store, simpelthen fordi sandkornene har den størrelse. På stranden kan man dog finde langt større eksemplarer.

Souschef i Dalgårdens Børnehave i Vangede nord for København Elisabeth Fabricius siger, at hobbyen med at si fossiler fra sandet begyndte for omkring tre år siden, da en af drengene kom ind med "en sjov sten". Det viste sig at være et fossil. Siden da har det at finde fossiler været en a la carte-aktitivitet i børnehaven - og det foregår som regel flere gange om ugen. Elisabeth Fabricius ved meget om fossilerne og kan skelne dem fra hinanden. Hun har sin viden fra utallige ture ved stranden sammen med sin storebror, der også er fossil-entusiast.

Lige nu er den hårde kerne af fossilfindere en gruppe af de store piger, og Elisabeths entusiasme smitter tydeligvis af på børnene, som har medbragt deres personlige fossilsamlinger til ære for Børn&Unge. Og selv om det regner lidt, da vi besøger børnehaven i Vangede udenfor København, er børnene nemme at lokke ud med sierne for at finde flere. Der går ikke et minut, før det første fossil er indfanget, og Elisabeth skal hjælpe med at bestemme det.

»Elisabeth, jeg tror, jeg har fundet en brachiopod,« siger Cecilie.

Kamma vil godt have Elisabeths vurdering af, om hun har fundet et sjældent fossil:

»Det kunne godt være bunden af en sølilje,« mener Elisabeth.

»Jeg har fundet noget helt specielt,« siger Kristian, og Elisabeth giver ham ret:

»Det er et stykke koral.«

Koraller finder man få af i børnehavens sand. Man er også heldig, hvis man finder en skive af en sølilje eller en snegl. Brachiopoder er også forholdsvis sjældne, mens man kan fodre svin med ormerør og mosdyr.

Cecilie finder et fossil med et aftryk, der ligner en lynlås.

»Det kunne godt være en pindsvinepig,« siger Elisabeth, og Cecilie digter videre:

»Lynlåspindsvinepig!«

Lynlåsen er ikke den eneste association til kendte mønstre: Sofia finder noget, der ligner et forstenet fingeraftryk.

»Det er en æstetisk nydelse at finde ting i naturen, der har disse mønstre. Søliljestilkene er jo ren kunst,« siger Elisabeth.

Hun fortæller, at fossilhobbyen har givet anledning til at snakke om, hvordan dyrene så ud, da de levede, og at forsteningerne af dem er mange millioner år gamle. Hun har også planer om at lave hjemmelavede fossiler sammen med børnene. Det kan man gøre ved at forme et fossil i stearin og lægge det i gips. Når gipsen størkner, slår man hul på den, og så har man en afstøbning. Et lynfossil til dem, der ikke lige har tid til at vente 60 millioner år.



Fossiler fra dinosaurernes tid

Fossiler findes i sand fra Sjællands østlige og nordlige kyster samt det nordlige Jylland. Aflejringerne stammer fra istiden og findes dels i Skrive Kridtet, som blev aflejret for 65-70 millioner år siden, lige før dinosaurerne uddøde, dels fra Danske Kalken, som blev aflejret for 61-65 millioner år siden, lige efter dinosaurerne uddøde.

Kilde: Geolog Arne Thorshøj Nielsen på Geologisk museum i København.



Sand med bonusoplevelser

Dalgårdens Børnehaves sand er fra Faxe Ladeplads. Det er hentet op fra Østersøen syd for Køge Bugt, ved Møns og Stevns Klint.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.