Ekstraordinær kongres; Når syv og fem ikke er lige

Flertal for forslag om en forbundsledelse med færre medlemmer, men der manglede 27 stemmer i, at flertallet var stort nok

Frem til fusionen med Landsforeningen Danske Klubfolk i 1991 talte forretningsudvalget i BUPL fem medlemmer. Som del af fusionsaftalen blev udvalget midlertidigt udvidet med to. Siden har det ved gentagne lejligheder været drøftet, om forretningsudvalget skal tilbage til sin oprindelige størrelse, eller om den "midlertidige" ordning, som efterhånden har varet i 15 år, skal have lov at bestå.

Et snævert flertal i hovedbestyrelsen anbefalede den ekstraordinære kongres at stemme for en tilbagevenden til tilstanden fra før 1991. Flertallets argument var, at hensynet til en effektiv og dynamisk landsledelse talte for et mindre forretningsudvalg. Nu, da antallet af fagforeningsvalgte repræsentanter i hovedbestyrelsen blev sat ned, burde der - af hensyn til styrkeforholdet - foretages en tilsvarende reduktion af forretningsudvalget, hed det endvidere.

Selv om forslaget samlede et flertal på 128 mod 94, vil forretningsudvalget også i den nye BUPL-struktur bestå af syv medlemmer. Årsagen er, at der til forslagets vedtagelse krævedes et flertal på 2/3, svarende til 155 stemmer.



For syv. Forud for afstemningen var gået en debat, som trak linjerne mellem modstandere og tilhængere af et mindre forretningsudvalg klart op.

Modstanderne mener, at en forbundsledelse på syv medlemmer er en nødvendighed, hvis den skal indeholde og afspejle de forskellige politiske strømninger i BUPL. Desuden tilsiger mængden og tyngden af de politiske opgaver efter deres opfattelse et forretningsudvalg på syv i stedet for kun fem medlemmer.

Brigit Christensen fra BUPL Afdeling 4, kendt for sine billedrige indlæg, sagde det på denne måde:

"En snobrødspind, hvor lang skal den være? Ja, det afhænger af, hvad den skal bære, og som jeg ser det, skal vores forbundsledelse bære mere, end fem kan klare."



For fem. Tilhængerne af en slankning, som der var flest, men altså ikke nok af, slår på, at et mindre forretningsudvalg også bliver et mere handlekraftigt forretningsudvalg. Og at der er noget forkert ved, at forretningsudvalget sidder og feder sig, mens alle andre politiske instanser i BUPL er blevet slanket.

Mogens Brinck Dinesen pegede på, at et forretningsudvalg på syv ville kunne få uforholdsmæssig stor indflydelse på hovedbestyrelsens beslutninger.

"Hvis FU rotter sig sammen med studiesektionen og derefter laver en alliance med bare et par fagforeninger, kan man mønstre et flertal," sagde han.

Margit Dam fra BUPL Afdeling 5 var også tiltalt af tanken om et slanket forretningsudvalg.

"Med den seneste udvikling in mente kan man sige, at et forretningsudvalg på syv medlemmer ikke ligefrem har været en succes," mente hun.



Gal arena. Selv om BUPL Frederiksborg Amt faktisk mener, at forretningsudvalget skal ned på fem, stemte man imod forslaget på den ekstraordinære kongres.

Dorte Djurslev Jensen forklarede hvorfor.

"Vi mener ikke de personvalg, som følger af en beslutning om at reducere forretningsudvalget, hører hjemme på en ekstraordinær kongres, hvor det handler om vores nye struktur. Derfor stemmer vi imod og vil frem til den ordinære kongres i december diskutere sagen grundig med vores medlemmer. De har i øvrigt ladet os forstå, at de ikke er sikre på, at det er nogen god ide at nedsætte antallet fra syv til fem," sagde Dorte Djurslev Jensen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.