Ekstraordinær kongres; Krise på standby

Kongressen kunne ikke bilægge personstriden i BUPL's forretningsudvalg på den ekstraordinære kongres i sidste uge. Forsamlingen måtte give op og indkalde til en ny ekstraordinær kongres i midten af maj, hvor hele forretningsudvalget er på valg

Samarbejdsforholdene i forretningsudvalget har i længere tid ikke været de bedste. Så er det vist udtrykt så mildt, som det er muligt. Forbundsformand Birgit Elgaard har i hvert fald ment, at det var umuligt for hende at arbejde videre i et klima, som hun siger er præget af personlige magtkampe, en uforsonlig tone, fejlfinderi, mangel på tillid til hendes evner som formand og en grov og respektløs omgangstone. Derfor havde hun bedt om at få afprøvet sit mandat på den ekstraordinære kongres torsdag i sidste uge. Birgit Elgaard blev da også valgt med 129 stemmer ud af 232 stemmeberettigede. En modkandidat, Claus Ellegaard Hansen, fik seks stemmer, mens 96 stemmesedler var blanke.

Men trods genvalg til formanden, skønnede 60 af de delegerede, at stridighederne ikke var løst og forlangte, at der blev indkaldt til en ny ekstraordinær kongres i midten af maj med samarbejdsproblemerne i forretningsudvalget (FU) som eneste punkt på dagordenen. Forud for valg og anmodning om ny kongres var gået en lang og til tider meget ophedet debat om formandens evner som formand og især om et mistillidsvotum til næstformand Lis Pedersen, som dog aldrig kom til afstemning.

Forud for kongressen var problemerne i FU eskaleret, da næstformand Lis Pedersen på et møde med de lokale fagforeningsformænd fremkom med synspunkter, som af Birgit Elgaard blev udlagt som manglende opbakning til hende som forbundsformand. (Læs Børn&Unge nr. 10/2006: "Krise i BUPL-toppen".)

Der blev igangsat bestræbelser på at få Lis Pedersen til at sætte sit mandat som næstformand til afprøvning på kongressen. Da det altså ikke lykkedes at få et næstformandsvalg på dagordenen, udtrykte Margit Dam, hovedbestyrelsesmedlem fra BUPL Afdeling 5, med støtte fra 11 ud af de 22 fagforeninger mistillid til Lis Pedersen som næstformand. Mistilliden blev begrundet med, at næstformanden havde kritiseret formandens mangler offentligt.

"Jeg havde aldrig troet, at det her blev nødvendigt. Men det er ikke længere muligt at forlange, at formandskabet skal arbejde sammen. De magter det ikke. Der er ikke en skjult dagorden bag det her mistillidsvotum. Jeg beklager, at vi er nået hertil, og jeg opfordrer til, at der er flere, der melder sig som kandidater til de her poster," sagde Margit Dam.



Mistillid eller ej. Herefter udspandt der sig en flere timer lang diskussion, som især gik på, om man kunne have tillid eller ej til næstformand Lis Pedersen. Hun gav selv udtryk for, at det ikke kunne være rimeligt, at hun skulle bedømmes på en ekstraordinær kongres og med den begrundelse, som var lagt til grund for det stillede mistillidsvotum. Lis Pedersen vil vurderes på sit politiske arbejde, men det skal først ske på den ordinære kongres til efteråret.

"Jeg modtager ikke mistillid på grund af en sag, som er kørt helt ud af proportioner. Det her handler ikke om formand kontra næstformand, det handler om politik. Og jeg vil bedømmes på min politik, på mit engagement og det hårde arbejde, jeg har udført. Jeg har altid optrådt loyalt, derfor er det ikke rimeligt at få klistret en anden etikette på, der hentyder til det modsatte," sagde hun.

Mange kongresdelegerede gik på talerstolen og sagde, at de helst havde været balladen foruden, og bad forretningsudvalget om at gå hjem og få samarbejdet til at fungere for BUPL's skyld. Dorte Lis Djurslev Jensen fra BUPL Frederiksborg Amt mente, at mistilliden til Lis Pedersen var usmagelig.

"Der sidder fire FU-medlemmer, som tror på samarbejdet, så jeg opfordrer alle jer, der udtrykker mistillid, til at tænke jer om."

Ulla Nygaard fra BUPL Århus Kommune mente, at det var både uacceptabelt og uværdigt at stille et mistillidsvotum til Lis Pedersen.

"Samarbejdet i FU er et fælles ansvar, man skal ikke gøre én til syndebuk," sagde hun.

Allan Baumann, medlem af forretningsudvalget, mente også, at det var absurd at stille mistillidsvotum til en enkelt person. Han mente desuden, at der var tale om et forsøg på en politisk udrensning fra forlagsstillernes side.

"Det her handler ikke om personstridigheder og samarbejdsproblemer og kan ikke indsnævres til at handle om Lis og Birgit. Det handler om politik," sagde han.

Randi Thielbo, fra BUPL Afdeling 2, bakkede op om mistilliden til Lis Pedersen med den begrundelse, at hun nu i et år i hovedbestyrelsen havde hørt på problemer med samarbejdet i FU.

"Hvad er det, I har gang i? Det er et problem, når formanden ude i byen skal høre, at hun ikke duer. Jeg kunne forstå kritikken af formanden, hvis det var en gammel, garvet formand, vi har. Men det er det ikke. Det at få samling på tropperne i den her højt elskede organisation kræver fuld opbakning, at man bakker op, når formanden agerer og udtaler sig, og bliver der lavet små fejl, så trækker man hende til side og hjælper hende. Så ryster man ikke på hovedet og siger, at man betvivler formandes evner," sagde hun.

John Nyborg, formand for BUPL Vejle, mente, at ansvaret for, at det er kommet så vidt, hviler på både hovedbestyrelse, forretningsudvalg og formand.

"Men nu er det for sent, at gøre noget, og det er det, Birgit siger. Jeg havde håbet, at Lis Pedersen, Allan Baumann og Kitte Adler-Nissen havde sat deres mandater til rådighed nu, men de vil vente til den ordinære kongres. Det kan vi ikke vente på, vi skal have et forretningsudvalg, der kan fungere fra i dag," sagde han.



Benhård kamp. Birgit Elgaard sagde til kongressen, at hun godt kunne forstå, at alt det her var svært at forstå, og at det gør ondt, at BUPL er havnet i denne situation.

"Jeg er helt med på, at politiske organisationer ikke skal være venneklubber. Men på den anden side. Betyder det, at de vigtige kerneværdier, vi fylder på gennem uddannelse: Anerkendelse, tillid, respekt på trods af forskellighed altid må vige for den politiske kamp? At den rå og uforsonlige tone - og de personlige magtkampe - er helt ok og til enhver tid skal vinde over de menneskelige værdier i samarbejdet? Og kan man tænke udvikling, boblende samarbejdsvilje, risikovillighed og arbejdsglæde under disse vilkår? Mit svar er nej," sagde hun.

Birgit Elgaard mente, at hun har forsøgt at få løst problemerne internt i forretningsudvalget uden held, og at alle i forretningsvalget udadtil sagde, at de bakker hende op, kunne hun ikke tage alvorligt.

"Det er en taktisk bagatellisering. Det er simpelthen for lavt, for sent og for utroværdigt, set på baggrund af det, vi har været igennem. Det, der nu bliver sagt, står i skærende kontrast til to års benhård kamp for et bare nogenlunde anstændigt arbejdsmiljø," sagde hun.



Om igen. Det blev fra nogle delegerede fremhævet, at Birgit Elgaard måtte redde kongressen fra det, hun havde rodet den ud i. Derfor opfordrede formanden til, at man tog en tænkepause og indkaldte til en ny ekstraordinær kongres.

"Lad os mødes om fem uger, så kan vi alle tænke over, hvordan et fremtidigt forretningsudvalg skal arbejde, og så bortfalder det stillede mistillidsvotum til Lis Pedersen."

Mogens Mathiesen, formand i BUPL Afdeling 5 mente, at en ektraordinær kongres med valg af et nyt FU, var en god idé.

"For vi har ikke mere tillid til, at det nuværende forretningsudvalg kan klare opgaven," sagde han.

Efter et kvarters pause, kom de delegerede tilbage, og Allan Baumann afviste, at man på den måde ville forsøge at ændre dagsordenen og tvinge resten af FU til at gå på valg.

"Det ligner et kup," sagde han.

60 delegerede mente dog, at en ny, ekstraordinær kongres var eneste løsning og da de udgjorde en fjerdedel af de fremmødte, kunne de kræve at hovedbestyrelsen indkaldte til en sådan med det ene punkt på dagsordenen at vælge et nyt forretningsudvalg. Men da der ikke var enighed om at suspendere den igangværende kongres, måtte valg af formand gennemføres, og i sidste øjeblik fik Birgit Elgaard en modkanditat. Claus Ellegaard Hansen, suppleant fra BUPL Frederiksborg Amt, tog en hurtig beslutning om at stille op og fik som tidligere nævnt seks stemmer mod Birgit Elgaards 129.

Datoen for den nye ekstraordinære kongres er ved Børn&Unges deadline endnu ikke offentliggjort.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.