Ekstraordinær kongres; Et nyt BUPL ser dagens lys

BUPL er i dag et andet, end det var i går. Ekstraordinær kongres vedtog ny struktur, som reducerer antallet af fagforeninger fra 22 til 12. Bestyrelserne i de gamle fagforeninger fungerer som "forretningsministerier", indtil der på stiftende generalforsamlinger i fusionsfagforeningerne er valgt nye ledelser

Efter mange års tilløb fuldførtes 30. marts springet, der skal bringe BUPL fornyet styrke i kampen for at skaffe pædagogerne og klubfolkene større samfundsmæssig anerkendelse og bedre løn- og arbejdsforhold. Det skete, da 233 tillidsfolk på en ekstraordinær kongres på Hotel SAS Radisson i København vedtog en række forslag til reform af BUPL's struktur.

Det væsentligste af dem, forslaget om gennem sammenlægninger af de eksisterende at reducere antallet af fagforeninger fra 22 til 12, opnåede på en enkelt stemme nær endda enstemmig opbakning. I betragtning af hvor store kvaler fagbevægelsen almindeligvis har med at reformere sig selv, når der er magtpositioner i spil, var det, der skete på BUPL's ekstraordinære kongres, faktisk enestående. Og kan formentlig kun tages som udtryk for, at reformen er tiltrængt, og at tiden var inde til at få den sat i værk. Hvilket den med omgående virkning da også er blevet.



Overgang. Med undtagelse af BUPL Århus Kommune, BUPL Fyn og BUPL Bornholm, der alle fortsætter i uændret skikkelse, ophørte alle de andre "gamle" fagforeninger med at eksistere i samme øjeblik, reformen var vedtaget. Det bevirker eksempelvis, at BUPL-medlemmerne i Esbjerg, Kolding og Sønderborg ikke mere hører til i hver deres fagforening, men alle er medlem af den nye fagforening, som er opstået ved sammenlægning af BUPL Ribe Amt, BUPL Vejle Amt og BUPL Sønderjylland.

En anden sag er så, at bestyrelserne for de nu ophørte fagforeninger i en overgangsperiode fortsætter som en slags forretningsministerier med ansvar for den daglige drift i hvert deres "pastorat", indtil der er holdt stiftende generalforsamlinger og på den valgt ny ledelse.

Så vidt Børn&Unge er orienteret, holdes den første af de stiftende generalforsamlinger i Nordjylland 25. april og den sidste i den nye fagforening for Midtjylland-Vest 18. maj. Dermed er den nye struktur en håndgribelig realitet.



Historisk øjeblik. Hovedkasserer Henning Pedersen, som var politisk ansvarlig for projektet, kaldte i sin forelæggelse af projektet øjeblikket historisk.

"Det er den største interne reform siden den store fusion i 1973, hvor Dansk Børnehaveråd, Dansk Barneplejeråd og Foreningen af Fritidspædagoger sammen dannede BUPL. Mange bliver berørt. Først og fremmest tillidsfolk og medarbejdere, men medlemmerne skulle også meget gerne mærke en forandring, forstået på den måde, at de oplever et BUPL, som med fornyet styrke kaster sig ind i kampen for ressourcerne og for professionen."

Sammenfattende om formålet med den nye struktur sagde Henning Pedersen.

"BUPL ændrer struktur, fordi vi vil noget mere i fremtiden, og fordi vi skal kunne noget andet end hidtil."

Opsamlingen af ressourcerne i færre og større fagforening giver, sagde Henning Pedersen, alle fagforeninger mulighed for blandt andet at styrke forhandlingsindsatsen, den fagpolitiske og fagpædagogiske argumentation, medlemsservicen samt medlemsdemokratiet.



Økonomi og geografi. Disse gyldne udsigter sagde de delegerede på den ekstraordinære kongres ja til i smuk, men dog ikke ukritisk samdrægtighed.

Som godt nok de eneste stemte de delegerede fra BUPL Ringkøbing Amt og BUPL Viborg Amt i samlet flok mod forslaget til ny model for tildeling af økonomi til fagforeningerne.

Hovedbestyrelsesmedlem Mikkel Scheufens Petersen fra BUPL Ringkøbing Amt forklarede på de to delegationers vegne hvorfor.

"Modellen tager ikke i tilstrækkelig grad højde for fagforeningernes forskellige geografiske udstrækning. Hos os kommer vi på grund af lange afstande til at lægge ressourcer svarende til en stilling på landevejene. I kommer til at høre mere fra os i den anledning," lovede Mikkel Scheufens.

Mens BUPL Ringkøbing og BUPL Viborg stod alene med deres indvending mod den økonomiske del af reformen, havde BUPL-fagforeningerne afdeling 2, 3, 4 og 5 i Københavns Amt held til at få ændret på den geografiske indretning af de nye fagforeninger. Ændringen indebærer, at Ny Furesø Kommune, omfattende Værløse og Farum kommuner, er grænsedraget til den nye, fælles fagforening for Storkøbenhavn i stedet for som foreslået af hovedbestyrelsen at blive givet til den nordsjællandske fagforening, som er opstået ved fusion mellem BUPL Frederiksborg Amt og BUPL Afdeling 1.

De øvrige forslag til ændret grænsedragning - Ny Køge og Ringsted til Midtsjælland i stedet for Sydsjælland - blev derimod afvist af kongressen.



Når det andet er glemt. Reformpakken indeholdt også en række forslag til ændring af den politiske struktur. Forslaget om at reducere antallet af fagforeningsvalgte medlemmer af hovedbestyrelsen fra 32 til 23 gik glat igennem.

Det gjorde de mere kontroversielle dele til gengæld ikke. Således faldt såvel forslaget om - so oder so - at give fagforeningsformændene plads i hovedbestyrelsen og forslaget om et forretningsudvalg med fem i stedet for syv medlemmer. Ingen af forslagene evnede at samle det nødvendige 2/3 flertal.

Selv om ikke alt således faldt ud, som hovedbestyrelsen havde foreslået og anbefalet, var Henning Pedersen særdeles godt tilfreds med den del af den ekstraordinære kongres, som handlede om BUPL's struktur.

"Man kunne på forhånd frygte, at de interne problemer i forretningsudvalget ville stjæle al opmærksomhed og overskygge det faktum, at reformen repræsenterer et vigtigt skridt fremad for BUPL. Det skete ikke, og når alt andet er glemt, er det, tror jeg, strukturreformen, som denne ekstraordinære kongres vil blive husket for," sagde Henning Pedersen dagen derpå til Børn&Unge.






Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.