Education International; En sejr for leg og fantasi

Education International imødekommer BUPL's ønske om, at der sættes særlig fokus på daginstitutionspædagogikken.

Da BUPL's formand Henning Pedersen tog ordet på Education Internationals (EI) 5. kongres, der blev holdt i Berlin i juli, var det første gang, at en BUPL-repræsentant oplod sin røst i den meget store forsamling, som en EI-kongres udgør.

Men nu var tiden kommet, hvor det skulle vise sig, om det stille diplomati, som BUPL gennem årene har praktiseret på de indre EI-linjer, havde haft sin virkning.

Spørgsmålet var, om verdensorganisationen for lærere og pædagoger var klar til at træde i karakter på vegne af den voksende del af medlemskredsen, som udgøres af pædagoger.

EI-generalsekretær Fred van Leeuwens reaktion på Henning Pedersens tale viste, at sejren var i hus.

Henning Pedersen noterede, at både EI og det internationale samfund inden for de senere år har sat daginstitutionsområdet på dagsordenen, og at det efterhånden er en udbredt opfattelse, at førskolepædagogik skal indeholde både læring og omsorg.

"Strukturen og organiseringen kan variere, men foranstaltningen bør altid omfatte begge aspekter og være et alment tilbud, hvad enten den drives af de sociale eller undervisningsmæssige myndigheder. Afgørende er, at man anerkender legen, den frie tid, fantasien og kreativiteten som grundlag for udviklingen af innovative og sociale kompetencer. Og at man også forstår, at kvaliteten af tilbuddet til de yngste børn er basis for deres senere læring," sagde Henning Pedersen.

Han opfordrede EI-ledelsen til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal efterforske, hvordan daginstitutionsområdet har det rundt om i medlemslandene. Målet er at sikre, at offentlige myndigheder vedkender sig ansvaret, så området ikke bliver overladt til privat foretagsomhed.

Fred van Leeuwen var enig i, at daginstitutionsområdet er hastigt voksende i både omfang og betydning, og at det derfor selvfølgelig er en opgave for EI at være med til at sikre pædagogerne gode forhold på lige fod med andre medlemskategorier.

Et klart ja altså til BUPL-ønsket om en særlig arbejdsgruppe for daginstitutionsområdet. Men ikke nok med det. Generalsekretæren lovede også at sørge for, at EI's arbejde med forskning i højere grad også retter sig mod dette felt.

BUPL-konsulent Stig Guldager Lund, der har gjort turen med fra BUPL's første famlende skridt på den internationale scene i slutningen af 1970'erne, siger om udviklingen.

"I begyndelsen handlede alt om undervisning og skolelærernes forhold. Førskole- og fritidspædagogikken var ikke rigtigt inde i synsfeltet. Sådan er det ikke mere. Pædagogerne og det arbejdsfelt, de repræsenterer, har stille og roligt arbejdet sig højere op på dagsordenen."





Kort om EI

Medlemmer: 360 lærer- og pædagogorganisationer fra Formanden genvalgt

Thulas Nxesi, formand for den sydafrikanske lærerforening SADTU og ANC-veteran fra kampen mod landets tidligere apartheidregime, blev genvalgt som præsident for EI. Denne gang for en periode på fire mod tidligere tre år. Forlængelsen skyldes, at der i fremtiden kommer til at gå et år længere mellem kongresserne. Danmarks Lærerforening stillede af samme grund forslag om, at medlemmerne af EI-ledelsen, inklusive præsidenten, kun skal kunne sidde to kongresperioder i stedet for tre. Forslaget blev ikke vedtaget, og derfor kan Thulas Nxesi søge genvalg en sidste gang i 2011.

Hollænderen Fred van Leeuwen, generalsekretær og leder af EI-sekretariatet i Bruxelles siden organisations dannelse i 1993, blev ligeledes genvalgt. 169 lande med et samlet medlemstal på 30 millioner.

Struktur: Hovedkontor i Bruxelles, regionskontorer for Afrika, Nordamerika-Caribien, Europa, Asien-Oceanien og Latinamerika.

Status: Repræsenterer lærer- og pædagoginteresser i forhold til blandt andre UNESCO, UNICEF, ILO, OECD, Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.

Mærkesager: Offentlig og gratis undervisning. Menneskerettigheder, faglige rettigheder og professionel frihed. Demokrati, bæredygtig udvikling, fair handel, tolerance og respekt for forskellighed.



Formanden genvalgt

Thulas Nxesi, formand for den sydafrikanske lærerforening SADTU og ANC-veteran fra kampen mod landets tidligere apartheidregime, blev genvalgt som præsident for EI. Denne gang for en periode på fire mod tidligere tre år. Forlængelsen skyldes, at der i fremtiden kommer til at gå et år længere mellem kongresserne. Danmarks Lærerforening stillede af samme grund forslag om, at medlemmerne af EI-ledelsen, inklusive præsidenten, kun skal kunne sidde to kongresperioder i stedet for tre. Forslaget blev ikke vedtaget, og derfor kan Thulas Nxesi søge genvalg en sidste gang i 2011.

Hollænderen Fred van Leeuwen, generalsekretær og leder af EI-sekretariatet i Bruxelles siden organisations dannelse i 1993, blev ligeledes genvalgt.





Hæder til inspirerende pædagog fra Togo

Ernestine Akaouavi Akakpo-Gbofu, førskolelærer fra Togo i Vestafrika, blev hædret med Albert Shanker Prisen, der er opkaldt efter en tidligere, nu afdød formand for American Federation of Teachers. Prismodtageren er i den fransktalende del af Afrika kendt og værdsat som en inspirerende pædagog, utrættelig fagforeningsaktivist, talentfuld forfatter og skaber af udviklende lege- og lærematerialer for mindre børn.

EI's anden hædersbevisning, Mary Hatwood Futrell Human and Trade Union Rights Award, opkaldt efter organisationens første præsident, blev givet til tillidsfolkene Raquel Castro og Samuel Morales fra Colombia, som med en mord-rate på et halvt hundrede om året regnes for det farligste sted i verden at være aktiv i fagforeningsarbejde. Ingen af prisvinderne kunne være til stede i Berlin. Begge blev i 2006 fængslet for "rebelsk" virksomhed efter en retssag, som ingen af dem vidste havde fundet sted, og hvor der heller ikke var nogen til at forsvare dem. Mens Morales stadig i slutningen af juli sad fængslet, var Castro på fri fod, men blev af de colombianske myndigheder nægtet udrejsevisum.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.