Dyrisk

I mange institutioner med dyrehold udsættes dyrene for hårrejsende mishandling af folk udefra. Det sker, at børn mister et dyr to til tre gange

Dyrene i danske daginstitutioner mishandles i stort omfang. Andre dyr forsvinder simpelthen. En rundringning, som Børn&Unge har foretaget til en række institutioner med dyrehold viser, at rigtig mange dyr ikke får lov til at være i fred. Gerningsmændene er som regel børn og unge udefra:

"Vi har børn, der har mistet en kanin tre gange, og den slags skaber en masse usikkerhed og spekulationer: Er min kanin der, når jeg kommer fra skole?" siger Rene Bondo, der er leder af Børnebyen i Vollsmose ved Odense. Institutionen er på syv tønder land og rummer en række selvbyggede huse, hvor børnene kan have deres egne dyr. Institutionen selv har geder, påfugle, høns og kaniner, og disse dyr er så at sige anbragt bag panser og stål for at hindre fremmede i at trænge ind og mishandle dyrene.

Et af de groveste eksempler på dyremishandling, Rene Bondo har oplevet, var da to halvstore drenge trængte ind i institutionen med deres kamphunde og slap dem løs på kaninerne.

"Vi har også set, at nogle drenge har taget en kanin og spillet fodbold med den. I andre tilfælde forsvinder dyrene, fordi nogle voksne synes, det kan være sjovt med et dyr hjemme i lejligheden."



Dyremishandling overalt. Dyremishandling af institutionsdyr forekommer også i kvarterer, som ikke er synderligt socialt belastede. I Odense snakker institutionerne sammen, og Rene Bondo hører tit beretninger fra andre institutioner, som ikke kan have deres dyr i fred.

"Efter vi nærmest har boltet vores dyr inde, er vi ikke så udsatte, og vi giver gerne vores erfaringer fra os," siger Rene Bondo.

På byggelegepladsen Musvågevej i Århus har både børn og voksne oplevet en stribe hårrejsende eksempler på mishandling af institutionens dyr.

"Vi har mistet 50 høns inden for tre måneder, og for et stykke tid siden blev buret med alle vores undulater og kanariefugle brudt op, så fuglene fløj væk," fortæller Benny Nielsen Thomasen fra byggelegepladsen. Han har også fundet afhuggede hoveder af høns på legepladsen.

Et af de groveste tilfælde af dyremishandling skete, da to af institutionens påfugle en nat blev trængt op i et hjørne og slået til døde med stokke.

"Der skal alligevel noget til for at slå sådan nogle dyr ihjel, så det må have været enten voksne eller unge mennesker," siger Benne Nielsen Thomasen, der oplyser, at de groveste tilfælde af dyremishandling konsekvent bliver meldt til politiet. Endnu er det dog ikke lykkedes at finde nogle af gerningsmændene.



Videoorvervågning. Personalet på byggelegepladsen bemærker også af og til, at dyrene i indhegningerne virker urolige, og det er sket flere gange, at der er fundet pinballkugler inde hos gederne. Nogle udefra har tilsyneladende moret sig med at skyde til måls efter dyrene. På byggelegepladsen Nydam i Århus opdagede personalet for et stykke tid siden en død høne, der var hældt petroleum over og antændt. Den blev brugt som levende fakkel.

Også byggelegepladsen Troldhøjen i Brabrand ved Århus har haft massive problemer med at holde dyremishandlere ude fra institutionen.

"Først da vi fik videoovervågning og alarm, blev problemet løst. Det var simpelthen en betingelse for, at vi overhovedet måtte holde dyr," siger Dorthe Møller Andersen fra Troldhøjen.



Tiden er blevet mere brutal

En del drenge har altid haft sadistiske tendenser over for dyr. Et af de mest kendte eksempler er drenge, som morer sig med at pille vingerne af fluer, og disse drenge kan have forskellige psykiske forstyrrelser, forklarer børne- og ungdomspsykiateren Gideon Zlotnik.

"De sadistiske tilbøjeligheder overfor dyr er egentlig ikke noget nyt, og det er et individproblem. Men samtidig har kulturmønstret også ændret sig og er blevet mere brutalt. Se blot på kunstudstillingen for nylig, hvor guldfisk var udstillet i en blender. Det er da et kraftigt signal om, at det er o.k. at slå dyr ihjel. For sjov. Tiden er blevet mere hård, og det har gjort især drenge mere aggressive og grænseoverskridende. Musikken, kunsten og filmen er blevet mere rå og ubarmhjertig, og det afspejler sig i børnene. Tag det som et kulturfænomen," siger Gideon Zlotnik.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.