Du må gerne grine. Humor gør stor kunst fordøjelig

Stor kunst kan være svær at komme i kontakt med. Men med humor glider både billeder og budskaber lettere ned, mener forfatter til ny kunstbog for børn.

Når børn i flok og følgeskab med deres pædagoger går på kunstmuseum, kan kunsten opleves svært tilgængelig for de mindste. Statuerne må ikke berøres og billederne hænger højt på væggen.

Men med sin nye bog ’Lille Kunsthistorie – for børn og barnlige sjæle’ formår kunstkritiker Peter Michael Hornung at gøre den ophøjede kunst både fordøjelig og fornøjelig for selv små børn.

Hornungs opskrift er velkendt blandt pædagoger – det er med leg og humor, han vil fange børnenes interesse for kunstens budskaber og opøve deres glæde ved at se på billeder.

»Humoren er tænkt lidt på samme måde som sukkeret omkring vitaminpillen. Den får tingene til at glide ned,« siger han.

Bogen er Peter Michael Hornungs første børnebog, og i sin beskrivelse af kunstens ismer fornægter han hverken alvoren eller sin kunsthistorikerfaglighed, men han går legende til kunstværkerne ved at fremstille dem i sin egen subjektive fortolkning. Han har nemlig tegnet de værker, han skriver om, og han har tilmed indtegnet sig selv – en lille buttet figur, der et sted forestiller den øreløse Van Goghs ekspressionistiske selvportræt og andetsteds i bogen er blevet til en trist Trampedach.



Hvad skal tegningerne?

»Hvis illustrationerne var rigtige billeder af de rigtige værker, ville bogen være langt mere alvorlig og af en type, der allerede findes ­masser af. Tegningerne kan hive ­ellers ­monumentale og prætentiøse værker ned, hvor børn kan forstå dem, og samlet set er bogen sådan en trappestige, børnene kan stige op på for at få overblik over kunsten. Bogen skal støtte børn i deres førstegangsmøde med kunsten, og så er det meningen, at de skal få lyst til at se den rigtige kunst også.«



Hvorfor skal børn gå på kunstmuseum?

»Fordi museer rummer langsomme billeder – billeder, som en kunstner har brugt meget tid på at frembringe. De er bygget op over en komposition og kan rumme en masse informationer, hvis man begynder at lede efter dem. Billederne er slidstærke billeder, som du kan vende tilbage til og efterhånden få et meget fortroligt forhold til. Du kan lære at fordybe dig i dem i modsætning til mange af de billeder, du møder i hverdagen, i fjernsynet, på gaden og på internettet – de billeder er som hurtige kalorier.«



Hvor kan man begynde?

»Flere ’Cobra’-kunstnere var inspireret af børnetegninger, og det gør afstanden til børnenes eget udtryk kortere. Det vigtigste er at vælge noget ud, man har lyst til at fordybe sig i.«



Om bogen

’Lille kunsthistorie - for børn og barnlige sjæle’ af Peter Michael Hornung. Strandberg Publishing. 168 sider, vejl. pris 200 kroner. Bogen gennemgår kronologisk udvalgte klassikere, og giver gode råd til både læsningen og museumsbesøget, fx ’Begræns dig til det, som først fanger dit øje. Og giv dig tid og ro til opmærksom fordybelse’.



Om forfatteren

Peter Michael Hornung har i 35 år skrevet kunstbøger, anmeldelser og kunstkritik - siden 1988 som kunstanmelder på Politiken.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.