Død, begravet og genoplivet

2000 pædagogstuderende begravede sidste tirsdag pædagogikken under en aktion foran Christiansborg. Men kampen for en bedre pædagoguddannelse er langt fra død

De kom i busser fra Aalborg i nord over Haderslev i syd og videre over Fyn og Sjælland. I alt 2000 pædagogstuderende fra hele landet samledes sidste tirsdag på Christiansborg Slotsplads i København for at demonstrere imod undervisningsminister Bertel Haarders (V) forslag til lov om pædagoguddannelse.

Bag demonstrationen stod Pædagogstuderendes LandsSammenslutning (PLS), som mener, at lovforslaget dræber ethvert pædagogisk indhold i pædagoguddannelsen, og derfor har de erklæret pædagogikken for død (se Børn&Unge 39/2005, artiklen "Uddannelsen Aflivet").

De mange sortklædte studerende fik stor opbakning fra talerne ved demonstrationen, som fulgte de studerendes begravelsesretorik og hårde tone over for Bertel Haarder. Ikke mindst gav præsten, spillet af Anne Marie Helger, pædagogikkens banemand hårde ord med på vejen.

"Inde på borgens "lukkede afdeling" sidder en mand, der i dag glædes ved denne begravelse. En strammer, en hård mand, som bliver hårdere, jo ældre han bliver," sagde hun og fortsatte sin begravelsesceremoni med at tale om den afdøde, pædagogikken, som var tilstede ved demonstrationen i form af en stor, sort kiste, overdænget med blomster.

"Vi skal i dag tage afsked med legen, med virkelysten, med barnligheden, med fantasien, med alt det der hører med til at være et frit menneske. Det er med sorg i sind, vi tager afsked med Peter, som var så go', og som gik. Som blev gået, for det var ikke med "Peter'go'gikkens" egen vilje, at han gik," sagde Anne Marie Helger.



Kampgejst. Sorgen og dødserklæringen til trods var der dog masser af kampgejst at spore blandt de fremmødte, og flere talere mindede om, at man fortsat må kæmpe for at genoplive pædagogikken. Der blev givet masser af råd til undervisningsministeren bag de grå mure.

"Globaliseringsrådet diskuterer, hvordan vi skaber uddannelser i verdensklasse. Så der er nok at gøre for dem derinde på borgen, for at sikre at også pædagoguddannelsen bliver verdens bedste," sagde forretningsudvalgsmedlem i BUPL Allan Baumann.

En anden gren af pædagogfamilien, Socialpædagogernes Landsforbund (SL), gav også sit besyv med.

"Set fra vores lille gren af det pædagogiske univers, så er pædagogikken ikke død. Den er sprællevende, og mange pædagoger pisker rundt, mens vi står her. Men fødekæden er truet, kompetenceudviklingen er truet, al uddannelse i dette land er truet," sagde Mogens Seider, næstformand i SL.

Han mindede om, at uddannelsen har været under reform, siden Evalueringsinstituttet kom med en sønderlemmende kritik af uddannelsen i 2003. Han er træt af at vente på en ny uddannelse.

"Først skulle vi afvente en evaluering af læreruddannelsen og siden en uddannelsespolitisk redegørelse, men vi vil ikke finde os i at vente længere. Pædagoguddannelsen er Danmarks største, mellemlange, videregående uddannelse, men sådan bliver vi ikke behandlet," sagde han og kritiserede Haarder for ikke at finde pengene til at afskaffe den lønnede praktik og give de studerende en SU-praktik.

"Undervisningsministeriet ønsker altså stadig, at de pædagogstuderende løber rundt som billig arbejdskraft," sagde han og kaldte Haarders forslag for en discountuddannelse.

Efter talerne og klassisk guitarklang gik hele forsamlingen i sørgeoptog gennem byen ned til Undervisningsministeriet ved Frederiksholms Kanal. Her blev kisten sænket til jorden med følgende oplivende ord fra Lars Grenaa, forretningsudvalgsmedlem i PLS.

"Pædagogikken består af ideer, og man kan ikke slå ideer ihjel. Vi skal holde vores pædagogiske idealer levende," sagde han.o

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.