Digital pædagogik. De hjælper kollegerne i gang

Ikke alle har let ved at bruge en iPad. Så nu laver Malene Mørck Kappel og Pernille Juhl Jensen en iPad-håndbog til kollegerne.

Synes du, at den flade iPad minder mere om et skærebræt end en computer? Og har du svært ved at gennemskue, hvordan man betjener den? Så er du ikke alene.

Det fandt pædagogerne Malene Mørck Kappel og Pernille Juhl Jensen fra Børnehuset Egholm Færgevej i Aalborg ud af, da de gik i gang med at bruge iPads i deres pædagogiske praksis i den integrerede 0-6-årsinstitution.

»Vi synes, det er let at bruge en iPad, men vi har nogle kolleger, som har nogle udfordringer, fordi de ikke er vant til at bruge den, og dem vil vi bare gerne hjælpe,« siger Pernille Juhl Jensen.

Og hjælpen bliver konkret. De to pædagoger laver nemlig en håndbog til kollegerne. Bogen er delt op i tre overordnede kapitler. Først en helt elementær tænd og sluk-manual, så man kan komme i gang og selv hente apps til iPad’en. Derudover er der et pædagogisk kapitel med teori om, hvorfor og hvordan man kan bruge en iPad i sit arbejde med børn. Sidste kapitel er en praktisk gennemgang af de apps, som de to pædagoger har valgt at bruge, og en beskrivelse af, hvordan de arbejder med dem. Det kan være apps, der er gode til sprogstimulering eller til at lave dokumentation af det pædagogiske arbejde.

En grundtanke har været, at børnehuset ikke kun skal have en iPad med spil.

»Vi har hele tiden et pædagogisk formål med alt, hvad vi bruger den til,« siger Pernille Juhl Jensen.

De øver sig dagligt i at bruge den. I dag har iPad’en været med ude på legepladsen, hvor børnene har ryddet op og gjort klar til legepladsdag.

»Så har jeg bare lige været rundt og tage billeder, hvor alle børnene arbejder, og så lavede jeg et diasshow, der er klar, når forældrene henter,« fortæller Malene Mørck Kappel.

Hun var ikke nødt til at gå fra, da hun skulle lave diasshowet, for børnene hjalp til og fortalte selv, hvad der skulle stå ved billederne. På 10 minutter var der dokumentation til forældrene og en god pædagogisk aktivitet.

De to pædagogers entusiasme har smittet så meget, at de har holdt oplæg for deres kolleger om, hvordan man kan arbejde med iPad. Og de kommer til at holde flere oplæg det næste stykke tid. For i Aalborg består et dagtilbud af flere institutioner, så Malene Mørck Kappel og Pernille Juhl Jensen er blevet bedt om at undervise kollegerne i de syv andre institutioner i deres dagtilbud.

Den store interesse fra kollegerne har skubbet skriveriet på håndbogen lidt i baggrunden. Men det bekymrer ikke forfatterne, for der er ingen deadline på bogen, fortæller Malene Mørck Kappel:

»Den bliver aldrig færdig. Det har vi aftalt. Og det er hensigten. Når nu vores kolleger kommer i gang, skal der også være plads til, at de kan føje noget til, hvis de får en god idé. Der er ingen grund til, at vi alle sammen skal opfinde den dybe tallerken.«



Vil du vide mere?

Håndbogen bliver bare lavet til deres egen lille institution, men er du nysgerrig efter at høre mere, er du velkommen til at kontakte Malene Mørck Kappel og Pernille Juhl Jensen i Børnehuset Egholm Færgevej på tlf. 9816 0077.



Gode apps til iPad

Ifølge Eva Fog



Do ink

Jordens nemmeste, mest overskue­lige animationsprogram. Det er nemt tilgængeligt med ekstreme udviklingsmuligheder.



ArtRage

Et tegneprogram, som jeg både bruger sammen med børnene, og når jeg selv skal tegne. Børnene kan nemt bruge det. Brugerfladen er visuel og nemt tilgængelig.



Baby DJ

Børnene elsker den. Det er et musikprogram, som de kan sidde med i dagevis og lave rytmer.



Og et tilbehør:

Stylus

En stylus kan det samme som en finger, men når man sidder med en stylus, sker der det samme, som hvis du skrev. Derfor er det en direkte forbindelse til hjernen.

Eva Fog anbefaler Wacom Bamboo Stylus. Pris ca. 300 kroner. Kan tåle at blive kylet rundt med.Der findes også andre og billigere.



Gode apps til iPad

Ifølge Pernille Juhl Jensen og Malene Mørck Kappel



Keynote

Fantastisk til hurtig dokumentation til forældrene, og den fanger, fastholder og beriger. God til oplæg, samlinger og nem at bruge.



Soundtouch

God til sprogstimulering. Trykker man på bil, kommer der forskellige biler, sådan at børnene kan se, at der er flere versioner af, hvad en bil er.



FotoHuskespillet

Vendespil, hvor man selv kan tage billeder af fx kroppen, eller hvad børnene er optaget af. God til temaarbejde. Der kan tilføjes lyde.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.