BUPL-PMF: LO og/eller FTF

Valget af hovedorganisation for et eventuelt nyt pædagogisk fællesforbund er udskudt. Muligvis bliver der slet ikke taget stilling før efter en fusion. I så fald vil forbundet i en overgangsperiode have medlemmer stående hos både LO og FTF.

Hovedbestyrelsen i BUPL har besluttet, at der skal være bedre tid til at diskutere, om et pædagogisk fællesforbund skal stå i LO eller i FTF. Efter planen skulle en afgørelse have være truffet i juni, men den er nu udskudt i hvert fald indtil september. Det kan dog ende med, at der ikke er blevet peget på nogen hovedorganisation, når medlemmerne i november går til stemmeurnerne for at afgøre, om BUPL og Pædagogisk Medhjælper Forbund skal fusioneres.

Hvis situationen opstår - og fusionen i øvrigt bliver til noget - vil det ny forbund i en "nærmere afgrænset periode" komme til at stå med medlemmer i begge hovedorganisationer. Formentlig vil det blive sådan, at pædagogmedhjælperne i overgangsfasen forbliver i LO, mens pædagogerne og klubfolkene bliver stående i FTF.

Hvad der hidtil har taget sig ud som et enten LO eller FTF, kan i første omgang således ende med at blive et både LO og FTF.

Beslutningen om at lade denne tredje både-og mulighed indgå i den videre debat blev på BUPL-siden truffet enstemmigt. Et forslag fra hovedbestyrelsesmedlemmerne Annette Bisgaard og Randi Tielbo om allerede nu at lægge sig fast på, at valget af hovedorganisation skal vente til efter fællesforbundets eventuelle etablering, blev stemt ned, selv om flere udtrykte sympati for forslagets idé. Den gik på, at den forlængede tænkepause skulle bruges til at finde ud af, hvor man kan opnå de bedste vilkår og samtidig presse på for at få sat skub i en samling af de to hovedorganisationer.

PMFs hovedbestyrelse har taget stilling til spørgsmålet på et møde 17. april, altså efter Børn&Unges deadline.

Selv om valget af hovedorganisation er udsat til september, hvis ikke endnu længere, er der mellem BUPL og PMF enighed om, hvad det er for krav, der skal stilles til en moderne hovedorganisation. Kravspecifikationen er i 14 punkter og lyder sådan her:

1) En hovedorganisation skal udvikle sammenhængende politiske strategier.

2) En hovedorganisation skal kunne indgå brede alliancer.

3) En hovedorganisation skal være aktiv på alle vigtige politikområder.

4) En hovedorganisation skal udvikle strategier for den offentlige sektor med udgangspunkt i de offentligt ansattes ressourcer.

5) En hovedorganisation skal prioritere det internationale perspektiv.

6) En hovedorganisation skal have stærke lokale netværk og politiske indflydelsesmuligheder.

7) En hovedorganisation skal være "katalysator" for organisationsudvikling.

8) En hovedorganisation skal være gennemsyret af en demokratisk udvikling.

9) En hovedorganisation skal være ressourcebevidst.

10) En hovedorganisation skal kunne medvirke til at fremme den nødvendige udvikling hen imod en samling af det pædagogiske område.

11) En hovedorganisation skal kunne give indflydelse i forhandlingssystemet.

12) En hovedorganisation skal kunne understøtte lederne.

13) En hovedorganisation skal arbejde for at samle fagbevægelsen.

14) En hovedorganisation skal have indflydelse på arbejdsmarkedets grundlov.

Et nyt pædagogisk fællesforbund vil med sine over 80.000 medlemmer blive en vægtig aktør, uanset hvilken hovedorganisation det havner i. I FTF vil forbundet overtage Danmarks Lærerforenings positions som det allerstørste, mens det i LO-regi bliver det sjette største.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.