BUPL mener: Vilje til velfærd

Tv er et magtfuldt medie, der taler direkte til følelserne, og mediernes fokus kan være med til at ændre uacceptable forhold - også i den offentlige sektor. Det er godt, men det er næppe godt nok.

Omsorgssvigt, ledelsesfravær og åbenlys mangel på kvalitet i arbejdet med nogle af samfundets svageste er helt fremme i den offentlige debat i disse dage i forbindelse med tv-udsendelser fra institutioner for psykisk handicappede voksne. Både ord og billeder er rystende.

Tv er et magtfuldt medie, der taler direkte til følelserne, og mediernes fokus kan være med til at ændre uacceptable forhold - også i den offentlige sektor.

Det er godt, men det er næppe godt nok. På det overordnede plan er der brug for styrkelse af - og det vil sige investering i - den offentlige sektor. Det er ikke lige de toner, vi hører fra den nuværende regering, og som fagbevægelse må vi gå ind i det lange seje træk for at styrke og udbygge kvaliteten i den offentlige sektor og arbejdsforholdene for vores medlemmer.

83 procent af befolkningen oplever, at de offentlige velfærdsydelser er uændrede eller forringet i disse år, hvor der er rekordstore overskud på de offentlige finanser. 70 procent af befolkningen foretrækker god offentlig service frem for skattelettelser. Og i det debatoplæg, BUPL netop har udgivet i forbindelse med en velfærdskonference sammen med Danmarks Lærerforening og FOA, peger vi på otte veje til et bedre velfærd.

Vi fremhæver, at der er brug for attraktive løn- og arbejdsvilkår, bedre arbejdsmiljø, en særlig indsats mod stress og sygefravær, gode og attraktive uddannelser, kompetenceudvikling, fuldtidsarbejde til alle, der ønsker det, seniorordninger og bedre integration.

Nogle af forslagene kræver lovændring, mens andre kan blive taget op under overenskomstforhandlingerne, der så småt starter til oktober.

De tre organisationer er blevet enige om at intensivere samarbejdet om velfærden i erkendelse af, at en snæver kamp for hver sit område eller hver sin faggruppe er udsigtsløs. Målet er at sikre og udvikle kvaliteten af den offentlige sektor, og debatoplægget skal ses som et modsvar til regeringens tanker om kontrol, dokumentation og tidstyranni.

Netop nu, hvor debatten kører om de ulykkelige og uacceptable eksempler på svigt i dele af den offentlige sektor, ser jeg konferencen og debatoplægget som opstarten på et samarbejde om at skabe større politisk vilje til velfærd.

Det er mit håb, at samarbejdet mellem de tre forbund vil udvikle sig både centralt og lokalt og meget gerne føre til en egentlig bredt funderet velfærdsalliance på tværs af organisationer og folkelige bevægelser. For vi har viljen til velfærd.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.