BUPL mener: Uddannelsen skal have status

Vi skal åbent vise vores stolthed over vores uddannelse og arbejde. Vi skal give de unge lyst til at søge ind på uddannelsen og til at arbejde med børn og unge i institutionerne.

Der er færre, der vil værre pædagog. Sådan har tendensen været de senere år, men i år står det rigtig slemt til. Der er 35 procent færre kvote 2-ansøgere til pædagogseminarierne i forhold til sidste år.

Det er selvsagt et stort problem. Allerede i dag er der mangel på pædagogisk uddannede i institutionerne. En undersøgelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen har vist, at pædagogstillinger er de sværeste stillinger at besætte inden for den offentlige sektor.

Når de unge samtidig fravælger uddannelsen, skal man ikke være meget spåkone for at forudse, at det bliver mere end svært at opretholde en god kvalitet i institutionerne i fremtiden.

En af grundene til den manglende interesse blandt de unge er lønnen. Fire ud af ti unge fravælger simpelthen uddannelsen af den grund.

Derfor skal lønnen naturligvis op. Det har været vores hovedbudskab i overenskomstforhandlingerne, og det bliver forhåbentlig også resultatet, når den nye overenskomst er på plads på den ene eller anden måde.

Men lønnen er ikke den eneste faktor. Vi oplever hele tiden nedskæringer på vores område. Normeringerne bliver dårligere, og vi får flere administrative opgaver, uden der følger penge og personale med.

Det skal der også gøres noget ved, så i BUPL gør vi meget ud af at præsentere og dokumentere problemerne over for kommuner og politikere. Det gør vi så godt, at undervisningsminister Bertel Haarder mener, vi snakker vores fag ned - og dermed selv er skyld i, at pædagogfaget har mistet sin appel blandt de unge.

Omvendt har regeringen ikke selv gjort meget for at gøre pædagogfaget mere attraktiv - senest er der blandt andet gennemført store besparelser på uddannelsen. Men jeg synes stadig, der er noget at hente i ministerens provokerende udmelding.

Ikke en accept af, at vi snakker vores fag ned, men at vi skal blive bedre til at tale det op. Vi skal åbent vise vores stolthed over vores uddannelse og arbejde. Vi skal give de unge lyst til at søge ind på uddannelsen og til at arbejde med børn og unge i institutionerne.

I BUPL arbejder vi allerede på sagen. På kongressen i efteråret gør vi status på vores professionsprojekt, der har til formål at højne fagets status. Vi har dog allerede besluttet, at arbejdet skal fortsætte i næste kongresperiode med ekstra fokus på, at projektet kommer helt ud og arbejder lokalt.

Vi skal ikke glemme kampen mod dårlig løn og dårlige arbejdsforhold. Vores store udfordring bliver at kæmpe den kamp samtidig på en anden front.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.