BUPL mener: Sygefravær er et fælles ansvar

Sygdom er et fælles problem. For den pædagogiske arbejdsplads. For alle de pædagogiske arbejdspladser. Og også for lederens arbejdsplads.

I 2005 havde BUPL 1428 afskedigelser. Her var 542 - eller mere end hver tredje - begrundet i medarbejderens sygefravær. Hver anden af de afskedigede medarbejdere mener, at afskedigelsen kunne være undgået, og to ud af tre mener, at især lederen kunne have handlet anderledes. Det fremgår af en spørgeskemaundersøgelse, som BUPL har fået lavet. Afskedigelser er altid ulykkelige - det er sidste udvej, og det har menneskelige konsekvenser. Når afskedigelsen falder på grund af sygdom, er det endnu mere ulykkeligt.



BUPL's spørgeskemaundersøgelse viser også, at kun knap halvdelen af vores arbejdspladser, i 2005, havde udarbejdet en sygefraværspolitik. Det indebærer høj risiko for, at politikken bliver præget af den aktuelle situation, herunder af lederens og kollegernes frustrationer over medarbejderens langvarige eller gentagne sygefravær snarere end et generelt - og ønsket - syn på afskedigelse på grund af sygdom. Fraværsproblemet bliver med andre ord personliggjort, og den sygemeldte pædagog bliver problemets kerne i stedet for erkendelsen af, at fravær er noget, vi skal søge at forebygge og håndtere i fællesskab.



Sygdom er et fælles problem. For den pædagogiske arbejdsplads. For alle de pædagogiske arbejdspladser. Og også for lederens arbejdsplads. Lederen befinder sig i et krydspres mellem hensynet til den syge medarbejder, hensynet til de medarbejdere, som skal løbe stærkere, et lønbudget som er under konstant pres, og en ofte håbløs udsigt til at kunne få vikarer. Alle vinder ved at gøre noget ved sygefraværet, og både stat og kommuner sprøjter da også pjecer og projekter ud i en lind strøm, fordi sygefraværet også har store samfundsmæssige omkostninger. Derfor er sygefraværspolitik og planer for håndtering af sygefravær en fælles opgave for arbejdspladsen. Lige fra at opstille mål for, hvor vi gerne vil hen, over udvikling af planer for håndtering af selve fraværet og medarbejderens tilbagevenden til arbejdet, til brug af de forhåndenværende værktøjer (for eksempel APV) til arbejdet med de faktorer, der påvirker sygefraværet.



BUPL har det psykiske arbejdsmiljø som indsatsområde, og vi vil arbejde med blandt andet sygefraværspolitik, forebyggende indsatser og ledelsesinitiativer. Men vi kommer ikke uden om, at kommunerne også må erkende, at der er brug for ressourcer, både til efteruddannelse af lederne, så de har de rette redskaber til at tackle situationer med sygefravær og til at afdække og afhjælpe problemer i det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, som øger risikoen for sygefraværet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.