BUPL mener: Politikernes ansvar

Vi har hele tiden gerne ville forhandle og har ikke haft noget ønske om at optrappe konflikten.

Når du læser denne leder, er vi forhåbentlige alle meget klogere på konflikten.

I skrivende stund, det vil sige mandag den 9. juni, er

der rigtig mange ubekendte faktorer omkring overenskomsten. Jeg har desværre ingen krystalkugle, der kan give svar på, hvad der kommer til at ske i løbet af ugen og videre frem.

Men uanset krystalkugle er der ting, som står helt klart. Nemlig ansvaret for at pædagoger i 15 kommuner igennem de sidste tre uger har strejket, og at de nu går ind i fjerde uge.

Det er først og fremmest regeringen, der har et stort ansvar, men kommunerne kan heller ikke løbe fra deres andel. Regeringen har længe før forhandlinger og konflikter gik i gang grebet ind via en meget stram finanslov. Det på trods af at der er penge i det danske samfund, og at de inden seneste valg havde løfter fremme til de offentlig ansatte.

Bedre lønninger var løftet. Der var endda politikere, der ønskede at afsætte fem millarder kroner over tre år til de kommende overenskomstforhandlinger, så der kunne ske en genopretning af skævheden i de offentlige ansattes lønsystem. Her havde vi håbet og vel også regnet med, at pædagoger ville få en del, da vi ligger bagud i forhold til andre grupper med mellemlang videregående uddannelse.

Men "Husk hvad du lovede" er ikke kun et problem for Anders Fogh. Det er desværre noget, som har bredt sig til regeringen. Hvad de lovede, har politikerne ikke holdt, tværtimod.

Man kan sige, at regeringen allerede flere gange har grebet ind i forhandlingerne på det offentlige område. Først via finansloven og efterfølgende via finansministeren og forhandlingerne på statens område. Her blev der meldt ud, at de kommunale forhandlere ikke måtte gå ud over rammen på de 12,8 procent, som statens forhandlinger havde som resultat.

Det har betydet, at forhandlerne på det kommunale område (KL) ikke har haft meget at komme med. Det viste sig igen sidste torsdag, den 5. juni. KL ville gerne forhandle med BUPL igen, men havde ikke flere penge med.

Det var et rent pressestunt, som er helt hen i vejret, da KL samtidig har varslet lockout for medlemmer af BUPL. Vi har hele tiden gerne ville forhandle og har ikke haft noget ønske om at optrappe konflikten. Det er derimod KL, som optrapper konflikten, da lockouten kommer til at betyde, at rigtig mange børn og forældre ikke kan komme i institutionerne fra mandag den 17. juni. Hvilket er helt urimeligt og helt uansvarligt, vel også set med børn og forældres øjne.

Vi vil gerne tage et medansvar for at få løst konflikten, hvis politikerne vil indgå i reelle forhandlinger og ikke bare diktere en fast procentsats. Ansvaret ligger hos politikerne - om de tager det, kræver som nævnt en krystalkugle i skrivende stund.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.