BUPL mener: Klubber på dagsordenen

Det er jer fra arbejdspladserne, der sammen med de lokale fagforeninger skal føre det pædagogiske argument op til politikerne.

Klubberne skal spille en central rolle i det forebyggende arbejde, for de kan noget, når det handler om større børn og unge. Men hvis klubberne skal være med til at løse nogle af de sociale opgaver, der er rundt omkring i kommunerne, kræver det, at de prioriteres økonomisk, får politisk opbakning og at de tilføres personaleressourcer, efteruddannelse med videre.

I stedet for at bygge på de erfaringer klubberne har, og de kompetencer der allerede er, opretter kommunerne løbende forskellige projekter. Det begrænser muligheden for at tage det lange seje træk, for mange af disse projekter opfinder den dybe tallerken igen og igen. Mange projekter er naturligvis rigtigt gode, men det forekommer mig, at projektkulturen har taget lidt overhånd i de seneste år!

Med kommunalreformen står klubberne over for en ny og stor udfordring. På trods af klar dokumentation af, at klubberne vil og kan, og at der er brug for dem, ser det sort ud. Det ser ud til, at klubberne mange steder må lade livet for at give økonomisk råderum til, at kommunalbestyrelserne skal i gang med for eksempel nye IT systemer og flere organisationskonsulenter for at hælpe de nye forvaltninger på vej.

Kommunalreformen er ikke først og fremmest et forvaltningsprojekt. Institutioner og klubber har - på tværs af landets kommuner - forskellige vilkår, normering, personalepolitikker og politik med hensyn til fripladser med videre. Det betyder, at hvad enten en ny stor kommune har gjort sig tanker om klubberne fremover eller ej, bliver man nødt til at tage stilling til, hvad der skal ske, når serviceniveauer skal tilpasses på tværs. Og tilpasning af serviceniveau kan betyde, at stillinger bliver flyttet eller nedlagt.

Derfor er vi I BUPL gået i dialog med Børne- og kulturchefforeningen og har også været i dialog med integrationsministeren. En dialog, som blandt andet tager udgangspunkt i BUPL's ungdomspolitik, for vi ønsker at få sat klubbernes rolle på dagsordenen, når det gælder kommunernes opgaver i forhold til de 10 til 18-årige.

Men det er ikke nok, at vi centralt arbejder på anerkendelse af klubarbejdet. Vi skal have jer med, som kender klubbernes hverdag, større børn og unges ønsker og behov rundt om i kommunerne. Blandt andet derfor har vi netop haft et dialogmøde med en række klubfolk, og der kom rigtig mange gode bud på, hvordan vi griber arbejdet an med at få sat klubberne på dagsordenen.

En ting er klart: Uden klubfolkene går det ikke, for det er jer fra arbejdspladserne, der sammen med de lokale fagforeninger skal føre det pædagogiske argument op til politikerne.

Derfor skal opfordringen herfra lyde til klubfolk, BUPL-fagforeninger og kommunale embedsfolk og politikere: Sæt klubberne på dagsordenen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.