BUPL MENER: Højt sygefravær handler mere om udbrændthed

Når hverdagen er presset og usammenhængende, og vi ikke kan få tid til at være rigtigt sammen med børnene, ja, så slider det, og vi bliver syge.

’Den køber jeg bare ikke Mette, for når jeg er syg, er det ikke på grund af snot og dårlig mave, men fordi arbejdet slider på min psyke’.

Sådan sagde min datters vuggestuepædagog til mig en mandag eftermiddag, efter at Berlingske havde opgjort en statistik over de københavnske pædagogers gennemsnitlige sygefravær, som er meget højt. Jeg havde argumenteret for, at det høje sygefravær blandt pædagoger nok skyldtes vores tætte fysiske kontakt med børnene. Og der er noget om snakken, for hygiejneprojekter i daginstitutioner resulterer i, at sygefraværet falder en smule.

Når jeg tænker tilbage på min tid som vuggestuepædagog, var jeg sjældent virkelig syg med høj feber og halsbetændelse eller på penicillin. Men flere gange måtte jeg melde mig syg med influenzalignende symptomer: Lidt feber, hæs stemme, og træt med træt på. Der er ingen tvivl om, at jeg ikke kunne gå på arbejde, men var det sygdom? Eller var det i virkeligheden udbrændthed?

En pædagog har i gennemsnit 14 dages sygefravær om året. Det er højt, og det koster kassen økonomisk såvel som menneskeligt. Det er hårdt for dem, der er syge, men det er også hårdt for dem, der er på arbejde.

Det er altså i alles interesse at få vores sygefravær ned. Problemet er bare, at vi ikke kan blive enige med kommunerne om, hvordan vi løser problemerne.

I mange kommuner vedtager byrådet bare, at nu skal sygefraværet falde, og hvis det ikke falder, straffes institutionerne økonomisk, og det betyder ofte færre vikarer til at dække sygdom. Mange kommuner begynder også bare at fyre de langtidssygemeldte tidligere, for så falder kommunens gennemsnitlige fravær i statistikkerne. Til gengæld er der ingen, der er blevet raske. Og det koster andre steder i systemet.

Arbejdsmiljø er ikke noget, vi kan skrue op og ned på, det kræver konstant opmærksomhed og er en evig opgave i alle institutioner. Det handler om ledelse, indflydelse på sit arbejde, planlægning, høj faglighed, kollegialt sammenhold og om at være tilfreds med sit arbejde.

Så er vi tilbage ved udbrændthed. Arbejdsmiljøundersøgelser viser, at pædagoger er en af de faggrupper, som finder allermest mening i deres arbejde. Med andre ord, vi elsker vores arbejde. Men rigtig mange pædagoger går på arbejde hver dag uden at føle, at de kan levere den kvalitet, de gerne vil. Når hverdagen er presset og usammenhængende, og vi ikke kan få tid til at være rigtigt sammen med børnene, ja, så slider det, og vi bliver syge.

Kommunernes Landsforening, som er vores arbejdsgiver, ønsker at diskutere sygefravær ved de kommende overenskomst­forhandlinger. Det vil vi også gerne i BUPL. Men i stedet for at tale om flere konsulentprojekter og benchmarking, så lad os tale om tid til nærvær, tid til kerneopgaven, tid til forberedelse – ja, tid til at være pædagog. Har vi det, tror jeg, vi vil se sygefraværet falde.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.