BUPL mener: Fremtidens regnestykke

" Så hvordan kan man sige, at efterlønnen er bevaret i fremtiden? Det bliver ikke pædagogerne, der får valgmuligheden, hvis socialdemokraterne skal bestemme.

Socialdemokraterne fremlagde i sidste uge deres plan for velfærdssamfundet. Planen byggede på tal, som mange sætter store spørgsmålstegn ved. Holder beregningsmetoden, og kan man overhovedet fremskrive tal så mange år ud i tiden? Fremskrivninger over en så lang årrække har aldrig tidligere holdt stik. Der er altid sket noget, som gør, at fremskrivningerne skal justeres eller helt ændres.

Det kan for eksempel være antal af borgere på overførselsindkomst, ændringer i arbejdsmarkedsforhold, seniorordningers betydning for tilbagetrækningsalderen, flere indvandrere og flygtninge på arbejdsmarkedet og så videre.

Så det er ikke helt galt, når der siges, "at det er svært at spå om fremtiden".

Det bud, som Helle Thorning-Schmidt er kommet med for at bevare fremtidens velfærdssamfund, handler først og fremmest om efterløn og om tilbagetrækningsalderen fra det danske arbejdsmarked. Hun melder ud, at efterlønnen bevares!

Ja, men kun for dem, der har været medlem af en a-kasse i 38 år, og for medlemmer af BUPL vil det betyde, at de færreste vil kunne gøre brug af efterlønnen. Gennemsnitsalderen for en nyuddannet pædagog er 28 år. Det giver mulighed for 1 år på efterløn!

At en del af fagbevægelsen synes, det er et godt forslag, forstår jeg ikke. For det er jo korrekt, når FTF udtaler: "Socialdemokraternes velfærdsudspil afskaffer stort set efterlønnen for store grupper på arbejdsmarkedet".

Socialdemokraterne nævnte i oplægget, at der skal gøres noget ved arbejdsmiljøet, så man ikke bliver nedslidt af arbejdet. Det ville have været på sin plads, at de på dette punkt var kommet med konkrete bud og handleplaner. For hvis man gerne vil have, at folk venter med at trække sig tilbage fra arbejdslivet, så skal der bedre vilkår til. På institutionsområdet kan vi pege på mere personale, mindre støj, bedre indeklima og løbende uddannelse.

Så hvordan kan man sige, at efterlønnen er bevaret i fremtiden? Det bliver ikke pædagogerne, der får valgmuligheden, hvis socialdemokraterne skal bestemme. Så derfor vil BUPL arbejde aktivt for at gøre opmærksom på de problemer, vi ser, og pege på andre løsninger, som giver vores medlemmer bedre mulighede, og som bevarer velfærdssystemet for alle.

Pengene er der - det er blot et spørgsmål om, hvilket regnestykke man helst vil bygge fremtiden på.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.