BUPL MENER: Der skal pædagoger på finansloven

Der er stadig brug for en hurtig hjælp til alle de ledige pædagoger, der er røget ud af dagpenge­systemet og kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen.

Regeringen har netop præsenteret sit finanslovsforslag, og man kan godt mærke, at vi nærmer os et folketingsvalg. Finansminister Bjarne Corydon har afsat 1,5 milliarder kroner til ’velfærdsforbedringer’, så regeringen har noget at handle med, når SF og Enhedslisten bliver inviteret til kaffe. Til gengæld var der ikke et ord om de 40.000 mennesker, som er faldet ud af dagpengesystemet siden januar 2013.

Jeg er blevet skuffet mange gange over den nuværende regering. Ingen tvivl om det. Jeg kan stadig ikke forstå, at regeringen ikke gør mere for at hjælpe alle de familier, der er blevet ramt hårdt af dagpengereformen. Når det er sagt, så håber jeg inderligt, at regeringen denne gang får landet finansloven med støttepartierne SF og Enhedslisten, der begge går ind til forhandlingerne med krav om flere pædagoger.

SF vil afsætte 500 millioner kroner til bedre forhold i landets daginstitutioner – heraf 200 millioner til at ansætte flere pædagoger. Derudover vil partiet sikre, at pædagogstuderende i praktik skal ud af normeringerne, så der kommer mere fokus på deres uddannelse. Enhedslisten vil indføre såkaldte sociale normeringer, der skal styrke indsatsen over for udsatte børn. Endelig går Enhedslisten også efter lovfaste minimumsnormeringer, der medfører færre børn pr. voksen i daginstitutionerne.

Det kan ende med en rigtig god finanslov for pædagogerne. Men det er vigtigt at huske, at vi også kommer fra et rigtig dårligt udgangspunkt. Kommunerne har fjernet næsten 4.500 fuldtidsstillinger på 0-6-årsområdet siden 2009, og det er gået hårdt ud over både børn og pædagoger. Det er også en af årsagerne til, at flere pædagoger i øjeblikket falder ud af dagpengesystemet. De kommunale nedskæringer kombineret med en fejlslagen dagpengereform er en dårlig cocktail.

Jeg håber selvfølgelig, at flere midler til pædagoger på finansloven får vores ledige medlemmer tilbage i arbejde. Men det er jo ikke noget, som sker i morgen eller i næste uge. Der er altså stadig brug for en hurtig hjælp til alle de ledige pædagoger, der er røget ud af dagpengesystemet og kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen. Især genoptjeningskravet på 52 ugers fuldtidsarbejde er helt skævt. Mange ledige pædagoger har svært ved at leve op til kravet, da de typisk ansættes i kortere vikariater på deltid. Det er helt urimeligt, at de smides ud af dagpengesystemet – og dybt frustrerende, at regeringen ikke vil lytte til fornuft.

Kom nu, Bjarne Corydon!

Ja, vi er glade for regeringens forslag om at fordoble fradraget for faglige kontingenter. Det giver flere pædagoger mulighed for at melde sig ind i BUPL og være med til at sikre gode overenskomster. Og ja, 1,5 milliarder kroner til velfærdsforbedringer lyder godt, især hvis nogle af pengene går til flere pædagoger. Men hvis jeg virkelig skal rose regeringen, så kræver det, at den erkender problemerne med dagpengesystemet. Og tager ansvar for at hjælpe alle de mennesker, der er blevet ramt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.