BUPL i Ghana; Væk fra gaden

Street Children Academy arbejder for at få børn væk fra gaden og i gang med skolen. Elisabeth Agyemang og David Amoako Okuampah, begge 17 år, fortæller, hvordan det er lykkes dem at klare sig helt til det, der svarer til gymnasiet. Nu håber de på at blive henholdvis tekstildesigner og revisor

En efter en stiller de op og fortæller om, hvor de går i skole. De fleste af de 10 børn fra syv til 17 år siger Street Children Academy, men enkelte nævner andre skoler. De fortæller de besøgende fra Danmark, at de er meget taknemmelig for at have fået chancen for et bedre liv takket være gadeskolen. Disse 10 repræsenterer de 90 børn og unge, som dagligt kommer på den anderledes skole i den meget fattige Accra-forstad Osu, et projekt som BUPL støtter gennem International Børnesolidaritet (IBS), et samarbejde mellem SL, FOA og BUPL. IBS har bidraget med 30.000 US Dollars i 2005 og 2006. Det er endnu uafklaret, om støtten fortsætter.

To af de unge, der gennem en årrække har haft glæde af det projekt, som socialarbejderen Ataa Lartey startede allerede i 1986, er Elisabeth Agyemang og David Amoako Okuampah, begge 17 år. De fortæller om en barndom i yderste fattigdom, fordi begge deres mødre er alene med dem og andre søskende. Deres mødre har ikke arbejde, og hvis det ikke havde været for Street Children Academy, var Elisabeth og David aldrig kommet i skole. I stedet havde de brugt tiden på småjobs med at sælge ting langs vejen eller tigge, var blevet prostituerede eller kriminelle for at bidrage til familiens overlevelse. For David Amoaka Okuampahs vedkommende har Street Children Academy reddet ham ud af en begyndende kriminel løbebane.

"Det var min mor, der bragte mig hertil, fordi hun syntes, at jeg var i gang med at lave mange dumheder. Senere har Street Children Academy skaffet penge til, at jeg kunne gå videre i Junior Secondary School og Senior Secondary School. Jeg vil gerne være revisor," siger han.



Send flere penge. Elisabeth Agyemang blev også gjort opmærksom på skolen af sin mor, og hun håber efter Senior Secundary School er slut næste år, at kunne uddanne sig til tekstildesigner, også med hjælp fra Street Children Academy.

I den delvist grønmalede træbygning med et nyt tag - sponsoreret af BUPL - er der aktiviteter hele dagen for de børn og unge, som hver dag prøver at holde sig fra gaden. Her får de først og fremmest dækket deres mest basale behov: Mad, lægehjælp og rent tøj. Efter et stykke tids uformel undervisning som forbereder dem til at komme i skolen, forsøger de frivillige og Ataa Lartey at skaffe penge til at betale skolegebyr og materialer. Derudover sørger man for aktiviteter som musik, dans og drama, fodbold og hockey. Børnene får mulighed for at lege, noget de ikke kender meget til, før de kommer på gadeskolen.

De godt 20 medarbejdere er alle frivillige - nogle af dem er uddannet socialarbejdere, og de bruger meget af deres tid på at rejse penge til arbejdet. Men de forsøger også at give børnene og de unge nogle værdier og normer, der kan kvalificere dem til et helt andet liv end det, deres forældre har levet. Og først og fremmest altså en uddannelse, der skal føre dem væk fra fattigdommen.

Street Children Academy ligger midt i et af de mest fattige områder i Accra. Mange mennesker forsøger at tjene til dagen og vejen i det nærliggende Art Center, hvor turister kommer for at købe masker, farvestrålende stof, træfigurer, trommer og en masse tingeltangel. Sælgerne er meget pågående, hvilket er forståeligt, men svært at klare for os kølige og forvænte nordboere. Her ses også en del handicappede i kørestole. De har specialiseret sig i at sælge messingarmbånd, som de påstår, er lavet af gamle mønter. Men uanset hvad er de flotte og koster kun omkring en flad tyver.

Hovedbestyrelsen i BUPL har indstillet, at BUPL's kongres, som kører i disse dage, bevilger 50.000 kroner til Street Children Academy.





BUPL støtter en række projekter i Ghana, Afrika. Børn&Unge har været med en delegation

fra BUPL på rundtur for at se, hvordan pengene bliver brugt.







Ghana ligger i Vestafrika ved Guineabugten mellem Elfenbenskysten i vest, Togo i øst og Bukino Faso i nord. I 2005 var der 22 millioner indbyggere. Hovedstaden er Accra beliggende i det østlige hjørne ud til vandet. Cirka 63 procent af befolkningen er kristne, spredt på mange forskellige kirkelige retninger, 16 procent er muslimer og 20 procent tilhører forskellige lokale religioner. Ghaneserne tilhører et stort antal forskellige etniske grupper med over 50 forskellige sprog og dialekter. Engelsk er det officielle sprog, som med en vis accent tales i det meste af Ghana. Befolkningen ernærer sig hovedsageligt ved landbrug, fiskeri, guld- og diamantminedrift, kaffedyrkning, salg af varer samt tjenesteydelser.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.