Bornholmer-børnehaver fusionerer frivilligt

Fire bornholmske daginstitutioner er på eget initiativ gået sammen om at skabe en institution med fire afdelinger, fire pædagogiske ledere og en fælles leder. Det vil give mere tid til pædagogisk ledelse og kvalitet i det daglige arbejde, mener daginstitutionsleder

Fusion, stordrift og fællesledelse. Mange af landets kommuner dyrker allerede de nye ledelsesformer i daginstitutioner, eller de har planer om at gøre det. Ofte bliver planerne mødt med ængstelse, usikkerhed og frustration fra institutionsledere og de ansatte, og de nye ledelsesformer og sammenlægninger opfattes mere som en negativ udvikling frem for et skridt mod bedre institutioner.

Men sådan er det ikke på Bornholm. Her er fire daginstitutioner kommet kommunen i forkøbet, og på eget initiativ har de besluttet fra 1. januar 2007 at slå sig sammen til en institution med fire afdelinger, fire pædagogiske afdelingsledere og en fælles leder.

Lederne har indset, det er spild af tid og gode kræfter, at de alle skal sidde og udføre det samme stykke arbejde fire gange, samtidig med de ikke har tid til det vigtigste i daginstitutionen - pædagogikken.

For eksempel har de fire bornholmske daginstitutioner Morbærstien, Rønne Syd, Sølvfisken og Søstjernen sidste år haft otte mennesker på kursus i e-fakturering - fire gange ledere og souschefer. Når de fire daginstitutioner bliver slået sammen vil det højest være to mennesker, som skal forlade institutionen ved et lignende kursus. Også navnet er en ændring. Den fællesledede institution skal fusionere under navnet Firkløveren, men ellers vil børn og forældre ikke på kort sigt opleve de store ændringer, da fusionen ikke er fysisk, men ledelsesmæssig.

Den nye leder af Firkløveren, Tomas Nielsen, regner dog med, at børn og forældre vil mærke fusionen på lang sigt.

"Vi vil frigøre ressourcer til pædagogisk udvikling og personaleudvikling, og på den måde vil vi få mere kvalitet i institutionerne," siger Tomas Nielsen, der i øvrigt er formand for BUPL Bornholm.

Samtidig får institutionerne dispensation til at nedlægge souschefstillingerne.

Tomas Nielsen mener, fusionen er en naturlig konsekvens af udviklingen på Bornholm og i mange andre kommuner i landet, og at mange andre ledere og daginstitutioner enten frivilligt eller under pres før eller siden vil gøre som det bornholmske firkløver.

"Tiden er løbet fra den gamle model, hvor hver institution har en leder og en souschef uanset institutionernes størrelse. Der er blevet lagt så mange opgaver ud til de enkelte ledere, at det nærmest er umuligt at klare det hele," siger Tomas Nielsen.



Sparer tid og penge. På Bornholm har jobbet som daginstitutionsleder udviklet sig voldsomt i de seneste år. I 2003 blev de fem små bornholmske kommuner lagt sammen til en stor, og samtidig blev den kommunale styreform ændret. Alle institutioner bliver nu regnet for virksomheder med en udvidet grad af ansvar og selvstændighed. Mange af de opgaver, der før blev klaret i forvaltningen, ligger nu på lederens skrivebord. Lederne har fået en pose penge, og så har de stort set frie hænder til at drive deres daginstitution.

"Det er et interessant arbejde, men du bruger mange ressourcer på det. Hvis der kommer en ny lov, skal vi selv være opmærksomme på, om den har betydning for os. Vi sidder alle fire og læser de samme papirer bare for at finde ud af, at det lovforslag ikke har betydning for os," siger Tomas Nielsen.

Frem over er det ham, som skal læse alle papirerne, mens hans kolleger skal tage sig af det pædagogiske arbejde, og det glæder leder af Morbærstien, Stine Mannering, sig til.

"Jeg har kun seks ansatte, men mange af de administrative byrder er de samme som i en institution med 50 ansatte. Der er ingen grund til at fire ledere alle sidder og opfinder den dybe tallerken hver for sig. Nu får jeg mere tid til pædagogisk udvikling, personaleudvikling og forældresamarbejde, jeg vil udvikle det, som sker lige uden for min dør, frem for at bruge tid på det, som sker uden for institutionens hegn," siger den kommende pædagogiske leder.

De fire afdelinger skal ikke ensartes - tværtimod. Når de fire pædagogiske ledere får tid til at udvikle pædagogikken, kan de også arbejde videre i forskellige retninger. En institution er i forvejen meget optaget af krop og bevægelse og en anden af oplevelser i naturen, og de forskellige pædagogiske retninger kan nu styrkes, samtidig med at afdelingerne kan lære af hinanden.

"Hver leders bedste sider skal udnyttes til det bedste," siger Tomas Nielsen.



Politiker- og børnetække. Tomas Nielsen ser store perspektiver i sammenlægningen af de fire institutioner og mener, at fusionen på lang sigt ikke kun vil styrke Firkløveren, men hele småbørnsområdet. Ideen er, at når institutionen bliver større, får den også en kraftigere stemme over for politikere og kommunen.

"Skolelederne sidder højere i hierarkiet end daginstitutionslederne, og de har mere tid til at tænke strategiske tanker, og det vil vi gerne matche. Vi vil gerne høres mere af politikerne," siger Tomas Nielsen.

Sammenlægningen skal også styrke institutionen til bedre at kunne klare fremtiden, og børnehaverne fusionerer, samtidig med der sker politiske ændringer på Bornholm. Fra 1. januar 2007 følger pengene barnet, og det vil sige, at institutionernes budgetter er fuldstændig afhængige af antallet af børn. Det sker samtidig med, at børnetallet falder, så daginstitutionerne skal konkurrere om børnene, hvis de ikke skal få tomme garderobeskabe og hul i budgettet. Tomas Nielsen mener, at de fire daginstitutioner efter sammenlægningen nemmere vil kunne tiltrække flere børn.

"Vi kan give forældrene et bedre tilbud, vi kan for eksempel tage en lille gruppe af de større børn og lave projekter på tværs af institutionerne, vi vil kunne lave en bedre støttepædagogordning, og når der er lukkedage i en afdeling i Firkløveren, kan børnene altid blive passet i en af vores andre afdelinger," siger Tomas Nielsen.

Han peger også på, at efteruddannelsesbudgettet også bliver større, og at institutionen for eksempel kan få undervisere til at komme til dem, frem for at nogle få medarbejdere skal ud af huset.

De enkelte pædagoger skal blive i den afdeling, de er i nu, men fusionen vil betyde, at pædagogerne kan skifte afdeling og prøve noget andet, samtidig med at de bliver i den samme ansættelse.

"Hvis en pædagog i en børnehave har lyst til at prøve at arbejde i en vuggestue, bliver det nemmere nu. Men ingen vil blive flyttet til en anden afdeling, hvis de ikke ønsker det," siger Tomas Nielsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.