Børns trivsel under lup

Forældrene til 6000 femårige børn skal medvirke til en undersøgelse af deres børns psykiske trivsel. Projektlederen håber, at pædagogerne også giver deres mening til kende

6000 femårige børn i Københavns Amt skal i løbet af den næste måneds tid medvirke i en undersøgelse af deres psykiske trivsel. Det er i hvert fald forhåbningerne hos projektlederen, overlæge Anne Mette Skovgaard fra Glostrup Sygehus.

Det er forældrene, der i første omgang skal vurdere, hvordan deres barn trives. Metoden er et simpelt, standardiseret spørgeskema. Det hedder SDQ og står for Strenghts and difficulties Questionnaire (spørgeskema om styrker og vanskeligheder, red.).

"Det bliver brugt over hele verden og er oversat til mere end 40 sprog. Det er let at udfylde, og vi kan sammenligne vores resultat med resultaterne i andre lande," fortæller overlæge Anne Mette Skovgaard.

Spørgsmålene lyder blandt andet sådan her: "Er dit barn hensynsfuld og betænksom over for andre?"

"Er dit barn rastløs, overaktivt, har svært ved at holde sig i ro i længere tid?" "Har dit barn mindst en god ven?" Og svarmulighederne er: "Passer ikke", "passer delvist" og "passer godt".

Svarene på de 25 spørgsmål, som SDQ'en består af, kan så give et billede af styrker og svagheder hos de enkelte børn.

"Og vi ved, at man kan se, at nogle bestemte kombinationer af vanskeligheder gør det ekstra svært for barnet. Andre kombinationer er ikke så vanskelige og belastende for dem," siger Anne Mette Skovgaard.

Hun regner med, at undersøgelsen vil give et billede af de femårige i Danmark, hvor mange der har vanskeligheder, hvor mange der er stærke, og især hvilke områder danske børn specielt har problemer med.

"Vi ved jo, og det er det kedelige ved det, at 10 procent af børnene i skolealderen har psykiske vanskeligheder på en måde, så de faktisk ikke fungerer. Det er meget. Og forældrene fortæller altid, at det har stået på i mange år. Det er også derfor, vi laver den undersøgelse. Man kan ikke blive ved med at høre på den med, at det har varet længe, og vi så ikke ved, hvad det er, der foregår. Hvorfor søren kan vi ikke hjælpe dem noget før," siger Anne Mette Skovgaard.



Pædagoger med. Projektlederen satser også på, at pædagogerne i Københavns Amt kommer til at medvirke. Men det er helt op til forældrene. Samtlige forældre, der er blevet udvalgt, har fået et spørgeskema, som de selv skal udfylde og returnere. Men derudover har de også fået et spørgeskema, som de kan vælge at aflevere til barnets pædagog.

"Det er forældrene, der afgør, om det skal afleveres, så pædagogerne får kun et spørgeskema, hvis forældrene har afleveret det til dem," siger Anne Mette Skovgaard, der håber, at mange pædagoger frivilligt vil bruge de 10 minutter, det tager at udfylde skemaet.

"Pædagogen ser barnet i nogle andre sammenhænge end forældrene, så der er en masse informationer, man ikke får, hvis ikke vi har pædagogerne med. Pædagogerne ser barnet i samspil med andre børn, og det er det allervigtigste med børn i den her alder," siger Anne Mette Skovgaard.



Du kan finde en dansk udgave af SDQ-spørgeskemaet på www.sdqinfo.com/questionnaires/danish/m1.pdf

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.