Børns seksualitet: Vi vidste ikke nok

Personalet i Frihavn Sogns Menighedsbørnehave II blev tvunget til at opgradere sin viden om børns seksualitet, da et barn var ekstremt fokuseret på andre børns kønsdele.

"Hvis jeg åbner døren til puderummet og ser to børn ligge nøgne ovenpå hinanden, så vil jeg spørge undrende, hvad de egentlig laver. Hvis de fortæller, at de leger far, mor og børn, så vil jeg sige, nåh okay det er også fint nok, men kan I så ikke lige tage undertøjet på igen."

Line Zoan-Korsgaard er leder af den selvejende institution, Frihavn Sogns Menighedsbørnehave II. Her er pædagogerne blevet bevidste om børnenes seksualitet, og hvordan de tackler det i hverdagen.



Medarbejderne har været på kursus, og på personalemøder har de diskuteret, hvor langt børnene må gå i deres seksuelle lege.

Det var et barns grænseoverskridende opførsel, som gjorde det tydeligt for pædagogerne, at de manglede viden og retningslinjer på området.

"Barnet var ekstremt fokuseret på seksuelle lege. Det kunne være helt opslugt af, når et andet barns numsestreg kunne tydes i buksekanten, og barnet havde indimellem meget travlt med at hive andre børns bukser ned. Når vi forsøgte at læse eller lægge et puslespil, havde barnet svært ved at holde koncentrationen, fordi det hele tiden skulle holde øje med, om mindre børn var på vej ind i dukkekrogen eller ud i køkkenet. Vi var både bekymrede for barnets trivsel og udvikling, og så havde vi jo også et ansvar for at beskytte de andre børn på stuen, sådan at deres grænser ikke blev overskredet," fortæller Line Zoan-Korsgaard.



Vidste ikke nok. Pædagogerne observerede barnet og inddrog dernæst forældrene. Da forældrene blev ved med at bagatellisere personalets observationer og bekymringer, tog pædagogerne kontakt til forvaltningen. En psykolog blev sat på barnet, og forældrene blev kaldt ind til samtaler.

"Vi følte ikke, at vi vidste nok om den her type problemer, så for at blive lidt klogere, søgte jeg viden gennem vores pædagogiske konsulent, sendte medarbejdere til temadage, arrangeret af servicebutikken på Østerbro og på kurser hos Menighedernes Daginstitutioner. Vi opsøgte også Skt. Stefans rådgivningen, hvor vi fik råd og vejledning", fortæller Line Zoan-Korsgaard.



Personalegruppen i Frihavn Sogns Menighedsbørnehave II har lavet en regel om, at børnene altid beholder undertøjet på i børnehaven. De stiller ingen forbyggende forbud op for børnene, men pædagogerne snakker altid med børnene, når situationerne opstår.



Altid en god snak. "På personalemøder har vi talt om, hvor vores grænser går i forhold til børns seksuelle lege. Vi udarbejdede retningslinjer, som både skulle tage hensyn til det enkelte barns grænser, til ansvaret over for forældrene og til personalegruppens holdninger og etik. Vi er selvfølgelig også påvirket af de pædofilisager, der har været fremme i medierne, men jeg mener, at det er vigtigt at gøre det tydeligt over for forældrene, hvordan vi arbejder pædagogisk med børnene og orienterer dem hver gang, der opstår situationer, hvor vi har været nødt til at gribe ind. På den måde undgår vi bekymrede forældre og unødige konflikter," fortæller Line Zoan-Korsgaard.



"Vi gør meget ud af at stoppe en seksuel leg på en måde, så børnene ikke bliver skræmte eller tror, at de har gjort noget forbudt. Vi forsøger ikke at virke forfærdede eller tale med løftet pegefinger, men går til dem med en stille og rolig undren," siger hun.

Pædagogerne arbejdede hårdt for at gøre det grænsesøgende barns hverdag i institutionen bedst mulig, men de fik aldrig svar på, om barnet havde været udsat for overgreb, eller hvor ideerne til de seksuelle lege kom fra. Men oplevelsen har sat dybe spor.



"I dag er vi meget opmærksomme på, hvis børnene gentagende gange opsøger de intime lege. Vi lægger mærke til, om legene sker i et ligeværdigt forhold, hvor ingen føler, at deres grænser bliver overskredet," fortæller Line Zoan-Korsgaard.



På børnehavens bogreol står bøger om kroppen og bøger om, hvordan et barn bliver til. Bøgerne bruges flittigt.

"Så snart en mor kommer og meddeler, at der er en lillesøster eller lillebror på vej, opfordrer jeg forældrene til at læse bøger med børnene og tale om det hjemme. Det kan være utrolig svært for et barn at forholde sig til, hvordan en bule på mors mave kan blive til en lillesøster eller lillebror", siger Line Zoan-Korsgaard.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.