Børnemiljø: Og der blev lys

Klub 200 på Marbækskolen i Skibby har eksisteret i over 19 år, men først ved skolestarten i august i år er det blevet lovligt for børn at opholde sig i klubben. Fritidsklubben måtte flytte fra kælderen og ind i nye lokaler på skolen, hvor dagslys og ventilation er blandt de nye tiltag, der har gjort klubben lovlig.

Efter 19 år i mørke og fugtige lokaler under jorden har Klub 200 nu i bogstaveligste forstand set lyset. Ved skolestarten den 1. august på Marbækskolen i Skibby flyttede fritidsklubben fra dens tidligere placering i skolens kælder op over jordens overflade og ind i tre klasselokaler, hvor de mellem 40 og 80 børn i alderen 10 til 14 år, som dagligt benytter klubben, nu har både ilt til hjernen og nyder masser af dagslys.

Det var ellers ikke tilfældet i klubbens gamle lokaler i kælderen. Da klubben åbnede i 1988, blev kælderlokalerne af embedslægen simpelthen erklæret uanvendelige til ophold for børn, fordi der ikke var "tilstrækkelig lysadgang", hed det dengang i lægerapporten. Siden har brandmyndighederne påvist otte kritisable forhold - blandt andet dårlig ventilation. Luftkvaliteten blev ikke sundere, da klubben i 2005 blev hærget af en vandskade. Og senest har Arbejdstilsynet i januar 2007 givet Klub 200 et påbud om at få bragt de dårlige lys- og ventilationsforhold i orden.



Lovliggjort. Med genåbningen efter sommerferien i de tre klasselokaler på Marbækskolen, er klubben endelig lovlig. I de nyrenoverede lokaler stråler de nye lofter, væggene har fået et frisk lag maling, og så er der sat godkendt belysning og et nyt ventilationssystem op i rummene. Kun klubbens diskotek er stadig placeret i kælderen, og forkvinden for forældrebestyrelsen i Klub 200, Jette Christensen, er nu tryg ved at sende sin i dag 12-årige datter i klub.

"Nu har børnene i det mindste ilt til hjernen og vinduer at se ud ad. Men det må da også være mindstekrav," siger hun og husker sit første møde med klubben for to år siden.

"Kælderen var oprindelig skolens beskyttelsesrum, og de lokaler var også kun værdige for børn at opholde sig i under en krig," fastslår Jette Christensen, der siden datteren i 2005 startede i klubben har stået i spidsen for en lang og sej kamp for det hun kalder "et bedre arbejdsmiljø" til børnene.

Børn&Unge skrev sidst om sagen i december 2006 (artiklen "Ulovlig Klub", nr. 43/06), men først i januar efter kommunesammenlægningen, da Skibby overgik til Frederikssund Kommune, kom der skred i sagen. Den nye kommune tog protester fra forældre, pædagoger og fagforeningen BUPL NordSjælland alvorligt, og på et byrådsmøde den 7. maj bevilligede Opvækst- og Uddannelsesudvalget i Frederikssund Kommune 730.000 kroner til renovering af Klub 200 i nye lokaler på Marbækskolen.



Pædagogiske udfordringer. Elektrikere, lydteknikere, tømrere og miljøteknikere har nu forladt lokalerne, som siden 1. august er blevet brugt af skolebørn i formiddagstimerne og klubbørn i eftermiddagstimerne. Klubleder Wisti Rise er glad for de nye lokaler, selvom delelokalerne giver nye pædagogiske udfordringer.

"Vi skal tage nogle andre hensyn. Vi kan ikke larme i de timer, hvor der stadig er undervisning i de tilstødende lokaler, og slet ikke i eksamensperioder. Vi kan ikke have EDB-udstyr stående, fordi det på skoler kræver konstant læreropsyn. Og heller ikke instrumenter, fordi der skal være plads til undervisning om dagen," siger Wisti Rise, men nævner også fordele ved at dele lokaler med skolebørn.

"Vi får mere plads og dagslys. Og nu kan vi legitimt bruge skolens legeplads, som giver mulighed for nye aktiviteter. Jeg vil gerne se det positive i den her flytning og se på mulighederne frem for begrænsningerne," siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.