BØRNELIV I GHANA - Kragens bytte

I Ghana er BUPL kvalitetsstemplet, når det handler om pædagogik, ligesom det danske flag i Afrika vejrer med kroner og ører

På Kofi Nyiayes ur er klokken elleve, og jeg tror, at mødet for længst startet. Det viser sig imidlertid, at BUPL's afrikanske samarbejdspartnere har stillet deres ure to timer frem for ikke at komme for sent, når danskerne er på besøg.

»Efter lang tids samarbejde er det lykkes mig at skabe en smule mødedisciplin i dette land, hvor varmen sænker enhver bevægelse,« siger Morten Brynskov, souschef i BUPL og leder af BUPL's knap ti måneder gamle projekt med at organisere børnehavepædagoger i Ghana.

Vi er i Accra på hovedkontoret for Ghana National Association of Teachers (GNAT), hvor Morten Brynskov mødes med blandt andre Kofi Nyiaye, der er national koordinator for GNAT's og BUPL's såkaldte Early Childhood projekt.

Afrikanernes tempo taget i betragtning overrasker det mig at se en mand styrte ned ad trappen med en plakat flagrende ud af den brune kuvert, han holder i hænderne. Endnu mere overraskende er plakatens udseende, men forklaringen på den prominente placering af et BUPL-logo og ikke et, men snarere 20 dannebrogsflag, venter mig på mødet.



Branding af BUPL. »Gør i kur til de danske skatteydere, eller hvad?« spørger Jørgen Assens, konsulent i Fagbevægelsens Ulandssekretariat, der via en Danida-bevilling sponsorerer projektet. Han understreger, at GNAT en dag skal drive projektet ved egen hjælp og vil vide, hvorfor BUPL og Danmark dominerer på plakaten.

Svaret er ligeså kulturbestemt som ghanesernes mødedisciplin.

»Vi har et ordsprog,« begynder Dr. Nana Henne Ababio, der er søn af en høvding.

»Når kragen finder et godt stykke kød, tager den det i næbet, og før den drager ud i ørkenen for at spise det, flyver den i ring over stedet og takker jorden, ligesom den viser de andre krager "what fine peace of meat", den har fundet,« fortæller han.

Han er co-coordinator på Education Internationals Afrika-kontor og har tidligere samarbejdet med Danmarks Lærerforening om et skoleprojekt i Kenya.

»Danmark er det eneste sted i verden, hvor pædagogerne har deres helt egen fagforening. Selv i Norge og Sverige er pædagogerne organiseret under det norske og svenske Utdanningsforbundet. Med BUPL-logoet viser vi, at vi har fundet de helt rigtige samarbejdspartnere,« siger han.

Kofi Nyiaye tilføjer, at Danmark er så synlig på plakaten, ikke bare for at sige tak, men også fordi det giver prestige og velvilje i den nationale regering, at det er et internationalt projekt.

»Danske flag viser, at der er penge bag projektet, og regeringen vil derfor være mere villige til hjælpe os videre, når BUPL trækker sig ud af projektet,« siger han.

For at være synlige for politikerne har han netop sendt en mand af sted med plakaten som hastesag til den danske ambassade i Ghana.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.