Børnelitteratur; På tøsetur i Den 7. Himmel

5 piger og tre pædagoger fra Kernehuset i Ishøj er på tøsetur i Den 7. Himmel, et magisk sted for nordisk børnelitteratur. En anderledes legeplads, hvor man kan være sin egen Pippi

Alle pigerne fra Kernehuset i Ishøj kender Pippi. Enten har de set den bomstærke, hitte-på-somme kongedatter med ål i strømperne på film eller læst om hende i en bog. Og mens de er på besøg i Den 7. Himmel, er de selv Pippi. I hvert fald prøver næsten alle 15 piger i 4-5 års alderen at skøjte rundt på Pippi-gulvet iført skurebørster på fødderne, mens en af deres kammerater sørger for sæbebobler til at vaske gulvet i. De store, flotte bobler, svæver nemlig ud af en sindrig konstruktion: Et højt tårn med en gammel rok i bunden, der via en drivrem fra en kondicykel sætter gang i sæbebobleproduktionen. De skrøbelige bobler daler ned over de skøjtende og brister som sæbeskumsunderlag til en skurebørsteskøjtetur. Bliver man træt af at skure eller cykle, kan man gå på opdagelse i Pippis kommode, hvor der er mange dejlige ting-finder-ting. Eller man kan sætte sig ind i Skipper-skuret, der er taget lige ud af historien om morfar, der var sørøver eller andre løgnehistorier. Eller man kan gå på opdagelse efter de gode historier i et stort, rundt rum med reoler fulde af bøger og en stor globus med hints til alverdens historier. Eller man kan se udstillinger af "den majs, som prinsessen på ærten, lå på", som en af pigerne udtrykker det, små bitte sandaler fra "Hundrede mus med haler på" eller kridtet, som hofdamen i eventyret "Fyrtøjet" skrev kryds på alle døre med. Man kan også opleve Ragnarok på tætteste hold iført 3D-briller, så man tror, at sten og ild flyver lige ud af filmlærredet og ind i ansigtet på én. Eller se de rum, som viser, at lyset trods alt vandt over mørket og vendte tilbage til verden. Og til sidst kan man prøve sin viden om børnelitteratur af på en tørresnor, hvor der blandt andet hænger Hønsefødder og Gulerødder, Mummimors taske, Cirkelines kjole, havfruens halefinne og Pippis kjole og strømper.

En hel lang formiddag, der slutter med et velkomment dyk i madkassen, er gået for tøserne fra Kernehuset. De har set det hele og mere til. Snip, snap snude, nu er den historie ude. Tip, tap, tønde, i Ishøj kan en ny begynde.



Kulturarv gives videre. Bag Den 7. Himmel ligger nemlig troen på, at den nordiske børnelitteratur har så meget at give børn og voksne. Og derfor blev Gitte Vejlby og Majken Jørgensen, som står bag stedet, på et tidspunkt enige om, at de måtte gøre noget for at holde den i live. På 13. år har de lavet en udstilling, hvor man med krop og sjæl, øjne og øre kan opleve de gode historier, som er blevet fortalt i århundrede, eller som lige er kommet til.

Gitte Vejlby, som den dag tøserne fra Ishøj og Børn&Unge er på besøg, må klare udstillingen alene, fordi kollegaen Majken Jørgensen er blevet syg, siger, at børnene skal have mulighed for at dykke længere ned i den nordiske børnelitteratur.

"Når de går i vores udstilling er der noget, som de vil genkende, og der er så også noget, de ikke kender, men måske bliver nysgerrige på. De skal genetablere eller finde en glæde ved bøger eller de gode historier, som nordisk børnelitteratur er så rig på. Der er mange, der ikke aner, hvilket niveau den her del af vores kulturarv har. Den kan give børnene billeder og sprog og en del bagage i form af ordforråd og viden. Og få deres øjne op for, hvor mange lag, der ligger gemt i historierne. Vi skylder børnene at give det videre, som findes i vores kulturarv," siger hun og citerer den tidligere islandske præsident Vigdís Finnbogadóttir, som engang sagde, "at nogen skal sørge for, at sporene ikke fyger til".

"Og hun har jo ret i, at hvis ingen fortæller de gamle historier. Så bliver de glemt. Og hvis ingen opdager de nye, så dør de også. Når man først har oplevet, hvilke fantastiske oplevelser, man kan få gennem bøger og via gode fortællinger, så er man jo hooked. Så vi måtte bare gøre noget, for at gøre opmærksom på den skat, der er gemt i dem. Det, vi forsøger med vores udstillinger, er jo, at man kan være sin egen Pippi og opleve bøgerne på en anden måde, end ved at læse dem. Det har været vores drivkraft i mere end 13 år," siger Gitte Vejlby.



Drømmen om et permanent sted. Den 7. Himmel ligger lige nu i Køge, men den har blandt andet også ligget på Holmen i København, i Bruxcelles i Belgien og på Island. Den aktuelle udstilling er den ottende, de to bibliotekarer har udviklet, fået lavet og passet, siden de på Taastrup Bibliotek gik og bryggede på en ide om et børnelitteraturens eksperimentarium, hvor man kunne opleve bøgerne på en helt anden måde. Gitte Vejlby og Majken Jørgensen havde flere gange søgt penge fra staten, da de i 1993 endelig fik nogle fra Kulturministeriet. Det var nok til at købe dem fri i tre måneder, og naiviteten og kreativiteten gik hånd i hånd, da de begyndte at gøre deres idé til virkelighed.

"Naiviteten gik på, at vi troede, at vi havde oceaner af tid, og fordi vi forestillede os, at det hus, vi drømte om, skulle indeholde både udstilling, forretninger og restauranter. Men det var ret svært at få til at løbe rundt, så vi holdt os til kulturen og brugte vores kreativitet på at få den første udstilling løbet i gang," fortæller Gitte Vejlby.

På et tidspunkt viste Køge Kommune interesse for Den 7. Himmel, og derfor har udstillingen siden 1. februar ligget i en stor hal på byens havn mellem nyopførte boliger, stranden, både og fabrikker. Den lukker 14. december, men måske åbner den igen til foråret. Gitte Vejlby og Majken Jørgensen drømmer dog om et fast sted at være, for den nuværende bygning har en begrænset levetid, og de er trætte af at flakke rundt med deres helt særlige historieformidling. Derfor håber de lige nu på, at en stor fond eller sponsor vil hjælpe med at opføre deres faste udstillingsbygning, lønne dem selv og et par stykker mere, give tilskud til driften samt til opbygningen af den permanente udstilling, som de allerede har designet.



Fedt sted.Gitte Vejlby og Majken Jørgensen får en del hjælp fra frivillige, og det er vigtigt, for selv om der er støttet med penge både fra kommune, amt og stat og en masse private sponsorer, er der aldrig penge nok.

Men Gitte Vejlby og Majken Jørgensen brænder for deres idé, som 13.000 besøgende i år er enige i, er vældig god. Mange, mange børn fra skoler og institutioner kommer i hverdagen og private kommer hovedsageligt i weekenderne, og de skriver deres begejstring ud i gæstebogen: "Fedt sted", "hvor er her sjovt" og "vi kommer snart tilbage" er bare nogle få udtryk for, at børn og voksne har tilbragt et par magiske timer i Den 7. Himmel.

"Desværre har vi ikke haft så mange penge til markedsføring. Så nogle kalder os den hemmelige 7. Himmel, det håber vi snart at få lavet om på," siger Gitte Vejlby.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.