Børn på ubehagelige slankekure
Børn på ubehagelige slankekure
Omkring 150 børn og 2.600 unge mellem 15 og 18 år er i behandling for overvægt med medicin, der går ind og påvirker centralnervesystemet. Bivirkningerne er beskrevet som ganske generende, og trods medicinalindustriens advarsler udskives medicinen alligevel til børn og unge under 18 år.
Børn&Unge har fået foretaget en analyse hos Lægemiddelstyrelsen, der dokumenterer, at flere end 2.750 børn og unge sidste år var i behandling med appetitnedsættende medicin. Selv børn i alderen 0-4 år, som ifølge alle anbefalinger ellers gerne må være runde og velnærede, får ordineret medicinen.
Tallet har været nogenlunde stabilt de seneste år, dog med en svag faldende tendens.
Overvægtige børn og unge, som indtager medicinen, risikerer en lang række ubehagelige bivirkninger, og det sker, selv om der ikke findes videnskabeligt belæg for overhovedet at give de unge patienter medicinen.
»Der findes ingen dokumentation for, at medicinen virker hos børn, så det burde ikke bruges. Sådan er det. Inden disse midler kommer i anvendelse til børn, bør de efterprøves i veldokumenterede undersøgelser - og de findes ikke,« siger næstformanden i Ernæringsrådet, overlæge og professor på Århus Universitetshospital Bjørn Richelsen til Børn&Unge.
Lægemiddelindustrien gør selv tydeligt opmærksom på, at appetitnedsættende medicin af den type, som går ind og påvirker centralnervesystemet, ikke bør anvendes til personer under 18 år. "På grund af utilstrækkelig data", som der oplyses i medicininformationen til de praktiserende læger, der udskriver medicinen.
Hjertebanken. I samme medicininformation fremgår det tydeligt, at medicinen kan give en række ubehagelige og generende bivirkninger, blandt andet mundtørhed, forhøjet blodtryk, hjertebanken, kvalme, søvnløshed, hovedpine og svedtendens. Af psykiske bivirkninger nævnes angst og uklarhed. Doseringen fra medicinindustrien er udelukkende beregnet for voksne personer, men alligevel udskrives medicinen i stort omfang til selv små børn.
Noget appetitnedsættende medicin virker lokalt i maven, mens andet, blandt andet det nye og meget benyttede produkt "Reductil sibutramin", virker ved at påvirke centralnervesystemet. I begge tilfælde giver medicinen en øget mæthedsfornemmelse samtidig med, at forbrændingen i kroppen sættes i vejret. I alle tilfælde understreger medicininformationen, at det er nødvendigt, at patienten ændrer livsstil, spiser mindre og dyrker mere motion. Og om det sker, ved ingen. For emnet er endnu ikke belyst gennem videnskabelige undersøgelser.