Børn i bevægelse; Et puf til de usunde børn

De stille børn er et mindretal, og det er både et sundhedsmæssigt og socialt problem. Derfor har Fyns Amt og DGI skabt projektet Børn i Bevægelse. Ideen er at få disse børn i gang med at løbe rundt, spille bold og være aktive. Pædagogerne har en vigtig rolle i projektet, og en af metoderne er at fokusere på legen frem for konkurrencen

Børn med tendenser til gammelmandssukkersyge og kondition som gamle damer. De triste fakta er nogle af årsagerne til, at Fyns Amt og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) på Fyn sidste år gik sammen om at skabe det treårige projekt Børn i Bevægelse. Målet er at gøre alle børn aktive og dermed stoppe en udvikling, hvor få børn næsten ikke bevæger sig, mens de fleste af deres jævnaldrende dyrker mere og mere sport og idræt.

"Cirka 10 procent af børnene er inaktive, og nogle af dem bliver isoleret i forhold til andre børn. Et andet problem er, at de bliver overvægtige, og at der dermed bliver set ned på dem," siger Jan Toftegaard Nielsen fra Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet. Han evaluerer løbende projektet og har blandt andet lavet flere undersøgelser af børns trivsel og aktiviteter i Fyns Amt.

SFO'erne er blevet en vigtig brik i Fyns yngste generations sundhed og velvære. Fyns Amt og DGI er begyndt at trække på pædagogerne for at bruge deres tilgang til at få de sværeste børn til at bevæge sig.

"Det har været nødvendigt at forene de lokale ressourcer for at få vendt en problematisk livsstil. Pædagogerne er mere opmærksomme på børnene og kan se, hvem som bevæger sig, og de kan lave inkluderende aktiviteter for at få alle børnene med," siger Kristian Mondrup, der er projektkoordinator og ansat i Fyns Amt, Afdelingen for Forebyggelse og Sundhed.

Han peger på, at SFO'en er et af de vigtigste steder for børnenes aktiviteter. PISA-undersøgelser og faglighed sætter en anden dagsorden i folkeskolen, og mange familiers hverdag er så kompakt, at der ikke er tid til at presse fysisk aktivitet ind mellem indkøb, lektielæsning, aftensmad og tv.

"Pædagogers udgangspunkt er, at alle børn skal have det godt. De har en bred tilgang til børn, og hvad de har brug for. Pædagogerne kan for eksempel blande de mindre aktive børn med de aktive, i stedet for at alle de tunge skal være i en gruppe og dermed bliver stemplet," siger Kristian Mondrup.

Idrætsforeningerne har ofte et andet udgangspunkt end SFO'erne. For det første er det frivillige, som arbejder i foreningerne, og for det andet møder de aldrig de inaktive børn. Derfor kan foreningerne også blive mere rummelige.

"Mange børn stopper i foreningerne, fordi aktiviteterne bliver for konkurrencepræget. Foreningerne kan derfor godt blive bedre til at inkludere legen," siger projektkonsulent Katja Nielsen fra DGI på Fyn.

Hun ved, at flere børn er kommet ind i foreninger via projektet, børn som ikke gad at spille fodbold, men som i stedet opdager, at de har lyst til at gå til dans. Det er sket, fordi de frivillige fra foreningerne samarbejder med pædagogerne på SFO'erne.

Projektet har flere perspektiver, og derfor lægger konsulenterne nu vægt på, at pædagogerne begynder at dokumentere deres resultater, så de kan vise dem frem for politikerne på Fyn.

Med den nye kommunalreform får kommunerne ansvaret for sundhedsfremme, hvilket vil sige, at de skal sørge for, at borgerne ikke bliver syge.

"Selv om mange institutioner er decentrale i dag, vil kommunerne have et ansvar for sundhedsfremme, og derfor er det en god idé, hvis de interesserer sig for projektet," siger Kristian Mondrup.

Jan Toftegaard Nielsen peger på et andet vigtigt perspektiv for pædagogerne i SFO'erne. Inden længe skal de, lige som deres kolleger i daginstitutionerne, skrive læreplaner.

"Med læreplaner er det ekstra vigtigt at sætte fokus på børnenes kropslige kompetencer. Mange SFO'er har hidtil været et legeland - et frirum, men det er værd at tænke på, hvad børnene kan lære ved at være aktive," siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.