Bøjlen retter på smilet, ikke på humøret

Tandlæger siger ofte, at børn med skæve tænder bliver gladere af at gå med bøjle og få rettet på smilet. Men et britisk studie af børn med flyvetænder og hestebid finder intet belæg for den påstand.

Børn skal da ikke ligne en hest, når de bliver voksne. Det mener mange tandlæger.

De tror på, at børnene selv bliver glade for at få sig et lige smil ved at bruge bøjle.



Men for de fleste børn lyder ganebøjle, togskinner og nakketræk ikke særligt tiltalende, og i diverse chatfora diskuteres det flittigt, hvor grim man er med bøjle på, og hvor ondt metallet gør på læber, tunge og tandkød:

"Why skal de partout designe de bøjler med modhager og kroge? Sadister!," skriver pigen Nynne på sin blog og omtaler sig selv som en øgle med bøjle.



"Jeg hader den. Også fordi den gør så utroligt ondt", siger en person på dr.dk's debatforum Skum.



Børnenes klagesange bakkes op af et britisk studie, som modbeviser, at børn skulle blive gladere af at få rettet tænder. Ifølge undersøgelsen af over 1.000 britiske skolebørn kan mange børn spare sig flere år med hævede læber, blødende kindkød og dårlig ånde på grund af tandbøjler. Bøjler hjælper måske nok på smilet, men ikke på humøret, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i The British Journal of Health Psychology.

De britiske forskere fulgte børnene igennem 20 år, fra de var 11-12 år, til de var først i 30'erne. Af de børn, som blev vurderet egnet til tandlægeregulering, fik nogle bøjle på og andre ikke. Konklusionen var, at de børn, som havde gået med bøjle, ikke var gladere for deres tænder, deres smil eller dem selv, end de børn, der som voksne stadig havde vindskæve tænder.



"Før et barn kommer i behandling, skal man derfor diskutere meget nøje, om der er nogen som helst fordel ved behandlingen. Tandregulering skal ikke bare ske automatisk," siger manden bag undersøgelsen, Professor Bill Shaw, til BBC News.



For mange får bøjle. I Danmark får knap 30 procent af børnene op til det 15. år bøjle på, viser tal fra Danmarks Statistik. Men det er kun godt 16 procent af børnene med bøjle, som har et absolut behov for tandregulering, oplyser privatpraktiserende specialtandlæge Ebbe Vitt Jensen fra Nordsjælland.



"Resten siges blot at have glæde eller nytte af det," siger tandlægen, der har rettet børn og voksnes tænder i 37 år.

Han oplever da også, at det offentlige er blevet mere restriktive med at give børnene nye smil. Så sender forældrene i stedet børnene til hans privatpraksis. Han genkender teenagebørnenes klagesange over bøjlerne, men tror stadig på, at de bliver glade for det i sidste ende.

"Det pynter ikke, mens det står på, men de er glade for det, når de ser resultatet," siger han, der dog også har hørt om drillerier og frygt for ikke at kunne få en kæreste, når man har togskinner.



"Men det er jo kun kort tid, og hellere togskinner i to år end skæve tænder hele livet," vurderer tandlægen, der også har rettet tænder på voksne helt op til 70 år, som er kede af, de ikke gjorde det som barn.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.