Blomster til bortvist: En rigtig århushistorie

Muhammed-tegners kone er i to dage midtpunkt i en århusiansk farce styret af angste forældre.

Den ene dag bortvist, den næste igen i arbejde med en undskyldning og en buket blomster fra borgmesteren. Sådan oplever den 66-årige pædagog Gitte Vestergaard den 27. og 28. februar 2008.

I to dage er hun hovedperson i en farceagtig århushistorie om, hvorvidt hun udgør en sikkerhedsrisiko for børnene i den børnehave, hvor hun er vikar.

Onsdag den 27. februar går Gitte Westergaard hjem fra arbejde i "Lille Rygaard", en børneinstitution i Århus-forstaden Højbjerg, med lovning på mere vikararbejde ugen efter. Om aftenen bliver hun ringet op af sin områdeleder og får besked på at holde pause fra vikarjobbet. Nogle af forældrene med bestyrelsesformanden i spidsen er utrygge ved at have hende ansat.



Gitte Vestergaards mand er Kurt Westergaard, der i 2006 tegnede profeten Muhammed med en bombe i turbanen til Jyllands-Posten. Aktuelle mordplaner mod tegneren får forældrene, på trods af Politiets Efterretningstjenestes (PET) vurdering, til at tvivle på sikkerheden i børnehaven.



Tidlig torsdag morgen den 28. februar er historien på forsiden af Jyllands-Posten og er topnyhed i radioaviserne. Gitte Vestergaard er ked af det og forstår ikke, at kommunen bortviser hende, når PET ikke er nervøse for sikkerheden. Ifølge børn- og ungechef i Århus Kommune, Ole Kiil Jacobsen, er kommunen nødt til at gribe ind, når nogle forældre nægter at aflevere deres børn i institutionen.



Torsdag formiddag trækker rådmand, Louise Gade (V) beslutningen tilbage og giver Gitte Vestergaard en undskyldning. Borgmester Nicolai Wammen (S) mener, at bortvisningen er i strid med kommunens værdigrundlag og sender Gitte Westergaard en buket blomster.



Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker mener, at der er god grund til både undskyldning og blomster. Bortvisningen er givet på et usagligt grundlag. Lektor i offentlig ret, Jørgen Albæk Jensen mener, at ikke en gang hvis forældrene holdt deres børn hjemme, ville det være begrundelse nok for en bortvisning. BUPL varsler et retsligt efterspil. Århusformand Henning Truelsegaard mener, at hændelsesforløbet er under al kritik.



Tilbage står Gitte Vestergaard, der er 66 år og ikke har lyst til at forlade faget. Hun har arbejdet som pædagog i Århus i over 25 år og elsker sit arbejde. I begyndelsen af 2006 - da Muhammed-krisen var på sit højeste - var hun leder af en institution i Århus.

Et job, som hun passede fredeligt, mens resten af verden eksploderede.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.