Befri barnet for afskedsansvar

Nogle forældre kan ikke magte, hvis deres barn græder, når de skal gå. Det kræver en snak med forældrene.

Traditioner og rutiner kan lette afskeden, men i nogle tilfælde er det ikke nok for forældrene, der i særlige situationer kan trække afskeden i langdrag. Selvom det traditionelle farvel er overstået, kan der komme et efterspil, fordi forældre har svært ved at sige farvel. Det opleves i alle daginstitutioner, også i den integrerede institution Dragen i Gentofte.

»Hos os har hvert barn og hver familie nærmest sin egen tradition, når det gælder morgenens afsked. Det fungerer som regel fint, men det sker, at forældre alligevel kommer til at trække afskeden ud i for lang tid. De kan komme tilbage, selvom der egentlig er sagt farvel, og det kan godt forstyrre barnet. På dette tidspunkt er barnet godt i gang med at orientere sig mod dagen og beslutte, hvad det nu vil. Og så står far der pludselig igen og siger måske, at han også lige skal give barnet en krammer fra mor,« fortæller institutionens leder, Anne Uhre.

Specielt i tilfælde, hvor barnet er ked af det, kan far eller mor have svært ved at komme ud ad døren eller kommer tilbage, selvom der egentlig er sagt farvel.

»Hvis det gentager sig, tager vi en snak med forældrene. Ikke noget formelt med et møde, men sådan lige i døren. Vi forklarer, hvad der sker, nemlig at de sikkert uden at ville det overfører ansvaret for afskeden til barnet. Så føler barnet, at det skal sørge for et ordentligt farvel, og det er et urimeligt tungt ansvar at lægge på et barns skuldre. Barnet ved jo udmærket, at far eller mor skal videre på arbejde,« siger Anne Uhre.



En sms. Forældre er som regel glade for at få denne melding, for det har de måske slet ikke tænkt over.

»Hvis barnet er ked af det, giver vi ofte lige et signal til forældrene om, at nu skal vi nok tage over. Alligevel oplever vi en stigende tendens til, at moren eller faren, efter at være kommet helt ud til bilen, vender om og kommer tilbage med en besked om, at de alligevel tager barnet med hjem. De har ikke kunnet klare at køre fra et barn, der var ked af det. Så tager de en fridag, men måske er barnet allerede holdt op med at græde og er tryg hos personalet, når forældrene kommer tilbage for at hente det, og så starter seancen forfra,« siger Anne Uhre.

Pædagogerne fortæller forældrene, at det faktisk ikke er særlig smart, for det barnet lærer er, at forældrene ikke kan finde ud af at overlade det til institutionen, og at det kommer med hjem igen, hvis det græder længe nok.

»Vi ved jo godt, at det kan være svært at forlade et barn, der er ked af det, så vi tager nogle gange et foto af barnet, efter at sorg og frustration er bearbejdet, og det leger og er glad. Det foto sms’er vi så til far og mor,« siger Anne Uhre.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.