Bamsen er en bakteriebombe

Legetøjet i daginstitutioner er ofte fyldt med snot, snavs og bakterier. Derfor skal legoklodser i opvaskemaskinen, og børnenes bamser skal i bad mindst en gang om måneden, råder eksperter

Hvis du ikke ville lade børnene slikke på køkkenbordet, når det sejler i vand og madrester, skulle du heller ikke lade dem sutte på legoklodsen eller kysse på yndlingsbamsen. Legetøjet i vuggestuer og børnehaver kan nemlig i perioder med sygdom være så bakteriebefængt, at børnene risikerer at smitte hinanden med både diarre, øjenbetændelse, øreinfektioner, forkølelse eller influenza af den kærlige omgang med legeredskaberne. I de perioder bør man vaske legetøjet ligeså ofte, som man ville tørre sit køkkenbord af derhjemme, mener Jette Holt, der er hygiejnesygeplejerske ved Statens Serum Institut.



"Ideelt set burde man vaske legetøjet, hver gang et nyt barn har leget med det, og det er jo ikke logistisk muligt i en daginstitution. Men i det øjeblik et barn med snottet næse har haft næsen nede i bamsens pels eller har taget en ting i munden, så er legetøjet blevet forurenet med vira og bakterier. Og i daginstitutioner bytter børn jo legetøj, og derved sker der den her udveksling af mikroorganismer via legetøjet. Det er en af grundene til, at børn er otte gange så syge, når de går i daginstitution, som hvis de blev passet hjemme," siger Jette Holt.



De bedste bærere af bakterier er legetøjet med polstrede overflader. De bløde stofdyr holder nemlig på fugt og varme og giver derved gode levevilkår for smitsomme mikroorganismer.

"Legetøj med hårde og glatte overflader af træ eller plastik kan derimod afsløre snavs og snot, og de er lettere at gøre rene," siger Jette Holt, der mener, man kan begrænse smitten ved jævnligt at vaske de hårde ting i opvaskemaskinen og give de bløde ting en pause på hylden i perioder med sygdom.



40 procent vasker korrekt. Pjecen "Vejledning om hygiejne i daginstitutioner" fra Sundhedsstyrelsen råder daginstitutioner til at vaske legetøjet minimum en gang om måneden - og gerne dagligt, hvis der er smitsomme epidemier i institutionen. Men Børn&Unges rundringning til ti tilfældigt udvalgte vuggestuer og integrerede institutioner viser, at kun fire institutioner følger dette råd til fulde, fire andre vasker kun legetøjet hvert halve år, og de to sidste fire-fem gange om året.



Vuggestuen Manøgade i Esbjerg er en af mønster-institutionerne, der formår også at tage børnene med i processen ved at lade dem bade deres plastiklegetøj i små vaskebaljer med sæbevand. Alle institutionerne er dog også klar over konsekvenserne ved at lade være, og "ville gerne gøre det oftere" lyder det, "men vi har ikke tid og overskud", er den gængse undskyldning.



Jan Mikkelsen er leder i Valby Vuggestue, hvor legetøjet kun får en tur i vaskemaskinen fem gange årligt, men de har en kreativ måde at holde legetøjet forsvarligt rent på.

"Vi skifter mellem to sæt legetøj. Bare legetøjet har været pakket væk et par døgn, dør bakterierne, og så prøver vi at stille embedslægen tilfreds på den måde," siger Jan Mikkelsen.



Bekæmp smitten

• Vask legetøjet en gang om måneden, oftere ved sygdom og epidemier.

• Vask stofdyr i vaskemaskinen ved 40-60 grader, og i et dynebetræk for at beskytte tingene.

• Vask legetøj af træ, vaskbart metal og plastik i opvaskemaskinen ved 75 grader.

• Fjern polstret legetøj fra stuerne under epidemier, bamserne skal ud bare ved forkølelse.

• Køb kun vaskbart legetøj, og skift eventuelt mellem flere sæt.

Læs mere om hygiejne på www.ssi.dk og www.sst.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.