Alvor i eventyrlige klæder. Store børn skal ikke skærmes

Alkoholisme, forældresvigt, Alzheimers. Vi skal fortælle store børn om verden, også den alvorlige del, mener forfatter Peter Molde-Amelung.

Vi kan ikke undgå det faktum, at livet er én stor karruseltur af følelser og oplevelser. Nogle magiske, andre tragiske. Børn kan ikke længere skærmes fra den virkelighed. Derfor skal de også kende den barske del af livet, mener tidligere børnevært og nu forfatter af bogen ’Dallas København’, Peter Molde-Amelung. Han sætter fokus på emner som alkoholisme og homoseksualitet gennem en eventyrlig og humoristisk fortælling om 12-årige Dallas’ dramatiske liv.



Hvorfor skrev du bogen?

»Jeg har altid arbejdet med at fortælle historier på en sjov måde til børn om emner, som er svære at tale om. Jeg kommer fra et hjem, hvor der blev talt meget udenom. Men når jeg kom hjem til min mormor, blev der talt lige ud af posen. Så jeg oplevede allerede som meget lille, at der var en verden, hvor man talte udenom tingene, og en verden, hvor man var ekstremt direkte. Min mormor fortalte om alkoholisme i omgangskredsen, hvordan det var at drikke meget sprut, og hvad det gjorde ved mennesker. Hun var åben og skrap, men også hjertelig og utrolig sjov. Jeg forsøger at fortælle børn om verden på samme måde, fordi jeg synes, det er vigtigt, at de kender sandheden.«



Hvorfor skal vi fortælle børn om alt?

»I bogen er der en historie om en person, der er homoseksuel og har svært ved at være det på grund af sine omgivelser. Hvis man sidder i en klasse som 11-12 årig og kan mærke, at man er anderledes, har man netop brug for at høre de historier, så man ikke er alene. Hvis man formår at fortælle historier så konkret og tydeligt som muligt til børn, kommer historierne til at sidde i deres psyke som en vaccine, der følger dem resten af livet. Selvfølgelig gør det stadig ondt og er ekstremt svært, når man så møder problemerne selv, men jeg tror, at det giver en modstandskraft, hvis man har læst historierne inden.«



Hvad kan pædagoger bruge bogen til?

»Hvis man har et tema i klassen om forældresvigt, Alzheimers eller homoseksualitet, er bogen et godt udgangspunkt, fordi den gør emnerne lettere at tale om. Det er tit svært at tale om sårbare emner, fordi der er så mange ord, der er svære at bruge. Hvis man taler om homoseksualitet og siger ’bøsse’, så sidder der måske én i klassen, der selv er homoseksuel, og som bliver forskrækket, når det ord bliver smidt på bordet. Jeg har prøvet at gøre ordene mindre dramatiske i bogen, og derfor tror jeg, det er lettere for eksempelvis pædagoger at bruge historien og karaktererne i bogen til at tale om de svære emner med børn.«



Om bogen

’Dallas København’ med undertitlen ’Intet forandrer sig aldrig’ er en eventyrlig fortælling til 10-årige opefter. I bogen følger vi den 12-årige pige Dallas’ dramatiske liv, og vi får fortalt om livets barske realiteter på humoristisk vis. Bogen er udgivet af Politikens Forlag og koster 200 kr.



Om forfatteren

På bogens bagside er forfatteren Peter Molde-Amelung beskrevet som en, der ’har brugt en stor del af sit voksne liv på at skræmme børn’. Han har været vært på P3’s børneradio og instrueret komedieserien ’Osman og Jeppe’ om to drenge fra specialklassen. Den blev vist på DR Ramasjang.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.