Alverdens legetøj

Afrika, Asien, Sydamerika, Nordamerika, Europa. Anders 'Shagembe' Jørgensen har genbrugslegetøj fra fem kontinenter i sin brune kuffert, som han optræder med i daginstitutioner. Han håber, at kunne gøre opmærksom på, at det funktionelle legetøj kan noget, som det fra legetøjsbutikken ikke kan.

Børneflokken hviner, mens Anders 'Shagembe' Jørgensen tager en rundtur med den lille motorcykel. Et par af børnene rækker ud efter den. Andre trækker benene til sig, læner sig lidt tilbage og stirrer stift på det mærkværdige stykke legetøj. Motorcyklen er håndlavet og et imponerende lille stykke håndværk. Når den kører hen over gulvet, siger den faktisk som en motorcykel.

Den er bare et af talrige stykker genbrugslegetøj, der fylder Anders 'Shagembe' Jørgensens brune kuffert. I mange år har han samlet på legetøj fra hele verden, og kun ved hjælp af sit eget pakkesystem kan han få hele samlingen til at være i kufferten. Med den i hånden har han de seneste år rejst rundt til daginstitutioner, skoler og kulturfestivaler for at indføre børn og voksne i eventyrets, rytmernes og legens verden med forestillingen 'Den Magiske Kuffert'.

I dag er turneen nået til DII Dommerparkens Børnehave på Bispebjerg, som er i gang med et Afrika-tema. Her er Anders Jørgensen til daglig deltidsansat. Men denne dag er han ikke bare pædagogen Anders. Den sorte fleecetrøje er blevet erstattet af en kortærmet bluse med farverige, afrikanske mønstre. De beigefarvede bukser er veget til fordel for et par zebrastribede bukser. Og med røde og orange piberensertykke hårelastikker er det gråsprængte hår blevet sat op. Anders er i dag historiefortælleren 'Shagembe'.



Tre kærester. "Aaaaaaaaaaaaaad," lyder det fra en gruppe af børnene, mens andre ruller om på siden af grin. Anders Jørgensen er i fuld gang med historien om lille Marianna, der har hele tre kærester. Undervejs er der små sange med danske og afrikanske ord, som børnene synger med på, mens de klapper sig på lårene.

"Hodi, hodi, hodiiii,", siger børnene og Anders i kor.

"Det er afrikansk og betyder 'hej'," forklarer Anders Jørgensen.

"På somalisk betyder det brød," lyder det fra tilskuerrækken.

Anders Jørgensen stopper op et øjeblik, men lader sig ikke mærke yderligere af korrektionen fra den 45 år yngre tilskuer. Han fortsætter historien om den eftertragtede Marianna og de tre drenge, der tager ud i verden for at finde gaver, der kan vinde hendes hjerte. Hele tiden inddrager Anders Jørgensen en masse af sit farvestrålende genbrugslegetøj, der er fremstillet af gamle pilleglas, sæbeboblebeholdere, shampooflasker, tobaksdåser, vandrør, makreldåser og cykeleger, i fortællingen.

"Flot, Anders," lyder det flere gange fra børnene, mens Anders Jørgensen med sit håndlavede legetøj simulerer en fabrik med tandhjul, samlebånd og en øredøvende larm.



Funktionelt legetøj. Anders Jørgensen blev for alvor bidt af genbrugslegetøj, da han på Images of Africa-festivalen i 1994 fik øje på en samling så stor som den, han selv har nu. Men for Anders handler det ikke bare om at have en imponerende og farverig samling. Hans legetøj kan noget specielt. Noget, han mener, der er brug for i de danske daginstitutioner.

"Meget af mit legetøj er, hvad man kan kalde funktionelt legetøj. For eksempel det, som jeg kalder et trilleværk. Altså den her bil eller motorcykel, man kan skubbe, den animerer jo én til at løbe. På den måde giver det her legetøj en masse udfordringer til motorikken og bevægelsen," forklarer Anders Jørgensen.

"Anders' legetøj inspirerer til mange kompetencer hos børnene. Det kan være sprog, motorik og helt andre ting. Ved at lege med det kan børnene arbejde med deres svage sider gennem de stærke," uddyber Sonja Søegaard, der er leder i DII Dommerparkens Børnehave.

En tredjedel af legetøjet har Anders Jørgensen selv lavet. Resten har han købt eller fået. Flere af de simple ting kan man dog sagtens lave selv, og det vil han gerne opfordre til.

"Jeg holder jævnligt værksted. Så står der måske tre og hamrer og banker, mens der så er yderligere syv, der kigger på. Det er især en fantastisk ting for de vilde drenge og piger. Dem, der har brug for at bruge kræfter, og det er der mange, der har," siger Anders Jørgensen, der også tager rundt til daginstitutioner og instruerer i at fremstille genbrugslegetøj.



De kreative kulturer. Anders Jørgensen har også visioner, der rækker ud over den enkelte børnehave.

"Ved at vise det her legetøj frem, håber jeg at sætte fokus på genbrug. Ikke fordi jeg tror, det gør den store forskel, at vi laver legetøj ud af noget, som vi ellers ville have smidt ud. Men det kan give opmærksomhed på, hvordan vi bruger vores ressourcer. Det kan give børn en bevidsthed om, hvor tingene kommer fra, og hvad der sker med dem," siger Anders Jørgensen og uddyber:

"Jeg vil gerne rykke ved folks opfattelse af tredjeverdenslande som primitive. Det her legetøj viser jo netop, at der er tale om kulturer, som måske er fattige, men til gengæld enormt kreative. Det er en utrolig teknisk snilde, der ligger bag noget af det her legetøj. Den tager jeg virkelig hatten af for," forklarer Anders Jørgensen, inden han begynder på et længere foredrag om snortykkelser, badesandalhjul, skraldeeffekter og armforlængere.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.