Årets nye lilla ord

Hvad er et pædagoghåndtag? Svaret får du i denne artikel, som gennemgår, hvilke nye sproglige opfindelser og fornærmelser, pædagoger måtte tåle i 2011.

P ædagoghåndtag. Ja, værsgo at smage på det nye ord, som er et af de begreber, der ifølge Dansk Sprognævn berigede vores vokabularium i 2011. I øvrigt sammen med dystermule, Facebookdepression, egotid og kussomat.

Og vi iler straks med en beroligelse: Det har ikke noget at gøre med dansehåndtag.

»Absolut ikke,« bekræfter direktøren for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen, som forklarer, at ordet tidligere er blevet brugt som slang for rottehaler eller seler.

»Men nu har det fået en ny betydning i skriftsproget, og derfor er det kommet med på listen,« uddyber hun.

Ifølge den præcise definition betyder pædagoghåndtag: ’gåseøjne sat i luften med fingrene løftet i hovedhøjde’. Hvilket åbenbart er en bevægelse, som pædagoger ofte bruger for at trække ethvert tilløb til højtidelighed ud af en situation.

Ifølge Sabine Kirchmeier-Andersen har pæda­goger måttet stå model til meget af den slags folkevid gennem årene.

»Der er en tradition for at sætte pædagoger i bås. Ligesom med jyder,« bemærker hun.

En af hendes medarbejdere, videnskoordinator Ida Mørch, har en mistanke om, hvem der har fundet på den nye betydning: »Det er nok nabofagfæller, som omgås pædagogerne i det daglige,« siger hun.

Altså lærere!



Hippiepædagoger. Et andet nyt pædagogord, som så lyset i 2011, blev fostret på Christiansborgs gange. Daværende socialminister Benedikte Kjær (K) slog til med hippiepædagoger. Hun mente, at vuggestue­pædagoger for ofte lader børnene passe sig selv. Senere forsøgte hun at få det til at lyde lidt mere stuerent ved at tale om selvforvaltningspædagogik.

I Dansk Sprognævn har man noteret sig ministerens sproglige linedans, men ikke fundet nogle af ordene originale nok til at kvalificere sig til listen over nye begreber i 2011.

Til gengæld giver videnskoordinator Ida Mørch gerne eksempler på, hvad der ellers gemmer sig af pædagogord i nævnets store database og i Slangordbogen.

»Der er for eksempel pædagoghår, som jeg desværre ikke ved, hvad betyder,« siger hun.

Mon ikke det er pagehår?

»Ja, måske,« svarer hun og fortsætter: ”Der er også ordet pædagogsolarium eller pædagogrespirator, som er en overheadprojektor.«

Ida Mørch nævner også pædagogsnot (klæbemasse til at sætte billeder op med) og pædagogbrædder (sundhedssandaler) samt pædagogsaftevand, som er noget tyndt sjask. Pædagoggrebet er de tre simpleste akkorder ved elementært guitarspil.

Tilbage i tiden har især pædagogernes hovedbeklædning og køretøjer været mål for vittige hoveder. En 2CV er således en pædagogkampvogn.



Respekt! Børn&Unge satte sig for at undersøge, om pædagoghåndtag også er et begreb, der trives ude i institutionerne. Men faktisk lykkedes det ikke at finde en eneste pædagog, som kender den nye betydning med gåseøjnene.

»Jeg har aldrig hørt om det,« lyder det således fra Irene Fält, der er leder af Holberghaven i Sorø.

Hvorfor tror du, at folk altid skal mobbe pædagoger?

»Jeg synes faktisk ikke, at det er så slemt længere. Der er stadig de klassiske fordomme, men efterhånden er der opstået en stor respekt om vores arbejde. Ikke mindst blandt forældrene. Vi har formået at synliggøre vores faglighed,« forklarer Irene Fält.

Pædagog Kristian Egebæk Mortensen fra børnehaven Lærkereden i Roskilde mener også, at der er sket et holdningsskred.

»Vi kan stadigvæk blive drillet med, at vi drikker for meget kaffe eller kan hygge os dagen lang i solen med børnene. Men generelt oplever jeg, at der er stor respekt om faget,« siger han.

Finder I selv på sjove ord?

»Nej, det er andre, som gør det. Når vi pædagoger taler sammen, bruger vi mest fagudtryk.«

Skulle der i øvrigt være nogle lærere derude, som læser med over skulderen, kan vi her afslutningsvist afsløre, at de faktisk må tåle endnu flere øgenavne end pædagoger. Heriblandt: Kopipædagog, papegøjepædagog, celluloidpædagog og … nå ja … hjerneskade og slavepisker.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.